stoffen-verven-zwart

Vraag: Kan ik bourette zijde verven?

Goedemorgen,

Ik zou graag bourette willen verven in het zwart. Voor een specifiek kostuum ben ik namelijk op zoek naar zwarte bourette zijde. Hebben jullie dat toevallig ook? Of is de bourette zijde die jullie hebben goed te kleuren? Kan ik deze stof zelf verven?

Graag hoor ik van u.

Met vriendelijke groet,

Michelle

 

Antwoord: Bourette zijde zelf verven

Goedemiddag Michelle,

Wij hebben helaas geen zwarte bourette in ons assortiment.

Je kunt bourette zijde prima zelf verven. MAAR de bourette is heel lastig zelf te verven in zwart.

Het wordt vaak antraciet grijs…

Informatie over het zelf verven van zijden stoffen, geldt ook voor de bourettes, vind je hier.

Misschien is de Tasar in het zwart een goed alternatief?

 

Wat is Tasar zijde?

Het grootste deel van de zijdeproductie komt uit China en van de Bombyx Mori zijderups – Mulberry Silkworm. Zijde van andere rupsen dan de Bombyx Mori wordt wilde zijde genoemd. Het telen van wilde zijde gebeurt in de vrije natuur maar wordt volkomen door de mens geregisseerd. Het is dus een illusie te denken dat deze rupsen echt in het wild leven.  India is na China de grootste producent van wilde zijde. Vanya zijde is een benaming staat voor de wilde zijdes van India: Tussah, Eri en Muga.

 

Is Tasar zijde geschikt voor een kostuum?

De wilde zijde kun je prachtig verwerken tot kleding. Bijvoorbeeld een jurkje, rok, pantalon en zelfs jasjes kun je maken van deze zijde. Voor interieur is de stof ook zeer geschikt. Kussens, bekleding van banken en stoelen en gordijnen. Je kunt kiezen voor de natuurwit of een geverfde wilde zijde. Het verven van onze wilde zijdes gebeurt in Europa conform de strenge (!) wet- en regelgeving. Wanneer je de stof eerst gaat beschilderen, hou dan rekening met een warme ondertoon in het uiteindelijke resultaat. Dit komt omdat de stof niet natuurwit is, maar crème. Alle kleuren worden dus iets warmer en donkerder op de stof.

Hartelijke groet,  With warm regards, Mit lieben Grüssen, Cordialement, Sarah Ruijter – eigenaresse / company owner

+31(0)251 750 275

De Trompet 1936 | 1967 DB Heemskerk

Noord – Holland