haspelzijde-blog

Facts & Fun over Haspelzijde jersey 

Waar is haspelzijde geschikt voor? Je leest het in deze blog.

Bekijk en koop onze zijde en viscose fluweel online! 

 

Fact I | Wat is haspelzijde? 

Haspelzijde Tricot, ook wel Jersey of breisel genoemd. 

Tricot = Frans

Jersey = Engel

Breisel = Nederland

Drie dezelfde benamingen voor dezelfde stof dus ;-) Jersey is trouwens geen echte stofsoort, maar een verzamelnaam voor een groep stoffen met een bepaalde brei binding. Het is een (vaak rond) gebreide rekbare stof welke enorm flexibel is. Naast zijden jersey bestaat er bijvoorbeeld ook de katoenen jersey, of viscose jersey. Waarom zijden jersey zo bijzonder is lees je in onze volgende post!

 

Fact II | Wat betekent haspelzijde? 

Haspelzijde betekent de meest egale soort. Het zijn de langste draden van de zijden cocon die zijn afgehaspeld zonder onderbrekingen of onregelmatigheden (natuurlijk filament).  Daardoor wordt deze stof ook regelmatig toegepast bij mensen met een beschadigde huid, door bijvoorbeeld eczeem of brandwonden.

 

Fact III | Waarvoor is haspelzijde geschikt? 

De fijnste haspelzijde tricot hebben we bij Zijdewinkel.nl online en in de winkel in prachtige kleurtjes! In samenwerking met het DMI (Duitse Mode Instituut) is deze 100% zijden jersey collectie tot stand gebracht. Deze single-jersey is een elastische stof, die gemaakt is met een enkele rij naalden op de breimachine. De stof is rondgebreid, dat wil zeggen dat je 2 x 52 cm breedte hebt in feite. Handig, want je zet er bandjes aan en je hebt in een handomdraai een fantastische singlet/hemdje of een (onder)jurkje.

Met een meter stof heb je ook een prachtige stijlvolle shawl. Draagt heerlijk licht, en kan gecombineerd worden met een mooi jasje, shirt of blouse. Rafelt niet (randen rollen zichzelf om). De randen hoeven niet te worden afgezet, want de stof rafelt zelden in deze richting.

Deze stof behoort met recht tot de toppers van Zijdewinkel.nl. Wij zijn verliefd, welk kleurtje kies jij?

 

Fact IV | Welke zijde is fijn op reis? 

Deze single-jersey is een fijne, elastisch gebreide stof, die is gemaakt met een enkele rij naalden op een ronde breimachine. De glanzende rechterkant van de stof heeft een fijn rib patroon. De linkerkant lijkt een fractie platter. 

Het is een perfecte stof geschikt voor fijne, luchtige shirts, sjaals en jurkjes. Ook als iedere gram telt, bijvoorbeeld bij een Santiago de Compastela trip. Draag de zijden jersey om je hals, nek en schouders om je huid te beschermen tegen de zon. Of in je haren als band of “wrap” om ze te beschermen tegen UV.

 

Fact V | Welke zijde is geschikt voor een beschadigde huid? 

Haspelzijde is gemaakt van de langste draden die afgehaspeld zijn van de cocon. Er is geen stof met zo'n lang natuurlijk filament als zijde. En dat biedt heel veel voordelen. De haspelzijde is ideaal voor mensen met een beschadigde huid door bestraling, brandwonden of die last hebben van eczeem. Ook baby's vinden haspelzijde fijn als romper of kleding. Doordat de haspelzijde een breisel is, ook wel bekend als tricot of jersey, is het een stof met een natuurlijke stretch / rek. 

In natuurwit, zwart en mooie kleurtjes. Ook super om een rondgebreide sjaal van te maken.

 

Volg ons op Instagram @zijdewinkel en @zijdar voor kennis, facts en knowhow over zijde, natuurlijke stoffen, wol, verf, technieken en meer!

 

#jersey #tricot #breisel #gebreid #zijde #haspelzijde #gezondheid #helendezijde #natuurlijkestoffen #lichtgewicht #santiago #santiagodecompastella #stoffentips #modestoffen #zijdestoffen #zijdewinkel #elastisch #stoffenblog #breimachine #fashion #kleding #coupeuse #modestudent #korting