nicole-project-hermes

Project Hermès

Aan de slag met de zout en serti techniek op zijde. Welkom – terug – bij mijn blog! Samen met Sarah van @zijdewinkel.nl ben ik aan de slag gegaan met het idee: ‘Maak je eigen ‘Hermès’. Het idee is een super zomers sjaaltje dat je in je haar kunt dragen, als fashion item kunt gebruiken of … er blijken zoveel mogelijkheden te zijn. Ter inspiratie zoek ik op google naar Hermès. Mijn eerste resultaat: Ben je op zoek naar de perfecte ‘Hermès’ sjaal?

Perfect is een woord dat niet zo lekker in mijn woordenboek past. Gelukkig kan ik met het zijdeschilderen aan de slag met mijn eigen ideeën, of die nu perfect zijn of niet ; -).. Ik maak hiermee wel mijn eigen Hermès. Ben je benieuwd naar mijn ervaringen tijdens dit ‘Project Hermès’? Lees dan lekker verder en laat me weten wat je ervan vindt. Wie weet heb je wat aan mijn tips en hopelijk krijg je zelf zin om zo’n hippe unieke ‘Hermès’ te maken.

De eerste twee stukken zijde beschilder ik met de zout en serti techniek.

 

Zout techniek op zijde | Aan de slag

In mijn eerste blog las je wat ik kreeg aan materialen en aanvulde uit mijn eigen voorraad met zijdeschilder materialen. Omdat mijn uitgangspunt altijd is: ‘iedereen kan zijdeschilderen’ heb ik even de tijd genomen om te bedenken hoe ik dat het beste aan kon pakken. Ook heb ik even een moodbordje gemaakt om de materialen te verkennen. Normaal schilder ik op een dunne Pongé en deze prachtige dikke twill 10 is echt andere zijde.

 

Wat is de zout techniek

De zout techniek is een techniek waarbij je nat in nat met de verf op de zijde schildert. Daarna leg je grove droge zoutkorrels op de nog natte verf. Omdat zout vocht onttrekt, ontstaan er tijdens het droog proces wonderlijke effecten. Deze techniek is eenvoudig en heel leuk.

 

Sjaal 1, afmeting 11×90 cm

Ik begin lekker makkelijk. Echt iedereen kan dit. Beetje druppelen en wat zout. Serieus waar. Het is niet anders. Ik ga aan de slag.

  1. Zijde opspannen op je houten frame met de punaises
  2. Zijde beschilderen met verf, beetje druppelen. Bijvoorbeeld met behulp van een pipet.
  3. Hier en daar nog een druppeltje water laten vallen zodat er leukere kleurverloopjes komen
  4. Zout erop strooien. Ik gebruik grof zout.
  5. En dan komt het moment dat ik altijd denk. Oh jee, hij doet het niet.
  6. Dan pak ik mijn föhn en ga vanaf grote hoogte (anders waaien de zoutkorrels weg) föhnen.

Gelukkig komt het toch altijd weer goed. Je ziet het patroon op de zijde voor je ogen veranderen. Het heeft voor mij altijd iets magisch. Ik föhn net zo lang tot ik het mooi vind en veeg dan met een stukje dik papier voorzichtig de zoutkorrels van de zijde. Pas dan zie je echt het geweldige effect van zout op zijde. En als je dan ziet wat je met zo’n klein beschilderd stukje zijde kunt doen… Ik heb dit sjaaltje afgewerkt door het dubbel te stikken met de uiteinden in een punt.

 

Serti techniek op zijde | Aan de slag

Wat is de serti techniek

Met serti zet je lijnen op de stof. De serti wordt ook wel gutta of contourmiddel genoemd. De serti die ik gebruikte is een serti op waterbasis en zit in een tube. Dit is zeer makkelijk en handzaam in gebruik.

 

Sjaal 2, afmeting 11×90 cm

Ik begon er lekker in te komen. Met deze sjaal wil ik laten zien wat er mogelijk is met maar 3 kleuren. Je kunt mengen. Verdunnen met wat water of stukjes zijde 2x schilderen voor intensere kleuren. Dat gecombineerd met die super leuke zwarte serti (contourmiddel) geeft een eenvoudig te maken, maar super leuk sjaaltje dat bijvoorbeeld lekker combineert als fashion item bij een zwarte tas.

  1. Ik ben weer begonnen met het opspannen
  2. Daarna lijnen trekken met de zwarte serti.
  3. Goed laten drogen of droog föhnen!

En gewoon lekker inschilderen. Dit keer zonder plan en kijk, dat ging ook prima.

Tip

Zorg dat de serti echt goed droog is. Je kunt controleren of je lijnen dicht zijn met een beetje water. Blijft het water binnen de lijntjes, dan straks je verf ook. Eventueel kun je bij dikkere zijde aan de achterkant ook nog een lijn serti zetten op het hele patroon. Veel werk, maar soms echt de moeite waard.

En het eindresultaat is prachtig.

resultaat-zout