opc_loader
Dé zijde-expert in NL&BE

Elke dag vertrekken tientallen pakketten! Hulp nodig? Bel +31 (0)251 750 276

Merken

Handige tips voor jouw plaid van lontwol

Onderhoud van het plaid / wasvoorschrift

Merinowol is een prachtig natuurproduct. Daar horen specifieke eigenschappen bij. Als je grof gebreide plaid of kussen net gemaakt is, is de wol nog heel vers. De wol wordt niet in elkaar gedraaid en behandeld zoals dat voor kleding wel het geval is. De wol is dus – op het wassen, kammen en eventueel verven na – nog volledig puur en ‘fluffy’. Hierdoor heeft het de zachtheid en het volume wat ze ontzettend lekker aanvoelt. Maar let goed op, dit vraagt van jou ook een goede zorg. Om je product zo mooi mogelijk te houden, kun je er het best voorzichtig mee zijn. Hoe intensiever of ruwer je het gebruikt, hoe meer je dat ziet. Het is normaal dat de wol door de tijd heen steeds hechter wordt. De wol vervilt als het ware onder je handen. De hechting van de wol zorgt er voor dat je her en der pluisjes kunt zien. Dat is normaal voor wol, en erg afhankelijk van hoe intensief je de plaid gebruikt. Pluisjes die je niet wilt kun je er prima af knippen, je kunt er beter niet aan trekken, dan trek je vaak weer meer los dan je lief is.

Wol is van nature vuilafstotend. Dat is fijn, daardoor is luchten vaak al voldoende om je plaid weer fris te krijgen. Wassen wordt afgeraden. Hierdoor verliest de wol zijn luchtigheid en volume. Wat ook fantastisch werkt in de winter is reinigen in de sneeuw. Leg het plaid of kussen even een half uurtje op verse (schone!) sneeuw. Het vuil trekt in de sneeuw en het plaid / kussen is weer heerlijk fris. 

De geur van de lontwol

Wol is een natuurproduct en de wol kan een geur hebben. Soms is deze sterker dan de andere keer. Wol wordt gewassen en gekaard, en daarna komt dit op pallets naar ons toe. Afhankelijk van de snelheid tussen het wassen, kaarden en levering aan ons, én de tijd die wol bij ons in de opslag staat, wordt de geur eigenlijk bepaald. Hoe langer de tijd ertussen, des te minder wordt de geur. Niet iedereen is even gevoelig voor de geur. De één heeft drie katten en ruikt dit niet, de ander ruikt één kat al op het tuinpad. Dat is heel persoonlijk. Daarnaast geldt ook dat wanneer de ruimte kleiner is (bijvoorbeeld een slaapkamer) de geur sterker overkomt dan in een grote ruimte (woonkamer). Heb je de wol ontvangen en vind je de geur onaangenaam, dan kunnen de volgende tips jou helpen:

- Laat de wol een paar dagen buiten luchten

- Stop de wol in een vuilniszak met een geurtje, bijvoorbeeld de Lavendel vuilniszakken van de Action. Knoop de zak stevig dicht en laat een paar dagen staan.

- Spuit de wol in met een geurspray zoals Febreze

- Heb geduld : -)

Heb je toch nog vragen over de wol of de geur, mail gerust! De geur geldt overigens met name voor de natuurlijke, ongeverfde wol (ivory, antraciet, lichtgrijs). De geverfde wol hebben door een verf procedé niet tot nauwelijks geur.

Menu