opc_loader
ZIJDAR Extra September Zomer Week 2019 	Best of All	Thema JAPAN!

ZIJDAR Extra September Zomer Week 2019 Best of All Thema JAPAN!

Artikelnr: MCS-best-of-all-extra

Zomerweek 2019: Best of All, thema JAPAN!

Extra data in september: woensdag 18, donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 september (nog nét zomer)

Programma in het kort: JAPAN!

Docent Ria van Els-Dubelaar heeft een Japan-fascinatie en reist sinds 1996 regelmatig naar Japan. In 2018 begeleidde zij een groepsreis naar de (textiel-) stad Kyoto. De deelnemers waren voor de helft afkomstig uit Zwitserland en voor de helft uit Nederland, en Zijdar Zomerweek- docente Nora van Klingeren was een van hen. Er worden je in deze week bijzondere, Japanse technieken aangereikt die je uitvoert met en op zijden vezels, garens en stoffen.

Onder begeleiding van topdocenten / kunstenaars  Ria van Els-Dubelaar, Astrid & Akira Matsumoto en Nora van Klingeren, werk je in een groep van maximaal 8 personen in een inspirerende omgeving waarbij zijde centraal staat. Japan; een schatkamer aan inspiratie waar je nog jarenlang mee kunt werken. Wij kijken er naar uit om samen met je aan het werk te gaan!

Zakelijk bestellen?
Login om de groothandel prijzen te zien en direct te bestellen!
495,00
Master JAPAN!
x
Voor 12:00 besteld uit voorraad = vandaag verstuurd
Gratis verzending vanaf € 100,-
35 jr familiebedrijf en expertise zijde & textiel
Klanten beoordelen ons met een 9
Webwinkel Keurmerk
Voorraad
Voorraad:
 7 items
Levertijden
Levertijd:
Direct uit voorraad!

JAPAN!

Japans design kent een grote liefde voor eenvoud, duurzaamheid en ambachtelijk handwerk op hoog niveau. Heldere lijnen, strakke vormen, verstilde kleuren en natuurlijke materialen staan centraal in het Japanse interieur en zo ook in onze eigen ZIJDAR Zomerweek.

Thema

Een uitgebreide en inspirerende introductie door Ria van Els-Dubelaar op het thema vormt de start voor je ontwerp fase.

Lichtobject

Denk je aan een Japans interieur dan zie je misschien al in gedachte de houten schuifwanden voor je gemaakt van hout en transparant rijstpapier. Rijstpapier, het materiaal waarvan ook de lampen worden gemaakt wordt deze week overgenomen door organza van natuurzijde. Je ontwerpt hiervoor je eigen dessin en voert dit uit in druk-, verf-, schilder- of krijt technieken. Uitgangspunt is een basis lamp vorm. We focussen ons op zowel de detail als op de gehele uitstraling. Unieke lampen en lichtobjecten in Japanse sfeer  ontstaan.

Papier en zijde

Docent Akira Matsumoto is geboren in Japan en volgde de opleiding keramiek aan de kunstacademie in Seto. Daarna werkte Akira in andere Aziatische landen als consultant voor keramiek producenten. Hij kwam in 1997 naar Nederland en ontwikkelde vanuit Japanse publicaties een eigen techniek om de zeer goede kwaliteit papier die in melkpakken wordt gebruikt, te recyclen tot mooie kaarten en vellen door er papier van te scheppen. Na de introductie leert Akira je de basis van zijn papier techniek. Tijdens het scheppen kun je direct grafische en decoratieve effecten bereiken of door natuurlijke materialen als lavendel en gedroogde bloemen of gouddraad toe te voegen mooie effecten in je papier maken. Vervolgens staat de combinatie papier + zijde centraal in het maken van de samples. Zijden vezels, fragmenten, draden en zelfs stoffen; je gebruikt van alles, met heel verrassende en inspirerende resultaten.

