bump-lontwol

Bump lontwol

Een bump lontwol is voor mij zo'n vanzelfsprekende term. Maar ik hoor heel vaak: "he wat bedoel je nou eigenlijk?". Een bump is een woord voor een grote baal wol. In dit geval lontwol. Lontwol zijn vezels van wol in één richting gekamd, in de vorm van een lang lont. Daarom hoor je ook de term "kamband" vaak. Naast dat je met deze wol kunt breien, is het is wol welke ook geschikt is voor vilten. Ieder schapenras geeft zijn eigen wolvezel.

Iedere dag krijgen wij bumps met lontwol binnen, ik denk dat het daarom voor mij zo'n vanzelfsprekende term is : -)

Waar worden bumps met lontwol voor gebruikt

Wij kennen bumps met lontwol in ongeverfd, puur natuur. En we hebben ze in kleur. De wolvezels die wij verkopen in onze winkel en groothandel zijn veelal van het merino schaap. Bij antraciet gemêleerd bijvoorbeeld, houdt dit in dat er wel eens een pluk van een witter schaap in zit, of juist een heel donker schaap. De ivoorwol is wat gelig van kleur, een echte Ivory dus. Wil je een witte wol, dan kun je kijken in de categorie van onze biologisch geverfde lontwol, daar vindt je ook wit tussen. Deze wol is ook iets duurder omdat het a) geverfd is en b) een lagere micron heeft.

Wat zegt het aantal micron over de lontwol?

Hoe lager het micron-getal, des te fijner de wol. Wij hebben 25 micron, 27 micron dikke wol in kleur en we hebben ook nog extra fijne lontwol van 19.5 micron. Al onze soorten lontwol zijn geschikt voor het armbreien. Alleen je betaalt voor de zachtheid van de wol. Hoe grover de wol, des te voordeliger. Hoe fijner de wol, des te zachter en dus ook duurder. Een hele fijne zachte lontwol is ook heel lekker om mee te vilten!

Hoeveel kilo is een bump met lontwol

Bij ons is een bump met ongeverfde lontwol in Ivory, lichtgrijs of antraciet gemeleerd 10 kilo. Ik sta met zo'n Ivory vriend op de foto. Say Cheese (ff snel, want het is zwaar haha). De bumps met gekleurde wol zijn 4.5 tot 5 kilo.

Al ons lontwol is geschikt voor vilten armbreien! En met zo'n lekkere dikke bump heb je dus extra veel voor weinig. Extra veel voordeel dus!