AraSilk Textielverf

Artikelnummer
DPT
Vanaf € 6,95
Op bestelling: levertijd 1 tot 8 werkdagen
 • 40 jaar familiebedrijf, sinds 1982 in het vak 
 • Groot & divers assortiment stoffen en creatieve materialen
 • Inspiratie en expertise zijde & textiel
 • Persoonlijk; direct telefonische hulp bij bestellen
 • Voor iedereen; van hobbyist tot het Rijksmuseum bestelt bij ons 
 • Aangesloten bij Trusted Shops 

Let op: niet geschikt voor de wasmachine!

Fixatie

De serie van ARASILK is een vloeibare verf, geschikt voor zijde (eiwitvezels)
als ook plantaardige vezels (linnen, katoen, hennep enz.).
De verven moeten gefixeerd worden door middel van hitte: 

 • Door middel van strijken, op de achterkant van de stof voor 3 -5 minuten.
  De strijkbout op de stand van de stof (zijde op zijde, katoen op katoen enz.)
 • In een oven op 130 graden voor 5 - 10 minutens

Alle ARASILK kleuren kunnen gemengd worden met elkaar.
Het medium wordt gebruikt om kleuren lichter te maken / aan te lengen tot pasteltinten en kan gebruikt worden met iedere (meng)kleur.

 

Klik hier voor de PDF gebruiksaanwijzing.

 • Type: Vloeibaar
 • Toepassing: Anti-fusant , Degradee, Heliografie , Serti, Spray techniek, Was techiek, Zijdeschilderen, Zout techniek, Pasteltinten
 • Geschikt voor: Cellulose (plantaardig) , Eiwitvezels (dierlijk) , Hennep, Katoen, Linnen, Natuurlijke stoffen, Viscose , Wol, Zijde
 • fixeren: Stoom , Fixeerapparaat, Snelkookpan , Strijken, Oven

Textielverf eigenschappen (samenvatting)

Geschikt voor: Eiwitvezels, dierlijk, zoals zijde, wol, mohair enz. Cellulosevezels, plantaardig, zoals katoen, linnen, hennep, ramie, viscose enz. Alleen de stoffen. Geen vezels.

Fixatie: Strijken of stoom

Transparant of dekkend: Transparant, alleen geschikt voor lichte ondergronden

Vloeibaar of verdikt: Vloeibaar. Te verdikken met Epaississant.

Onderling mengbaar: Ja

ZIJDAR Textielverf en Javana Textielverf zijn: Transparant, voor lichte ondergronden, onderling mengbaar, vloeibaar. Geschikt voor eiwitvezels / dierlijk zoals zijden stoffen en vezels, wollen stoffen en vezels, mohair, kasjmier enz én plantaardige vezels zoals katoen, linnen, hennep, viscose.  Fixeren door middel van strijken, 3-5 minuten op de stand van de stof (dus zijde op de zijden stand en katoen op de katoenstand. Onderaan deze pagina lees je de uitgebreide eigenschappen, evenals informatie en recepten voor het fixeren

Handig om te weten

Het grote verschil met zijdeverf is dat de textielverf dus gestreken kan worden om te fixeren (handig, want iedereen heeft wel een strijkijzer en bout). Wat wel belangrijk is te weten is dat de textielverf óm de vezel gaat, in plaats van ín de vezel zoals bij zijdeverf. Met name bij het gebruik op zijden stoffen verlies je dus glans en soepelheid van de stof. Oh, en onze Duitse buren zetten op het etiket van Javana Seidenmalfarbe, wat nogal verwarrend is. Maar het gaat om de manier van fixeren, strijken. En dus valt het voor ons onder de categorie textielverf.

Zijdeverven moet je stomen en kun je niet strijken. Strijkverven kun je daarentegen wél stomen in een fixeerapparaat of snelkookpan. Strijkverven van ZIJDAR, Javana en Pebeo kun je niet fixeren in de magnetron en niet gebruiken om een stof egaal aan te verven in een bad. Hiervoor is de Javana Batikbadverf geschikt.

Eigenschappen AraSilk Textielverf.

Dit zijn transparante verven. Deze verf is geschikt voor lichte ondergronden, natuurwit is het beste. Wanneer je de verven aanbrengt op een crèmekleurige stof, zullen de verven een warme ondertoon krijgen. Je kunt met deze verven wel zwarte stippen op een gele stof zetten, maar geen gele stippen op een zwarte stof. De verf is vloeibaar. Wanneer je de verf aanbrengt op een stof vloeit deze automatisch uit. Met zijdeschilder technieken kun je deze verf wel verdikken (epaissisant) waardoor je een transparante zeefdruk verf krijgt, of de stof impregneren (met anti-fusant) waardoor de verf niet uitvloeit. Meer over zijdeschildertechnieken lees je hier.

