Nieuwsbrief regio Noord Holland en Flevoland

Hallo leden van de regio Noord Holland en Flevoland

Kerst en Oud en Nieuw staan voor de deur en dan willen wij met elkaar terug kijken op een vruchtbaar vilt jaar.

 

Terugblik 2019

Op 2 en 23 februari leerden wij bij Zijdar zijde devoreren. Je hebt daar een zijden-fluweel op een viscose ondergrond voor nodig. De zijde wordt dan weg geëtst met een chemisch middel, waarna je het viscose gaas overhoudt. Bij Zijdar hadden ze prachtige voorbeelden van gedevoreerde zijdefluweel op wol gevilt. Er was veel belangstelling voor deze techniek, zodat Zijdar twee zaterdagen voor ons moest reserveren.

De Doopsgezinde kerk van Wormerveer was op 11 mei onze volgende locatie, alwaar Gerda Keereweer ons moleculen leerde vilten. Gerda had voor iedereen priknaalden meegenomen en we hadden voor verschillende kleuren kap merino gezorgd. De meesten van ons hadden weinig ervaring met de priktechniek. We hadden voor één kraal dan ook bijna de hele dag nodig. Er was een uitzondering en dat was Johannes die de priktechniek als favoriet heeft. Hij kon het zo snel dat het wel een machine leek. Gerda vond de techniek uitermate geschikt om jezelf op vakantie mee te vermaken. Je hebt bijna niets nodig en het resultaat is heel erg leuk. Je kan er prachtige sieraden mee maken.

Op 22 juni bezochten wij de Schaapskooi in Almere. Het designkussentje van Brigit Huijbens was het onderwerp van deze dag. Iedereen bracht zijn voorviltjes mee en daar gingen wij mee aan de slag om het strakke ontwerp van Brigit na te maken. Het vereiste de nodige precisie om alle flapjes strak in het gelid te krijgen. Een mooi gezicht om de verschillende eindproducten te zien die allemaal van hetzelfde uitgangspunt gestart waren.

Woensdag 10 juli stonden wij op een zeer natte maar gezellige Weversmarkt.

Zaterdag 2 november was onze jaarlijkse miniworkshop, dit jaar voor het eerst bij Zijdar omdat Meervilt is opgegaan in de Witte Engel op Texel. We hadden de taken verdeeld in twee viltworkshops en twee zijdeworkshops. Gerda Keereweer en Carine v/d Molen hebben de viltworkshops verzorgd. Het was ook dit jaar weer een succes. Ook bij Zijdar waren ze  enthousiast zodat we dit volgend jaar kunnen herhalen.

Een week later op 9 november had Bertina haar atelierruimte in Almere beschikbaar gesteld voor de regio om voor het Leids Textielfestival van 2020 souvenirs  te  vilten.  Er waren hele leuke en originele ideeën, waar wij het eindproduct nog van zullen zien in het komende jaar. Wij hopen dat de koffers  met viltwerk van VKG een mooie afspiegeling van vakmanschap van onze leden op het Festival zullen zijn.

Het  hoogtepunt  van dit jaar was echter de expositie “Vilt Veelzijdig” op 23 en 24 november van onze regio, die in het Weefhuis van Zaandijk, een monument op een mooie locatie, werd  georganiseerd. Achttien vilters vulden de ruimte met hun viltwerk. Sylvie Harding (vrijwilliger inrichting Wereldwinkel) en Carine v.d Molen hebben in een paar uur de ruimtes omgetoverd tot een prachtige vilttentoonstelling. Er  was  gerekend op ongeveer 50 bezoekers, maar het werden er tussen de 250 en 300. Een succes wat we over 2 jaar zeker weer gaan herhalen.

 

Nieuwe leden in onze regio

In het tweede helft van het jaar hebben we de volgende nieuwe leden mogen begroeten:
Marrit Prins, Truus Brouwer, Gebke Scholten, Mirrin Keesom- de Greeff, Nettie Conijn, Gretha Nijstad, Annet Osté, Cecilia Di Micelli. Wij heten deze leden van harte welkom en hopelijk tot ziens op één van onze regiodagen. 

 

Vooruitblik 2020

Ook in 2020 zijn er weer viltactiviteiten gepland, zowel landelijk als regionaal. De volgende datums zijn al bekend.

Regio: Zaterdag 1 februari, papier scheppen bij Zijdar, keuze uit een ochtend of een middag. Uitnodiging volgt.
Landelijke viltdag, zaterdag 18 april in Amersfoort.
Regio: Regiodag, zaterdag 4 april in Hensbroek. Docent Carine v.d Molen.
Van 13 t/m 16 mei Textielfestival in Leiden.
Weversmarkt, woensdag 15 juli in Hoorn.
Landelijke viltdag, zaterdag 3 oktober in Amersfoort.
Mini workshop dag, zaterdag 7 november bij Zijdar.

 

Ruimte huren voor de regiodagen:

Ook in 2020 zijn wij op zoek naar betaalbare ruimtes om de regiodagen te organiseren.
Vroeger kregen we de ruimtes nog voor niets of tegen kostprijs, maar met het verdwijnen/ verminderen van de subsidies lukt dat niet meer. Ook worden de huurprijzen steeds hoger.
Daarom de vraag: Wie weet er nog een betaalbare ruimte voor de regiodagen voor zo’n 20-40 viltsters? Max. € 100,00 per dag.

 

Regiodagen organiseren

Wij zijn altijd op zoek naar leden die eens een regiodag willen organiseren. Er is veel viltkennis in onze regio en wat is er leuker om dit met ons te delen. Je kan het samen met andere organiseren en het gaat alleen maar om de techniek. De rest van de organisatie (ruimte, uitnodiging enz.) nemen wij voor onze rekening. Laat het ons weten!

Het is leuker als je je spontaan aanbiedt dan dat wij moeten gaan aanwijzen!

Tot slot wensen wij jullie een mooi, warm en gezond 2020 met veel vilt inspiratie

Met vriendelijke groet

Mathilde Pielkenrood en Willeke Paauwe

coördinators Noord Holland en Flevoland