Dít zijn de prachtige eigenschappen van zijde

Wij vinden zijde natuurlijk een fantastische stof. En we zijn niet de enige! Bekende modeketens kiezen steeds vaker voor zijde in hun collectie en schilderen en borduren op zijde is populairder dan ooit. De stof voelt heerlijk koel aan in de zomer en warm in de winter. Ideaal in alle jaargetijden dus! Zijde is naast waanzinnig mooi ook erg uniek. Wat maakt deze stof toch zo bijzonder? We schreven er eerder al een blog over, en zetten in deze blog de prachtige eigenschappen van zijde nógmaals voor je op een rijtje.

Belangrijkste eigenschappen van zijde

Zijde lijkt misschien kwetsbaar, maar het is juist een hele sterke stof! Van alle natuurlijke materialen heeft zijde namelijk de sterkste trekkracht. Oftewel: zijde kan tot één vijfde van haar lengte extra rekken voordat de draad breekt. Omdat de stof minder snel kapot gaat, blijft het langer mooi en is het dus erg duurzaam. En zijde is ook nog eens de minst vervuilende stof in textielland. Wist je bijvoorbeeld dat zijde volledig biologisch afbreekbaar is? Wij vinden dit een van de mooiste eigenschappen van zijde.

De helende eigenschappen van zijde

Daarnaast heeft zijde een helende werking. Dat komt doordat zijde bestaat uit eiwitvezels, net als onze haren en huid. Zeker als je een beschadigde of gevoelige huid hebt. Of als je last hebt van bijvoorbeeld eczeem of astma. Ook op gevoelige babyhuidjes voelt de stof fijn aan: zijde is antiallergisch en zorgt ervoor dat je huid rustig aanvoelt.

Verder beschermt deze bijzondere stof je tegen uv-straling. Dat werkt zo:

  • Eén van de eigenschappen van zijde is dat het een dichtgeweven stof is. Daarom beschermt het beter dan gebreide of dungeweven stoffen: straling komt er namelijk moeilijker doorheen.
  • Kleding gemaakt van zijde zit vaak wat losser om je lichaam. En dat is fijn, want losse kleding beschermt beter tegen uv-straling! Dat komt doordat strakke kleding zich uitrekt, terwijl de stof van losse kleding langer dezelfde dikte behoudt.

Een kleine sidenote: wil je je goed beschermen tegen de zon, smeer je dan áltijd in met een factor. Heb je die even niet bij de hand? Dan is een zijden sjaal om je hals of haren een prima plan B (en je ziet er ook nog eens geweldig uit).

Dol op zijde

Ben je net als wij dol op zijde? En wil je er graag meer over weten? Neem dan vooral even een kijkje in ons zijdemuseum. Of stuur ons een berichtje, dan beantwoorden we graag al je vragen over eigenschappen van zijde en bespreken we al onze mogelijkheden!