vlag-doupion

Vraag: hoe kan ik het beste een vlag maken voor een reenactment?

Goedemiddag, ik wil een vlag (ca. 1,5x2,2mtr) maken voor reenactment van de 80jarige oorlog. Nu dacht ik dit te doen met dupion zijde en deze dan te beschilderen met een logo. B.v. het logo van Alkmaar. Is dat mogelijk en kan dit b.v. tegen de regen?

Of heeft u een betere ideeën wat evt. wel haalbaar is? Ik hoor graag van u en alvast bedankt voor de moeite.

M.vr.gr. Marc

 

Antwoord: doupion zijde met daarop applicaties van doupopn zijde of beschildert / bedrukt met Pebeo Setacolor

Beste Marc,

Dank voor je bericht, leuk dat je bij ons terecht bent gekomen.

Wij hebben eerder geadviseerd bij een soortgelijk project:

 

DORSET REGIMENTSVAANDEL van Made By Josje

In 2015 werd 70 jaar vrijheid gevierd. In Borne gebeurde dat in de periode van 4 april tot en met 5 mei. Het 4e Dorset regiment ontzette de regio Twente, waaronder ook Borne op 3 april 1945.  Zoals alle eenheden had ook dit regiment een eigen vaandel.

Om de bevrijders, gevallenen en soldaten van Borne te eren was er door de Stichting 3 Kearls en gemeente Borne opdracht aan Josje gegeven een replica van het regimentsvaandel te maken. Deze replica is een exacte kopie van het opgelegde vaandel. Het Dorset regiment is in 1954 opgeheven en opgegaan in andere (Engelse) defensie onderdelen.

​Op 3 april en 5 mei en alle daarna komende herdenkingen zal het Dorset-regimentsvaandel naast de Nederlandse drie-kleur voor het Gemeentehuis in top gehesen worden. Daarnaast hangt de vlag bij het herdenkingsmonument voor Restaurant Dorset te Borne, bij het ‘Witte huis’ te Borne welke het onderkomen was voor het regiment in WOII en aan de oude kerk in Borne.

“Opdat wij nimmer zullen vergeten aan wie wij onze vrijheid hebben te danken”.

De regimentsvaandels zijn tweezijdig vervaardigd van 100% dupionzijde.

 

Ik heb foto’s toegevoegd van de vlag welke ook gemaakt is van de doupion zijde. Om deze water- en weerbestendig te maken en houden heeft de maakster Josje ervoor gekozen de afbeelding ook van doupion zijde te maken en erop vast te naaien.

 

Een alternatief is om te werken met de dekkende pebeo verf. Dit betekent dat er ook geschildert kan wordt met bijvoorbeeld wit of geel op zwarte zijde.

Na fixeren, 5 minuten op de stand van de stof, in dit geval zijde, is de verf bestand tegen wassen. En dus ook tegen weersomstandigheden zoals regen.

De flacons zijn verkrijgbaar in 45 ml, 250 ml en liter. Het is een geconcentreerde verf, je verbruikt dus niet veel.

 

Mocht je nog specifieke vragen hebben, neem gerust contact met ons op!

Hartelijke groet,

 

Sarah Ruijter

Eigenaresse

ZIJDAR Natural Silk & Zijdewinkel.nl

@september18.nl