Pebeo Marbling Marmerverf

Artikelnummer
PB297
Vanaf € 7,05
Op bestelling
 • Type: Vloeibaar
 • Toepassing: Marmeren
 • Dekkend/transparant: Dekkend
 • Geschikt voor: Cellulose (plantaardig) , Eiwitvezels (dierlijk) , Hennep, Katoen, Linnen, Natuurlijke stoffen, Viscose , Wol, Zijde
 • fixeren: Strijken, N.v.t.

Pebeo Marbling / Marmerverf (samenvatting)

Geschikt voor: Eiwitvezels, dierlijk, zoals zijde, wol, mohair enz. Cellulosevezels, plantaardig, zoals katoen, linnen, hennep, ramie, viscose enz. Alleen de stoffen. Geen vezels.

Fixatie: Afdruk maken op de verf (geen strijken of stoom nodig)

Transparant of dekkend: Dekkend, geschikt voor lichte en donkere ondergronden

Vloeibaar of verdikt: Semi vloeibaar, blijft drijven op de speciale marmergrond

Onderling mengbaar: Ja

Onderaan deze pagina lees je ons recept voor het marmeren! : -) 

Eeuwenlang is de techniek van het marmeren in Europa een geheim geweest van boekbinders. In Japan, waar de techniek al sinds de 12de eeuw bekend is, wordt ze Suminagashi genoemd.
De techniek zoals wij deze hier presenteren is een simpelere, moderne methode. Het enige dat ze vraagt is wat geduld, aandacht en een beetje oefening.Wij geven ook workshops marmeren, mail ons gerust voor het actuele aanbod. Je kunt ook in onze online Workshops agenda kijken.

Pebeo Marmerverven zijn: Voor lichte én donkere ondergronden, onderling mengbaar, vloeibaar. Geschikt voor eiwitvezels / dierlijk zoals zijden stoffen en vezels, wollen stoffen en vezels, mohair, kasjmier enz én plantaardige vezels zoals katoen, linnen, hennep, viscose. Je kunt ook fantastisch marmeren op papier en kurk bijvoorbeeld. Na het afdrukken op de stof veeg- en watervast. Je gaat daarna direct spoelen met water om de overtollige verf en marmergrond af te spoelen. Je laat de stof drogen of strijkt haar droog (het strijken is dus niet nodig voor het fixeren, enkel om de stof weer mooi glad te krijgen indien nodig).

Instructie Marmeren 

Dit heb je nodig:

 • Marmergrond en marmerverf ( Pebeo)
 • Pipetten voor de verf
 • Satéprikker
 • Water, maatbeker (liters), garde of mixer
 • Lage platte bak met opstaande rand van plm. 5 cm hoog
 • Marmerkam, houten prikkers, kranten
 • Gestreken stof: zijde, katoen of linnen in passend formaat geknipt
 • Strijkbout

Zo doe je het:

Recept voor de marmergrond. Het is heel belangrijk dat je dit precies opvolgt. Een gram teveel poeder of tocht in de ruimte kan al funest zijn voor het eindresultaat.

 1. 3 afgestreken koffielepels a 3 gram (totaal 9 gram) op 1 liter water. Goed roeren / mixen. (er mogen geen klontjes in zitten). Dit heet een stamoplossing.
 2. Deze stamoplossing minimaal 2 uur laten rusten in dezelfde ruimte als waar je gaat marmeren (temperatuur moet gelijk zijn)
 3. 1 deel stamoplossing + 1 deel water voorzichtig mengen.
 4. 5 minuten laten rusten
 5. De marmergrond in de bak (platte bak van enkele centimeters diep) gieten
 6. Even laten staan en eventueel de luchtbelletjes met een satéprikker doorprikken.
 7. Na ongeveer 5 minuten met een stukje papier “het vlies” er vanaf vegen.
 8. Deze marmergrond is 24 uur houdbaar
 1. Maak het marmergrond poeder aan zoals hierboven en wacht tot het goed is. De grond moet vloeibaar zijn als dikke olie. Is het er dik dan met een beetje water aanlengen, goed roeren en even laten staan.
 2. Druppel behoedzaam de marmerverf op de grond. Kijk naar wat er gebeurt en houdt afstand tussen de stippen. De verf spreidt zich uit op het oppervlak.

Tip / Let op: De verf spreidt zich niet uit of zakt naar de bodem betekent dat de grond te dik is, of de verf te dik is, of beiden. Dan de grond iets aanlengen met water.

 1. Druppel een volgende kleur in of naast de eerste stippen. Eventuele luchtbellen doorprikken.
 2. Maak een patroon door met een marmerkam, houten ( saté- ) prikker of tandenstoker heel voorzichtig in de verf te gaan “tekenen”, tot je dessin klaar is.
 3. Neem een stuk stof dat kleiner is dan de bak. Houdt de stof met twee handen aan de punten vast en doe de handen iets naar elkaar toe zodat de stof in het midden naar beneden hangt. Laat nu de stof precies in het midden op de bak zakken; de handen naar beneden brengen zodat de stof helemaal op de verf ligt.
 4. Minuut wachten.
 5. Voorzichtig aan twee punten vastpakken en van de bak nemen. Leg op kranten met de verfkant naar boven.
 6. Stof onder stromend water afspoelen en plat laten liggen.
 7. Tot slot (droog) strijken, temperatuur passend bij de stof.
 8. De verf is direct gefixeerd (was- en lichtvast).

Stoffentips

Wij werken zelf graag met mooie gladde stoffen. Je kunt ook werken op stoffen met een structuur, bijvoorbeeld Doupion of Bourette zijde, echter zal de marmer afdruk minder intens zijn en lastiger om goed af te drukken. Je kunt werken op witte en gekleurde natuurlijke stoffen; zijde, katoen, linnen, hennep, ramie etc. Hoe dikker de stof, hoe intenser het resultaat, al vinden wij het marmeren op een mooie luchtige chiffon 6 zijde ook een feestje.

Reviews

Reviews
U plaatst een review over:Pebeo Marbling Marmerverf