geheim-van-de-meester

Aanvraag zijden linten voor Het geheim van de Meester

Sarah "Voorjaar 2020 kreeg ik de vraag; kan ZIJDAR helpen met de zijden lintjes en veters voor het programma “Geheim van de Meester”? We maken het Brievenbord van Samuel Hoogstraten.
We hebben het schilderij zorgvuldig bekeken en geanalyseerd. We hebben de rode doupion linten geleverd, de smalle linten in blauw, geel en zacht oranje, en de veters van zijde, gerolzoomd en met de hand geverfd.
Vanavond was de uitzending en ik was helemaal trots . En WOW wat kan Lisa Wiersma schilderen!".

 

De uitzending op 3 maart 

Het team reconstrueert een 17e-eeuws 'trompe-l'oeil', een bedrieglijk echt geschilderde afbeelding van een prikbord met daarop kostbare persoonlijke spulletjes van de schilder zelf, Samuel van Hoogstraten, een leerling van Rembrandt.
Michel en Thijs proberen alle afgebeelde spulletjes voor Lisa te verzamelen of zelf te maken. Lisa staat voor de uitdaging om alle structuren van deze verschillende materialen met haar kwast levensecht weer te geven. Ook duikt Michel in de symboliek van de getoonde spulletjes en ontdekt daardoor meer over het kinderloze huwelijk van Van Hoogstraten en zijn vrouw Sara.

Blauwe linten symbool voor het huwelijk

Hoogstraten woont dan met zijn vrouw in Engeland. Blauwe linten staan in Engeland symbool voor het huwelijk, en de kleurige strik verwijst naar de ‘geheimtaal’ van een bal. Als je je strik op een bepaalde manier had zitten, betekende dat iets: ik wil met je dansen, bijvoorbeeld. Of: nu niet, maar de volgende dans. Het kan dus goed zijn dat deze strik verwijst naar het moment dat Samuel en Sara elkaar hebben versierd.

 

Over het programma 

Het geheim van de Meester bij de AVROTROS gaat op zoek naar het geheim achter verschillende Nederlandse meesterwerken. Een team van topexperts gaat onder leiding van Jasper Krabbé deze uitdaging aan. Het team bestaat uit kunstschilder Charlotte Caspers, restaurator Michel van de Laar, professor Joris Dik, materiaaldeskundige en timmerman Berd Visscher. Zij gaan zes Nederlandse meesterwerken na proberen te maken. Vanuit een modern atelier werken ze met allerlei hedendaagse technieken om de meesterwerkenopnieuw te maken. Allereerst proberen ze erachter te komen hoe deed de meester het toen deed? Jasper reist als teamleider stad en land af om precies de goede materialen te vinden voor de reproducties. Na vijf weken bekijkt de museumdirecteur van het museum waar het echte meesterwerk hangt de namaak. Het originele schilderij én de reconstructie hangen naast elkaar op zaal in het museum. Is het het team gelukt om het geheim van de meester te ontrafelen?

Bron; https://tvblik.nl/het-geheim-van-de-meester