revival-textiel

Revival van Textiel!

Afgelopen voorjaarssymposium was ik projectleider van de werkgroep van het voorjaarssymposium. Vanuit de AdviesRaad (AR) worden onderwerpen aangedragen voor het symposium wat tweejaarlijks wordt georganiseerd. Voorjaar 2019 stond Revival van Textiel op de agenda. Samen met de werkgroep heb ik diverse sprekers uit het textielwerkveld benaderd en een mooi programma samengesteld. Op de foto zie je v.l.n.r. een bezoeker, Symposiumleider Hanny Spierenburg, mijzelf, en spreekster Sara Vrugt van het label Sustained met haar 4 maanden oude baby.

 

Programma introductie

Textiele ambachten zijn terug van weg geweest en worden opnieuw gewaardeerd. Sinds het millennium is er sprake van een groeiend maatschappelijk draagvlak voor textiel. Binnen de architectuur vinden wand- en vloerkleden weer hun plaats. Vintage en tweedehandskleding wordt niet langer gedragen uit armoede maar is een statement. Er is een groeiende belangstelling voor huishoudelijk textiel en voor technieken zoals damast weven en (goud)borduren. De Textielcommissie organiseert een symposium over de herwaardering van textiel.

 

Inleiding op het thema door voorzitter van de Textielcommissie.nl Ria van Els - Dubelaar

- citaat -

Het thema van dit Voorjaarssymposium is REVIVAL VAN TEXTIEL. Omdat naamgeving altijd een even belangrijke als lastige stap is in het tot stand komen van nieuw symposium, wil het nog wel eens helpen om gedane suggesties in het woordenboek na te slaan.Niet iedereen verstaat namelijk hetzelfde in een woord of een begrip. En naast docent Textiel ben ik ook docent Nederlandse Taal- en Letterkunde en het bloed kruip nu eenmaal waar het niet gaan kan'. Dat woordenboek dus.

 

Het  zelfstandig naamwoord Revival heeft 3 betekenissen:

1 (her)opleving, wedergeboorte, hernieuwde belangstelling;

2 [geloof] reveil,

3 herstel, wederopbloei

De opleving- het geloof erin- en het herstel ervan

Resulteert in de definite van het begrip Revival: Het verschijnsel dat iets dat een tijd niet populair is geweest,  populariteit terug wint.

Textiele ambachten en technieken zijn terug van weg geweest en vormen de basis voor  inventiviteit en creativiteit bij het hergebruiken van textiel materiaal.

 

Verslag

"Gisteren een super geslaagd symposium REVIVAL van Textiel! Als projectleider was ik trots op de uitverkochte zaal. 140 belangstellenden vanuit het werkveld kwamen luisteren naar de presentaties van hele goede en diverse sprekers. Over de wereld van vintage. Over waardering en hoe om te gaan met reparaties, vanuit het Rijksmuseum. Over het versleten linnengoed van de Barones door Sanny de Zoete. Heel leuk verhaal! En hier sta ik naast @saravrugt van het label Sustained. Zij maakt tafelkleden mét vlekken, soms ook geborduurd. Zodat je gewoon rustig kunt eten aan tafel zonder dat je jezelf druk maakt over een wijntje wat drupt, of een vlek van het eten. Hoe handig! Binnenkort te bewonderen op de koffietafel van onze zijde-museum @zijdar. En omdat de oppas plots niet kon, nam ze haar 4 maanden oude baby mee. In een draagdoek, slim en stoer! #businessmom! Ik voelde even aan het doek, is toch ook textiel hè. Verder nam @alinablasquez ons mee in de wereld van goudborduren. En vertelde Hil Driessen over de prachtige wandbespanningen die zij maakt. Revival van Textiel in interieur dus. Eva Basile van @fondazionelisiofirenze over textielrestauratie en constructie. Gieneke Arnolli, textiel-onderzoeker, voorheen conservator Mode en Textiel Fries Museum, toonde aan de hand van de historische textielcollectie van het Fries Museum vele voorbeelden van inventiviteit en creativiteit bij het hergebruiken en repareren van textiel materiaal. En @bosman_inge sloot af met een mooi verhaal over de”Bloem van Zaandijk”. In de pauze was de kunst van Mieke Werners te zien; haar installatie Hulde.

Het samenstellen van een programma kost tijd en energie. Maar het brengt je in zulke leuke gesprekken en mooie werelden. De samenwerking met de werkgroep was. Programma stond als een huis en het enthousiasme in de zaal en pauzes was groot. Nieuwsgierig? Dit najaar organiseert de Textielcommissie een symposium over “Het belang van vorm”. Samen met de @meesteropleidingcoupeur in Amsterdam. Mis het niet. Keep You posted."

 

Volg mij op Social Media en mis niks

Ik post regelmatig rondom interessante thema's, symposia, bijeenkomsten en presentaties. Volg mij persoonlijk op Facebook en Instagram en mis niks!