Wandobject

Een ander typisch Japans interieur element zijn de "tatami", vloermatten gemaakt uit geperst rijststro. Vroeger werden ze uitsluitend als vloerbedekking gebruikt maar nu ook wel als (wand) tapijt. In onze zomerweek maken we de vertaling naar een wandobject. Hiervoor zal Nora van Klingeren haar achtergrond als bouwkundige combineren met haar vilttechnieken om je naar een wandobject te begeleiden. Ze beschikt over specifieke ontwerp- en vilt methodieken die een inspirerende aanvulling worden op die van jezelf. Geïnspireerd door Japan

neemt Nora je mee van inspiratie naar schets, en van schets naar de uitwerking van je eigen object.

Wat zie je op de foto's?

Het sfeerbeeld dat wij gemaakt hebben bij Japan! Een kijkje in Kyoto. Deze handbeschilderde zijde van Ria van Els - Dubelaar is gemaakt op zware crepe satin 40 en geeft haar kijkje in de wereld van het typische beeld van Kyoto met het watertje en de lindebloesem (in het echt te bewonderen bij ZIJDAR en nog mooier). Akira Matsumoto, één van de docenten aan het werk. De stof doupion gevouwen, met de hand beschilderd, in de pan geverfd, in combinatie met de traditionele shibori techniek. Daarna wordt de combinatie naar interieur gemaakt door een uniek vierkant lichtobject te maken, waarbij stof, valling en eenvoud samen komen. Tal van variaties op handgeschept papier waarbij steeds de combinatie wordt gezocht en gemaakt met zijde; stof, vezels garens. Werk van Nora van Klingeren, het vilt paneel aan de wand.

De vierde editie van de succesvolle ZIJDAR Zomerweek, ben jij erbij?

In 2016 hadden we thema LETTERS, in 2017 FLORAAL. Vorig jaar in 2018 GEZICHTEN & PORTRETTEN. En dit jaar in 2019 JAPAN!

Praktische informatie Best of All zomer 2019!

Data: woensdag 18, donderdag 19, vrijdag 20 en zaterdag 21 september

Thema: JAPAN!

Docenten: Ria van Els-Dubelaar, Astrid & Akira Matsumoto, Nora van Klingeren

Kosten: € 495,- p.p. all inclusief!

Programma

Woensdag 18 september (inloop met thee en koffie vanaf 9.30)

10.00 – 11.00 uur Introductie van het thema

Ria neemt je mee aan de hand van een presentatie naar de vele  gezichten van Japan. Natuur, architectuur, gewoontes, voedsel, kunstvormen van traditioneel tot de manga en de robotica.

Docent: Ria van Els – Dubelaar

11.15 – 12.15 uur

Presentatie rondom kimono’s: geschiedenis, vorm, materiaal en techniek. Astrid laat in volgelvlucht de ontwikkeling van kleding in Japan zien tot de hedendaagse kimono, met alle diversiteit in kleuren, vormen, materialen en technieken.  

Docent: Astrid Matsumoto.

13.30-14.00 uur Voorbereiden doupionzijde voor het programma vrijdag.

14.00- 16.00 uur Van Sushi & Zijde

Docent: Ria van Els – Dubelaar

We gaan op zijde aan de slag met een beeld/ foto/ of inspiratiebron door jou zelf meegebracht. Iets, waardoor je zooo graag eens naar het land van de rijzende zon toe zou willen.

Techniek: schilderen en drukken op een zijden satijn. Je kiest zelf voor de flashy glanzende of de meer ingetogen matte kant van de stof.         

______

Donderdag 19 september

09.00 – 13.00 uur

Je hoort en ziet hoe je van melkpakken het basismateriaal voor papier maken kan maken. Daarna maak je volgens de techniek van de docent enkele kaarten, waarbij je steeds meer zelf kan experimenteren. 

14.00 – 15.30 uur

Papier scheppen; experimenten en vrij werken

Docent: Akira Matsumoto

15.30-16.00

Demonstratie van zijden vezelvlies maken

Docent: Ria van Els-Dubelaar

16.00 – 17.00 uur mogelijkheid zelfstandig werken

______

Vrijdag 20 september

09.00 – 12.30 uur

Verwerking van de doupionzijde van dag 1 in een bijzondere plissé -shiboritechniek.

