Professioneel stomen met het fixeerapparaat van ZIJDAR

fixeer-service-zijdar-zijdeschilderen

Geen fixeerservice meer

Helaas is met de sluiting van ons atelier ook onze fixeerservice ten einde gekomen. Door drukte en te weinig mankrachten, hebben we geen tijd om werktstukken te fixeren. 

Excuses voor het ongemak, maar hopelijk hebben jullie hier begrip voor. 

 

Zelf fixeren

Wanneer je regelmatig schildert en wilt fixeren dan loont het wellicht zelf een apparaat aan te schaffen. Professionele fixeerapparaten en fixeerpapier zijn bij ons te koop. Hier vind je ook een video tutorial voor het inrollen van de te fixeren stoffen op ons ZIJDAR YouTube kanaal. 

Fixeren deel I 

Fixeren deel II

Fixeren in de snelkookpan. 

Fixeren van de zijdeverf in de snelkookpan: Als de verf droog is, moet de zijdeverf moet gefixeerd worden door middel van stoom. Fixeren wil zeggen het was- en veegvast maken van de verf pigmenten op de stof. Het stomen gebeurt in een snelkookpan, 20 minuten onder druk. Of in een fixeerapparaat, 2,5 uur stomen. Een stoomstrijkijzer is helaas niet voldoende : -). Een snelkookpan kun je scoren voor een paar tientjes op bol.com of soms zelf voor een paar euro op marktplaats of de kringloopwinkel. Het nadeel van de snelkookpan is dat je relatief kleine stukken kunt fixeren. 1.40 x 1.00 meter dikke stof is vaak al te veel. Daarnaast moet je de stof vouwen om dit in de snelkookpan te laten passen. De vouwen worden ook in de stof gestoomd als het ware, en krijg je er soms weer moeilijk uit. Je kunt ook kiezen voor een fixeerapparaat. Het voordeel is dat je grote stukken stof kunt inrollen, tot wel 10 meter per keer (afhankelijk van de dikte van de stof). Daarnaast heb je door het rollen geen vouwen. De fixeerapparaten zijn wel wat duurder in aanschaf en heb je vanaf een paar 100 euro. Ga je veel zijdeschilderen dan rendeert dit op den duur wel.