opc_loader
Dé zijde-expert in NL&BE

Elke dag vertrekken tientallen pakketten! Hulp nodig? Bel +31 (0)251 750 276

Merken

Informatie over bourette zijde

 • Iedereen die een 100% diervriendelijke zijde wil
 • Veganisten
 • Eco printen
 • Interieur (met name de bourette 34 voor gordijnen)
 • Kussens
 • Kleding, wil je rek, kies dan voor de bourette jersey
 • Vilten (alleen de transparante bourette 22)
 • Baby mutsjes en kleding (bourette jersey)
 • Zijdeschilderen
 • Zeefdrukken

Minder geschikt voor:

 • Serti techniek (door de onregelmatigheid van de stof)
 • Lichte en luchtige, transparante creaties

Informatie video over Bourette

Bourette Jersey voor sportkleding & yoga shirts

De Bourette Singlejersey is erg populair voor kleding. Omdat het een breisel is, heeft deze flexibiliteit / stretch. En dat zit heerlijk voor een shirt, trui, broek. Je kunt de stof ook eenvoudig zelf aan verven in een mooi kleurtje. Dit kan bijvoorbeeld door verven in een pan. Overigens was in de jaren '90 geen bourette meer te krijgen in China. Amerika kocht alles op voor de populaire sportswear. En nog steeds is de Bourette Jersey populair voor zijden yoga kleding en sportkleding.

Bourette om op te vilten of zijdeschilderen

Wil je gaan vilten op bourette? Dat kan heel goed op de transparante bourette. De naam transparant komt door het feit dat het een open gaas structuur is. De stof is dus niet zo transparant als een chiffon of georgette. Het gaat puur over het open weefsel van de stof. En daar kunnen de vilt vezels goed doorheen! Alle bourettes zijn zeer geschikt voor vrije technieken, zoals bijvoorbeeld een spray techniek. Minder geschikt voor sertitechniek. Met een serti techniek zit je lijnen met serti (ook wel bekend als gutta) op de stof. Door de onregelmatigheid krijg je de lijnen niet goed op de stof en dus ook niet sluitend. En dat is nu juist het idee bij deze techniek.

Bourette voor kleding en interieur

De bourette transparant en bourette grof geweven zijn prachtig voor zijden sjaals. Al dan niet geverfd of gevilt. De grof geweven bourette is ook een beauty voor woonkussens van zijde. De bourette 34 is geschikt voor interieur (gordijnen bijvoorbeeld) en voor kleding. Het heeft echter geen stretch, dus voor strakke modellen of een beetje rek kun je zoals eerder genoemd beter de bourette jersey nemen.

Diervriendelijke bourette zijde

Bourette (Bourete, Bourrete, Bourrette) zijde van de Bombyx Mori zijderups wordt ook wel China Noil Silk of Indian Noil Silk genoemd. Bourette wordt gemaakt van de laatste restjes zijde van de cocon waaruit de zijdevlinder is geboren. Een diervriendelijke zijde dus, deze bourette. Een ander feit:  Ook voor de productie van de andere zijden stoffen van de Bombyx Mori  zijderups (Pongee, Chiffon, Crepe Satin enz.) komt een groot deel van de cocons gewoon uit. Want zonder nieuwe zijdevlinders, geen eitjes, geen rupsen en geen nieuwe cocons...Voor de zijdeteelt worden geen insecticiden of pessiciden toegepast, want a) de rupsen eten dan de moerbeibladeren niet en b) gaan dan dus dood. Dit brengt geen geld op voor de zijdeboeren. Zij zijn er dus enorm bij gebaat om goed voor hun cocons, rupsen en vlinders (inkomsten) te zorgen. Het is dus een zuiver en natuurlijk proces. Uit de korte vezels worden draden gesponnen die, evenals de uiteindelijke stof, gekenmerkt worden door kleine onregelmatigheden. De stof is vaak creme kleuriger dan andere zijden stoffen en heeft een stoere look. Deze zijde neemt veel verf 'onderhuids' op.

Krimp van bourette

Bourette heeft een flinke krimp ( plm.15%). Voor het verwerken altijd eerst voorwassen!

Voorbeelden van toepassingen met Bourette:

Foto links: Hes van bourette 34. Foto rechts: Foto van bourette jersey zwart geverfd met zijdeverf (badverven) en gestempeld met Pebeo Setacolor verf wit (dekkend)

Assortiment bourette

>> Ons bourette assortiment en bestellen, klik hier.

Menu