13.30 – 16.00 uur

Blending: We gaan op zoek naar het laten versmelten van de geschepte papieren en zijden vezelvliezen enerzijds en onze schilder- en druktechnieken anderzijds. Japanse objecten, vormen of landschappen kunnen ons daarbij de weg wijzen en je tot een heel eigen ontwerp brengen!

Docent: Ria van Els – Dubelaar

16.00 – 17.00 uur mogelijkheid zelfstandig werken

______

Zaterdag 21 september

09.00 – 11.00 uur

Presentatie “Gelaagdheid” door kunstenares Nora van Klingeren

-           Japan is geen simpel land, alles is anders.

-           Architectuur en gelaagdheid

-           Japan als inspiratie voor wandtextiel en werken op zijde

Werk van Nora van Klingeren zal aanwezig zijn.

11.00 – 16.00 uur

Hands-On Vilten.

Het maken van een portret uit verschillende lagen gekleurde chiffonzijde, verbonden met naaldvilt. Het werken met de verschillende kleuren zijde, de effecten van meer en minder doorlatendheid.

Docent: Nora van Klingeren en Ria van Els – Dubelaar

15.00 – 16.00 uur

We besluiten de Zijdar extra Zomerweek 2019 af met een groepsevaluatie van het gemaakte werk.

______

Het cursusgeld is inclusief:

 • 4 dagen les en intensieve begeleiding door drie topdocenten en ondersteuning
 • 4 dagen alle benodigde materialen en gebruik van gereedschappen op locatie
 • 2 dagen mogelijkheid tot het gebruik te maken van het atelier om zelfstandig te werken van 16.00 – 17.00 uur: donderdag 18 september en vrijdag 19 september
 • 3 maal een luxe lunch op locatie, 1 maal een luxe lunch bij het vernieuwde en gerenoveerde Chateaux Marquette
 • Onbeperkt koffie, thee, vruchtensappen, water, fruit en we trakteren natuurlijk geregeld op wat lekkers!
 • Stoffen en zijden materialen ter waarde van € 85,-
 • Werkmap met alle informatie over deze werkweek
 • Introducties, zijden samples, de opdrachten en van de technieken elke dag een materiaallijst, de werkbeschrijving en de eventuele recepturen.
 • Persoonlijke coaching - en groepsevaluatie
 • Getuigschrift ondertekent door alle docenten
 • Een schatkamer aan informatie en inspiratie om thuis verder mee te werken
 • Mogelijkheid direct materialen aan te schaffen in de ZIJDAR showroom (met 10% korting!)
 • Kortingsbon voor het boek ZIJDE-SILK van Ria van Els – Dubelaar
 • ZIJDAR Goodybag inclusief T-shirt Always look on the bright ZIJDE t.w.v. € 29.95

Het belooft (opnieuw) een feestje te worden!

Kosten & Aanmelden

€ 495,- per persoon (inclusief BTW en de bovengenoemde materialen lijst). Om jezelf aan te melden voor dit unieke programma, schrijf je jezelf in via de webwinkel. Of neem contact met ons op per mail of telefonisch. Na aanmelden ontvang je van ons een bevestiging per mail (of indien gewenst per post) met de keuze om het gehele bedrag direct over te maken, of een aanbetaling van € 250,- en 6 weken voor aanvang het resterende bedrag van € 245,-. In verband met het beperkt aantal plaatsen en de grote belangstelling is een plek pas gegarandeerd na (aan)betaling, wij bevestigen de ontvangst betaling per mail (of indien gewenst per post). 

Deelnemers over de Best of Both week 2017 & 2018 in hun schriftelijke evaluatie:

“Ik heb echt genoten van deze week/workshop. De dagen zijn voorbij gevlogen. En al die verrassingen”.

“Heerlijk en zoveel geleerd!”

“Leuk, die docenten mix!”

Locaties

Er wordt de hele week gewerkt in het atelier in de natuurrijke omgeving van ZIJDAR Natural Silk. De Trompet 1936 – 1967 DB Heemskerk (Noord-Holland, Nederland). De ateliers bevinden zich op de 1en 2e verdieping, welke alleen bereikbaar is via een trap. Route informatie (auto en OV). Gratis parkeren voor de deur. Indien je met het Openbaar Vervoer komt kunnen we in overleg een haal- en brengservice bieden van- en naar het station.

