opc_loader
Dé zijde-expert in NL&BE

Elke dag vertrekken tientallen pakketten! Hulp nodig? Bel +31 (0)251 750 276

Merken

Hoe wordt zijde gemaakt?

Van de rups en de vlinder

Hier lees je hoe het hele verhaal van rups naar zijdevlinder in zijn werk gaat. De officiële naam is Bombyx Mori, een vlinder uit de familie van de echte spinners (Bombycidae) met de toevoeging Mori. Mori staat voor moerbei, een boomsoort waarvan de bladeren dienen als enig voedsel voor de zijderups. Het proces van het kleine rupsje tot de sterke, zachte en prachtige zijdedraad is een wonder op zich. Zijderupsen zijn naast de honingbij en de cochenilleluis de enige insecten die door de mens om hun product gecultiveerd worden.

  1. De vlinder legt plm. 300 eitjes, geelachtig van kleur en zo klein als een speldenknop.
  2. Na 5-7 dagen komt het eitje uit. Het rupsje is 3 mm groot en weegt 0,47 milligram. Wanneer de eitjes koel gezet worden kunnen ze ook tot een volgend seizoen bewaard worden om dan pas uit te komen.
  3. Het rupsje eet en groeit, groeit en eet constant, vijf dagen lang totdat zijn vel te klein wordt, zijn gewicht is inmiddels 6.6 milligram. Hij gaat een dagje in rust, vervelt voor de eerste keer en gaat weer verder met eten en groeien. In ongeveer 3 weken is hij gegroeid van 0,47 milligram tot 5 gram(!) en is inmiddels 4 keer verveld.
  4. Dan volgt er een periode van 8-9 dagen eten waarbij de rups alle voedsel omzet in vloeibare zijde die in twee spinklieren in zijn lichaam wordt opgeslagen. Deze klieren eindigen in spinopeningen aan weerskanten van zijn bek waar straks de twee zijden draden uitkomen die direct aan elkaar plakken en zo één draad vormen.
  5.  Tijd om de cocon te gaan maken. De rups spant enkele draden en in dit ‘hangmatje’ spint hij zijn cocon. Zijn kop en ook zijn hele lichaam maakt daarvoor steeds een beweging in de vorm van een lemniscaat (8).                         In 2 tot 3 dagen tijd maakt hij zo zijn cocon van buiten naar binnen. Is de cocon klaar dan is er van de rups alleen nog maar een leeg omhulsel in de cocon over.
  6. Dit omhulsel verandert in een chrysalide, een bruinachtig chitine pantser waarbinnen de vlinder ontstaat. Is de vlinder klaar dan spuugt hij een enzym tegen de binnenkant van de cocon. Die wordt daar dan zo zacht dat de vlinder door de opening naar buiten kan kruipen.
  7. Mannetjes en vrouwtjes vinden elkaar op de geur en paren waarna het mannetjes sterft en het vrouwtje de eitjes gaat leggen. Na het leggen van de eitjes sterft ook de vrouwtjes vlinder.

Na 5-7 dagen komen de eitjes uit. Zo begint de cyclus dan weer opnieuw.

De draden van de cocon worden afgehaspeld. 8 draden samen vormen 1 draad welke wordt gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld zijden stoffen door de zijden draden te weven.

>> Ons zijden stoffen assortiment en bestellen, klik hier.

Menu