opc_loader
Dé zijde-expert in NL&BE

Elke dag vertrekken tientallen pakketten! Hulp nodig? Bel +31 (0)251 750 276

Merken

Zijde-Wijzer

Handige instructies

Wij hebben en geven advies over onze eigen producten. Je kunt natuurlijk combineren en expirementeren met andere producten. Zoals het verven van onze zijden stoffen met Deka Silk of Dylon wasmachineverf. Alleen hebben wij hier geen ervaring mee en ook geen mogelijkheid om dit voor je te testen. Daarnaast blijft het "handwerk", en zijn er vaak vele factoren van invloed op het uiteindelijke resultaat. Dat maakt het ook leuk en uitdagend! Bovendien is het voor ons onmogelijk om echt álles van te voren aan je te vertellen. Vergelijkbaar met "de hond / de kat in de magnetron verhaal".

Een dame in de Verenigde Staten droogde altijd haar kleine hondje in de oven na het wassen. Op een gegeven moment kocht zij een magnetron. Na de volgende wasbeurt droogde zij haar hondje in die magnetron. Door de verhitting explodeerde het dier. De vrouw klaagde vervolgens de fabrikant van de magnetron aan, en die werd door de rechter tot een hoge schadevergoeding veroordeeld. Sindsdien staat op de gebruiksaanwijzing van een magnetron in de VS dat je het apparaat niet mag gebruiken om er honden in te drogen

We hebben in ieder geval een aantal tips en handige instructies voor je. Bovendien delen we onze kennis, know-how en ervaring via workshops en techniek lessen. Zie ook www.zijdewinkel.nl/workshops/.

Krimp

Iedere stof kan krimpen door wassen. Je kunt jouw stof van te voren wassen voordat je het verder gaat bewerken. We hebben geen standaard krimp percentages bij iedere stof. Test een klein stukje, alvorens te verwerken. Verschillende factoren zoals jouw wasmachine (geen wasmachine is hetzelfde) en wasmiddel zijn van invloed (zie ook hierboven ons wasvoorschrift).

Wat we wel kunnen zeggen;

  • Bourette heeft een flinke krimp; 15%
  • Zijde-viscose fluweel heeft een flinke krimp; 5 - 10%

Daarnaast adviseren we altijd om stof ruim te meten als je bijvoorbeeld kleding gaat maken. Bijbestellen is altijd ingewikkelder, en het is vaak zonde om op die tiental centimeters te besparen.

We testen zelf met regelmaat verschillende stoffen en verven. Wat we bijvoorbeeld zelf hebben getest is het volgende:

  • 1 meter Pongee 5, 90 cm breed, 100% zijde (bestelcode Z2). Gewassen met wasmiddel wol/zijde, 30 graden, krimp 1.5 cm.
  • 1 meter Crepe Satin 19, 140 cm breed, 100% zijde (bestelcode Z121). Gewassen met 50 ml Dupont Zijdeverf kleur Targa. 30 graden, zijde programma, 800 toeren. Krimp 1.5 cm.
  • 0.5 meter Zijde-Viscose fluweel, 140 cm breed, 12% zijde en 82% viscose (bestelcode 727W). Gewassen met 50 ml fijn wasmiddel voor wol & zijde, 30 graden, Krimp 1 cm.

Wasvoorschrift

Test altijd een klein stukje, alvorens het hele stuk te wassen! Zeker met handbeschilderde zijden stoffen loont het enorm om een test stukje of proeflapje van het zijdeschilderen mee te fixeren en daarna als test te wassen. Zo zie je hoe de stof en verf reageert. Lees hier ons uitgebreide wasvoorschrift.

Fixeren van zijden stoffen

Wanneer je zijdeverf (Dupont, Avantgarde, Zijdar) hebt gebruikt om jouw zijden stoffen te beschilderen, dien je deze te fixeren door middel van stoom. Bij egaal - één kleur - aanverven kun je ook gebruik maken van een verfbad (pan op het vuur, warm water). Een instructie over het badverven hebben wij ook online staan. Bij vrije technieken kun je gebruik maken van de magnetron om te fixeren. Met vrije technieken bedoelen we bijvoorbeeld afbinden. Bij kleine stukken kun je het werk fixeren door middel van een snelkookpan (stoom). Het nadeel hiervan is wel dat je vouwen in de stof mee fixeert die er soms weer moeilijk uitgaan. Lees hier alles over het fixeren en onze fixeerservice.

Naaigaren

Naai met zijden garen of katoenen garen. In ieder geval natuurlijk garen. Polyester garen is te hard, en kan de stof kapot maken. Wij adviseren de Prym no. 60 voor de naaimachine. Voor sjaals rendeert het bovendien om te kiezen voor onze handgerolzoomde sjaals. Het is écht veel werk om zelf met de hand te rolzomen. Wil je toch liever stof aan de meter zelf verwerken tot sjaals, test dan verschillende zomen om te kijken wat het mooiste resultaat geeft.

Gordijnen

Maak je gordijnen van onze prachtige zijden stoffen? Let er dan op dat zijde beschermt tegen UV maar ook gevoelig is voor zonlicht (verkleuring). Wij raden aan gordijnen niet op de zuidkant (zonkant) te hangen en / of te beschermen met een goede voeringsstof aan de raamkant.

Onderhoud van jouw wollen XXL plaid

Merinowol is een prachtig natuurproduct. Daar horen specifieke eigenschappen bij. De wol kan ook een geur hebben. Lees alles over het wassen van jouw plaid, onderhoud, het pluizen en wat je kunt doen tegen de geur in onze Wol Wijzer.

Menu