Docenten

Docent Ria van Els - Dubelaar

Creatief: Ontwerp & Dessin

www.riavanels-dubelaar.com  

ria@van-els.com

Ria volgde de vierjarige textielopleiding Ns in Haarlem, Nederland. Al tijdens deze studie raakte ze gefascineerd door natuurzijde. Na als textieldocent in het voortgezet onderwijs te hebben gewerkt, is ze zich fulltime gaan bezighouden met zijde. Ria was 30 jaar directeur van Zijdar, het in natuurzijde gespecialiseerde bedrijf dat ze in 1982 mede oprichtte en stelde ze zijdetentoonstellingen samen voor de eigen galerie. Ze was medeorganisator van het grote Nederlandse zijde-symposium in 1986. Tijdens haar lange lidmaatschap van de  ISA (International Silk Association) legde zij contacten met textielkunstenaars over de hele wereld en een toonaangevende kunstenaars naar Nederland om masterclasses te geven.

Ria onderscheidt zich door een enorme expertise. Ze wil haar kennis delen met een ieder die geïnteresseerd is en profileert zich nationaal en internationaal door het geven van lezingen, trainingen en workshops op haar vakgebied natuurzijde.  Momenteel is ze topconsultant en gastdocent bij ZIJDAR Naturel Silk naast haar werk als voorzitter van de Textielcommissie.nl De organisatie met de missie een bijdrage te leveren aan het behoud van het textiele erfgoed door het verzamelen en verspreiden van kennis van historisch en hedendaags textiel in alle disciplines. In 2017 was zij eindredacteur van het magazine Over Zijde, uitgegeven door ZIJDAR Natural Silk.

Ria van Els-Dubelaar publiceerde in talloze vakbladen. Van haar verschenen de volgende boeken:

 • ZIJDE-SILK (2015) ISBN 798-90-78376-21-7
 • Dutch Quilts – Quilts in Beeld (2007) ISBN     978-90-78376-01-9
 • Dutch Felt – Vilt in Beeld (2005) ISBN 90-90109078-3
 • Zijde; Stof tot Verven (1992) ISBN 90-213-0964-5

In het najaar 2019 is zij hoofddocent van de vierdaagse master ZIJDE!

______

Docenten Astrid & Akira Matsumoto
Technisch: Japan! Grafisch & Technieken

Astrid Lemmers

Na haar studie Industrieel Ontwerpen aan de TU Delft ging Astrid in Sri-Lanka werken met kunstnijverheidsproducenten. Daar leerde zij haar man Akira Matsumoto kennen. Zij reisde door  heel Azië door en woonde daar 10 jaar, waarvan 4 jaar in Japan. Als bruid werd zij deel van de familie van haar man en samen met hun kinderen in de Japanse cultuur opgenomen en ‘opgevoed’. Vanuit haar grote interesse in geschiedenis, textiel en ambachtswerk heeft zij zich verdiept in de geschiedenis van kimono en een kleine kimono verzameling opgebouwd. Deze kennis en verzameling wil ze graag met anderen delen.    

Akira Matsumoto

Na zijn opleiding keramiek aan de kunstacademie in Seto, Japan, ging Akira in verschillende andere Aziatische landen werken als consultant voor keramiek producenten. Na 4 jaar terug in Japan in een keramiekcentrum te hebben gewerkt kwam hij in 1997 naar Nederland. Hij ontwikkelde vanuit Japanse publicaties een speciale manier om de zeer goede kwaliteit papier die in melkpakken wordt gebruikt te recyclen tot mooie kaarten en vellen papier. Door materialen als uienschillen, lavendel,   kastanjebladeren, gedroogde bloemen of goud draad toe te voegen ontstaan mooie effecten in het papier. In tegenstelling tot traditioneel papier scheppen neemt deze methode om papier te maken weinig ruimte in en kun je tijdens het maken ook direct grafische en decoratieve effecten toevoegen. Akira geeft al vele jaren workshops en cursussen in zowel keramiek als papier maken op verschillende  volksuniversiteiten en culturele centra.

