opc_loader
Dé zijde-expert in NL&BE

Elke dag vertrekken tientallen pakketten! Hulp nodig? Bel +31 (0)251 750 276

Merken

Wat is chiffon zijde?

Video uitleg

Geschikt voor:

 • Voering mondkapjes conform artikel onderzoek Universiteit van Chicago 
 • Vilten, nuno vilten, nat vilten, droog vilten
 • Chiffon jurk
 • Lange rokken, bijvoorbeeld meerdere lagen over elkaar heen
 • Bruidskleding
 • Bruidssluier
 • Stola's en omslagdoeken
 • Vitrage / gordijnen
 • "nude effect" bij danskleding, avondkleding, jurken of kostuums

Minder geschikt voor:

 • De chiffon 3.5 (bestelcode Z43, Z97, Z137) is minder geschikt voor bovenkleding, erg gevoelig voor haaltjes en beschadigingen, bijvoorbeeld door een sieraad
 • Kleding die niet transparant mag zijn

Witte chiffon zijde

Chiffon zijde is een effen stof. Witte chiffon zijde is perfect voor vilten en zijdeschilderen. Daarnaast is het ook een prachtige stof voor witte blouses, luchtige tunieken en natuurlijk een droom als bruidsstof en voor bruidsjurken. Als voordeel ten opzichte van goedkoop polyester chiffon is zijde licht en luchtig voor jouw lichaam. Je gaat dus niet zweten en krijgt het niet bloedheet in je chiffon blouse of voile (ook handig voor belangrijke momenten tijdens presentaties of bijvoorbeeld trouwen :-)...).

Chiffon is prachtig om meerlaags te verwerken, in een rok, of bij het zijdeschilderen. Je vouwt dan de stof waardoor je een herhalend dessin krijgt.

Vilten op chiffon zijde (nuno vilt)

Zeg je vilten op zijde, dan zeg je bijna in dezelfde zin Chiffon. De los geweven stof heeft een zachte grip en is perfect voor de fijnste en mooiste nuno vilt creaties (nuno vilten - wolvezels vilten met zijden stof). Wapperende shawls, wervelende jurken, alles is mogelijk met deze Chiffon zijde. Het is de perfecte basis voor ieder viltwerk. Je kunt werken op witte chiffon, op onze crinckle chiffon. De crinckle geeft een spannend effect aan je viltwerk. Of op onze chiffon 6 met haar zachte glans (bijna pongee-achtig). Je kunt natuurlijk ook op gekleurde chiffon vilten.

Zijdeschilderen op zijden chiffon

Chiffon heeft een goede verfopname voor zijdeschilderen. De verf op deze stof heeft een korte droogtijd waardoor droogranden kunnen vormen tijdens het schilderen, wat dan weer voor een bijzonder effect zorgt. Chiffon is in meerdere lagen tegelijk op elkaar te verven. Hierdoor ontstaat in één handeling een grote metrage met een zich herhalend dessin. Een super leuke instructie (DIY) voor het zijdeschilderen van meerdere lagen chiffon vind je in het boek Zijde-Silk van Ria - Van Els - Dubelaar. Zij schreef ook de bestseller en hét boek over leren vilten Vilt in Beeld - Dutch Felt. Beiden boeken zijn NL-ENG en een inspiratiebron tot op de dag van vandaag voor beginners, gevorderden, docenten, kunstenaars en studenten.

Chiffon voor kleding, bruidssluiers en sjaals

Chiffon is een mooie lichte, luchtige stof. Dat is heel fijn voor vilten (want de wol vezels kunnen zich makkelijk verbinden met de zijde) maar het maakt het weefsel ook kwetsbaar. Chiffon 3.5 voor kleding is aan de fragiele kant. Een mooie waterval hals of rok van chiffon is prachtig. Wanneer je de stof toch te kwetsbaar vindt kun je kiezen voor het sjiekere zusje Georgette. Ook mat, luchtig en transparant. Maar net een fractie dikker (en dus minder kwetsbaar).

De chiffon 4.5 en chiffon 6 zijn alweer een slag "dikker" en dus ook weer minder gevoelig voor haaltjes en beschadigingen. Voor bruidsstoffen zijn deze chiffon zijdes ook heel geschikt. Chiffon 6 heeft daarbij ook een mooie subtiele glans. Bijna pongee- achtig. De bruid in het filmpje hieronder koos voor een wervelende rok van chiffon 6. Je kunt natuurlijk ook denken aan een sluier van chiffon zijde of omslagdoek.

Op een podium herken je de chiffon uit duizenden. De stof zal altijd meebewegen met de bewegingen van de dansers en danseressen. Springt hij of zij op dan zal de stof omhoog meebewegen in een vloeiende beweging en samen met de neerwaartse beweging weer meedwarrelen naar beneden. Prachtig dus....O.a. veel te zien in voorstellingen van Het Nationaal Ballet en het Scapino Ballet waarvan Zijdar - onze groothandel / moederbedrijf - al jaren hofleverancier is.

Voorbeelden van toepassingen met Chiffon door Zijdewinkel.nl zelf en haar klanten:

Vestje vilten op chiffon 3.5 & Chiffon geplooid en als luchtige rokken in de afstudeercollectie van Marina Martirosova

Chiffon 3.5 als bruidssjaal

Chiffon changeant in een kostuum

Assortiment Chiffon

>> Ons uitgebreide chiffon zijde assortiment bekijken en bestellen, klik hier.

Menu