Het grote verschil met zijdeverf is dat de textielverf dus gestreken kan worden om te fixeren (handig, want iedereen heeft wel een strijkijzer en bout). Wat wel belangrijk is te weten is dat de textielverf óm de vezel gaat, in plaats van ín de vezel zoals bij zijdeverf. Met name bij het gebruik op zijden stoffen verlies je dus glans en soepelheid van de stof. Oh, en onze Duitse buren zetten op het etiket van Javana Seidenmalfarbe, wat nogal verwarrend is. Maar het gaat om de manier van fixeren, strijken. En dus valt het voor ons onder de categorie textielverf.

Zijdeverven moet je stomen en kun je niet strijken. Strijkverven kun je daarentegen wél stomen in een fixeerapparaat of snelkookpan. Strijkverven kun je niet fixeren in de magnetron en niet gebruiken om een stof egaal aan te verven in een bad. Hiervoor is de Javana Batikbadverf geschikt.

Geschikt voor welke stoffen

De textielverven zijn voor alle natuurlijke stoffen, dus voor eitwitvezels / dierlijk en cellulosevezels plantaardig. Hieronder valt bijvoorbeeld:

 • zijden stoffen
 • wollen stoffen
 • linnen stoffen
 • katoenen stoffen
 • viscose stoffen
 • hennep stoffen

De verf kenmerkt zich door haar manier van fixeren, strijkfixatie. Het nadeel bij zijden stoffen is dat de verf óm de vezel heen gaat en daardoor haar glans en soepelheid iets wegneemt. In onze showroom hangen samples waar je dit verschil goed kunt zien en voelen. Je kunt ook zelf natuurlijk een testje maken thuis met een drup zijdeverf en een drup textielverf om het verschil te ervaren.

Technische productinformatie

 • De flacon is van plastic
 • De flacon heeft een afsluitbare dop
 • Flacon buiten direct zonlicht bewaren, koel en droog. Textielverven kunnen maximaal 2-5 jaar bewaard worden.
 • Safety Sheets op aanvraag beschikbaar, mail info@zijdewinkel.nl
 • De stoffen zijn niet schadelijk voor mens- en milieu.

Fixatie door middel van strijken

Als de verf droog is, moet de zijdeverf moet gefixeerd worden door middel van strijken. Fixeren wil zeggen het was- en veegvast maken van de verf pigmenten op de stof.

Fixatie door middel van stomen

Je kunt deze verf ook fixeren door middel van stomen. Bij grote stukken is dit een voordeel omdat het minder werk is, steeds die stof schuiven voor het strijken. En dat op iedere plek 3-5 minuten : -). Het stomen gebeurt in een snelkookpan, 20 minuten onder druk. Of in een fixeerapparaat, 2,5 uur stomen. Een snelkookpan kun je scoren voor een paar tientjes op bol.com of soms zelf voor een paar euro op marktplaats of de kringloopwinkel. Het nadeel van de snelkookpan is dat je relatief kleine stukken kunt fixeren. 1.40 x 1.00 meter dikke stof is vaak al te veel. Daarnaast moet je de stof vouwen om dit in de snelkookpan te laten passen. De vouwen worden ook in de stof gestoomd als het ware, en krijg je er soms weer moeilijk uit. Je kunt ook kiezen voor een fixeerapparaat. Het voordeel is dat je grote stukken stof kunt inrollen, tot wel 10 meter per keer (afhankelijk van de dikte van de stof). Daarnaast heb je door het rollen geen vouwen. De fixeerapparaten zijn wel wat duurder in aanschaf en heb je vanaf een paar 100 euro. Ga je veel zijdeschilderen dan rendeert dit op den duur wel. Je kunt tot die tijd ook gebruik maken van onze fixeerservice.

Fixatie door middel van magnetron

De textielverf kun je niet fixeren in de magnetron.

Fixatie door middel van badverven of in de wasmachine (egaal aanverven stoffen & kleding)

De textielverf kun je niet fixeren door een badverf of in de wasmachine.

Heb je een zijden stof die je wilt aanverven? Gebruik dan een zijdeverf van ZIJDAR of Dupont. Hierover lees je meer op deze pagina zijden kleding en stoffen verven. Wil je een stoffen stof egaal aanverven in een bad of gebruik maken van een tie-dye (afbind) techniek of in combinatie met was? Dan zijn de Javana Batik Badverven heel geschikt. Voor het aanverven van Viscose stoffen of de tweekleuren techniek (It's Magic Alter Ego) hebben we de Dupont Viscoseverven.

Reviews

Reviews
U plaatst een review over:AraSilk Textielverf