opc_loader

Veel gestelde vragen over:

 • Hoe zit het met de diervriendelijkheid van de wol

  Een vraag die vaak aan ons gesteld wordt is hoe het staat en gaat met het welzijn van de dieren. Wij letten in al onze materiaalkeuzes op het welzijn van de dieren. Ons assortiment bestaat eigenlijk altijd uit natuurlijke materialen. Voor deze lontwol is de herkomst veelal merinoschapen. Uit Nieuw-Zeeland of dichterbij, Zuid-Duits of zelfs Nederlands. De wol komt van de vacht, niet van de huid van de schapen. De schapen geven dus alleen hun vacht, en niet hun leven.

  Een andere vraag die vaak die vaak gesteld wordt gaat over de term: mulesing. Dit is een ernstige vorm van dierenmishandeling. Het is een pijnlijke behandeling voor schapen waarbij de huid rond het achterwerk van het schaap wordt weggesneden, vaak zonder verdoving. Het is ter voorkoming van de dodelijke infectie door vliegen (myiasis). In de warmere gebieden zijn schapen vaak gevoelig voor deze infecties. Gelukkig wordt wereldwijd steeds beter gelet op het uitsluiten van schapenhouders die op deze manier werken. In Zuid-Amerika, waar veel van onze gebruikte wol vandaan komt, is de praktijk van mulesing niet gangbaar. Door het koelere klimaat en doordat de Zuid-Amerikaanse merino’s minder diepe huidplooien hebben, is mulesing niet nodig om myasis-infecties te bestrijden. Dit geldt ook voor de ongeverfde merino uit Nieuw-Zeeland en Europa.

  Onze wol halen we eigenlijk grotendeels weg bij familiebedrijven, vaak al met bestaansrecht over de 100 jaar, waar wol wordt bewerkt en geverfd conform (strenge!) Europese standaarden Dit bedrijf zegt al zeer lang te werken met zijn producenten en heeft er vertrouwen in dat deze wol “goed” is. Die schapen voelen een beetje als Part of the Family. Aldus zij zelf.  Vertrouwen is natuurlijk mooi, maar geen 100% garantie.

  We kunnen dus van onze wol helaas niet 100% garanderen dat hij mulesing-vrij is want er zijn geen certificeringen voor of zoiets. Zoals bijvoorbeeld de GOTS katoenen. Al gaat het dan ook altijd weer om percentages. En om nu steekproefsgewijs steeds even heen- en weer te tussen alle boerderijen in Europa en Nieuw-Zeeland is toch ook geen optie. Kortom, het mulesing is eigenlijk bijna niet aan de orde.

  Het beeld zoals het ooit in de media is gekomen is zeer zeker niet representatief voor de hardwerkende schapenhouders en doet hun professionaliteit zeer tekort!

 • Hoeveel heb ik nodig voor mijn plaid, woondeken of kussen?

  Indicaties voor het breien met lontwol:

  • Plaid / woondeken: Met 3 kilo brei je een mooi plaid van ca. 1 x 1.20 a 1.50 meter.
  • Kussen: Met 500 gram brei je ongeveer 50 x 50 cm. Dus één kant van een kussen, met een kilo heb je twee kanten voor het kussen.
  • Sjaal: Met 500 gram wol brei je een sjaal van 125 x 20 cm.
  • Babydekentje: Met 1 kilo wol brei je een baby dekentje van ca. 100 x 50 cm.

  Dit zijn indicaties : -) Brei je heel strak, dan gebruik je meer wol dan dat je losjes de steken opzet. Heb je extra grote pennen, gebruik je ook meer wol dan met smallere pennen. Verder misschien nog leuk en handig om te weten. Een kilo lontwol is ongeveer 40-50 meter.

 • Is jullie lontwol geschikt voor breien?

  Ja zeker, ons lontwol is zeer geschikt voor breien en XXL brei projecten. Lontwol zijn  overigens vezels van wol in één richting gekamd, in de vorm van een lang lont. Daarom hoor je ook de term "kamband" vaak. Naast dat je met deze wol kunt breien, is het is wol welke ook geschikt is voor vilten. Je leest alles over het breien op onze XXL brei pagina!

Menu