Professioneel stomen met het fixeerapparaat van ZIJDAR

fixeer-service-zijdar-zijdeschilderen

ZIJDAR Fixeerservice

Wanneer je zijdeverf (Dupont, Avantgarde, Zijdar) hebt gebruikt om jouw zijden stoffen te beschilderen, dien je deze te fixeren door middel van stoom. Bij egaal - één kleur - aanverven kun je ook gebruik maken van een verfbad (pan op het vuur, warm water). Bij vrije technieken kun je gebruik maken van de magnetron om te fixeren. Met vrije technieken bedoelen we bijvoorbeeld afbinden. Bij kleine stukken kun je het werk fixeren door middel van een snelkookpan (stoom). Het nadeel hiervan is wel dat je vouwen in de stof mee fixeert die er soms weer moeilijk uitgaan.

 

Fixeren van zijdeschilderingen

Heb je echter een groot doek beschilderd, dan wel de techniek van zijdeschilderen toepast, denk aan serti, zout, anti fusant enz. zul je deze moeten fixeren in een fixeerapparaat. Wij krijgen overigens regelmatig de vraag of de stoom van een stoomstrijkijzer ook voldoende is, nee helaas : -) het gaat hier echt om ca. 2,5 uur stomen in een fixeerapparaat. Heb je zelf geen fixeerapparaat, dan kun je gebruik maken van de Zijdar Fixeerservice.

 

Wat kost de fixeer service?

De fixeerservice kost € 25,- per keer. Ongeacht of je één sjaal of meerdere stukken aanlevert, met een maximum van 5 - 10 meter, afhankelijk van de stof. Van een transparante dunne chiffon of pongee kun je meer meters inrollen dan van een dikke crepe. Hou rekening met genoeg lagen papier bij inrollen van meerdere sjaals met technieken als zout, was, dikke stofveel verf i.v.m. doorlekken.

Wanneer je de stof zelf inrolt, gebruik dan het juiste fixeerpapier en rol de stof op de correcte wijze in. Alleen dan kunnen wij de stof direct voor je fixeren. Is de stof niet correct of helemaal niet ingerold, dan rekenen wij € 5,- per meter voor het inrollen + € 1,-  per meter voor het fixeerpapier. We rekenen per hele meter. Bijvoorbeeld een sjaal van 50 x 50 is € 6,- en 45 x 1.80 is = € 12,-.

 

Hoe werkt de fixeer service?

  • Mail of bel om een afspraak te maken. Het fixeren gaat in overleg en op basis van beschikbaarheid atelier
  • Stuur de stof op (eigen risico), of breng deze langs
  • De stof dient klaar te zijn om gefixeerd te worden. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld de verf en serti helemaal droog moet zijn (anders kans op vlekken), het zout moet worden verwijderd (kans op vlekken) etc. ZIJDAR is hiervoor niet verantwoordelijk.
  • Let op: alle panden / stukken stof dienen te worden gefixeerd om kleurverschil te voorkomen. Dus ook de panden/stukken die niet beschildert zijn maar wel verwerkt worden in hetzelfde kledingstuk / werkstuk.
  • Wij gaan de stof fixeren volgens de professionele standaard in een professioneel fixeerapparaat. Desalniettemin kunnen wij niet verantwoordelijk zijn voor eventuele beschadigingen, doorlek vlekken, condens vlekken, etc. die zijn ontstaan gedurende het fixeerproces. Dit is jouw eigen risico.
  • Het fixeren duurt 2,5 uur.
  • Na het fixeren rollen we de stof uit, laten deze even luchten, en sturen de stof naar jou retour (€ 6,95 portokosten). Wij versturen het pakket met track&trace. Desalniettemin kunnen wij niet aansprakelijk worden gesteld voor het onverhoopt kwijt raken van het pakket. Wil je het zekere voor het onzekere nemen, haal jouw pakket dan bij ons op.
  • Het wassen (bijvoorbeeld om serti uit te wassen), spoelen met azijn, uitstrijken etc. is niet inbegrepen bij de fixeerservice. Let op: anti-fusant lokaal aanbrengen geeft altijd grote kans op vlekken. Bij het gebruik van de anti-fusant techniek dient het hele oppervlak geimpregneerd te worden.
  • Hou s.v.p. rekening met de maximale stofbreedte om te fixeren: 140 cm
  • Voor wassen van handbeschilderde zijden stoffen, zie ook ons wasvoorschrift voor zijde

 

Zelf leren fixeren

De fixeerservice die wij leveren is een service, geen fixeeropleiding. De ins&outs van het fixeren en zijdeschilderen worden dus niet met jou besproken wanneer je gebruik maakt van deze fixeerservice. Wil je hier meer informatie over weten dan raden we je van harte aan een cursus te volgen in ons atelier. Wanneer je regelmatig schildert en wilt fixeren dan loont het wellicht zelf een apparaat aan te schaffen. Professionele fixeerapparaten en fixeerpapier zijn bij ons te koop.