______

Docent: Nora van Klingeren  

Technisch: Portretten & Vilten

https://noravanklingeren.nl              

Nora van Klingeren (1956, Amsterdam) maakt wandkleden van vervilte wol en handgeschilderde en gezeefdrukte zijde. Ze maakt haar vilt zelf en verwerkt hierin stukken met door haarzelf met zeefdruk bedrukte en geschilderde zijde.

“Mijn werk begint altijd met iets waardoor ik geïnspireerd raak. En daarmee komt dan gelijk de titel. Vervolgens bedenk ik wat ik ongeveer wil maken en maak dar een ruwe schets van.  Je zou kunnen zeggen het verhaal dat ik wil vertellen. Vervolgens ga ik aan het werk, het zeefdrukken van de zijde, het schilderen van de zijde, het neerleggen van zijde en wol en tot slot het aan elkaar vilten. Ik wil graag dat niet alleen het totale beeld iets vertelt maar dat ook kleine stukjes bij nadere beschouwing interessant zijn.”

Veel van de werken zijn in een stalen lijst vervat.

“Ik vind de combinatie van het harde staal en het zachte vilt mooi. Ik wil deze combinatie in de toekomst verder uitdiepen tot een  mooie balans tussen staal en stof ontstaat.”

Nora van Klingeren is opgeleid als architect,  maar ze is de managementhoek ingerold. Na jaren in de projectmanagement te hebben gewerkt heeft ze een zijstap gemaakt naar meer handmatige creatieve arbeid. “Bij de vrije academie heb ik nog een aantal jaren keramiek gedaan. Maar het had ook zijn beperkingen; ik hou wel een beetje van groot werken, dan moest ik met ondersteuning werken en had ik een grotere oven nodig. Toen ben ik 2 jaar gaan lassen bij de vrije academie, ik hou van staal. Ik had ook een idee voor een lijn van vrolijke herensokken. Daardoor stuitte ik op het vilt. Ik ben toen een cursus vilten bij Zijdar gaan doen, dat vond ik zo’n leuk proces dat ik daar mee verder ben gegaan. Vilten is een magisch proces. Ik vind de structuur van stof ook mooi en dat je het met zijde kunt combineren. Ik sluit niet uit dat ik staal en vilt in de toekomst ga combineren.”

Op het textielvlak is ze in wezen autodidact, maar de vorm en de verhoudingen komen uit de Bouwkunde. Mijn werk is in 2019 nog te zien gemeentehuis Heemskerk (september) en Voor het Singermuseum Laren maak ik zijden sjaals, geïnspireerd op de werken in de wisselende tentoonstellingen

Publicatie:                            Chiatura, crossroad for architecture and textile

Filmpje:                                 Uit duin en zee herrezen

http://www.haagseherinneringen.nl/pagina/581/uit_duin_en_zee_herrezen

Publicatie in wording         Observaties in vilt en zijde uit het land van dingetjes maken

Tips voor overnachten in de buurt, kijk zelf even wat het beste bij jou past!

 1. Hostel Kasteel Assumburg Heemskerk (op loopafstand van ZIJDAR Natural Silk) http://www.stayokay.com/nl/hostel/heemskerk
 2. Hotel NH Marquette, Heemskerkhttp://www.nh-hotels.nl/hotel/nh-heemskerk-marquette 
 3. Vakantiehuisjes De Meerparel, Jachthaven Uitgeest http://demeerparel.com/
 4. Camping Geversduin, Castricum http://www.campinggeversduin.nl

Tijdens het inspirerende programma van de ZIJDAR Zomerweek mogen wij de documentaire The Kimono laten zien!

Documentaire The Kimono. In samenwerking met het Ambacht in Beeld Festival

Handmade in Japan: The Kimono (incl. Q&A met BBC maker Jon Morrice)

Japans gesproken, Engels ondertiteld

Jon Morrice

30 minuten  

This film takes us to the remarkable island of Amami Oshima in the southern oceans of Japan, to follow the elaborate handmade production of a traditional Japanese kimono. Over five hundred people are involved in producing the island’s famous mud-dyed silk which takes many months to produce. The film follows the painstaking process of the silk being bound, hand dyed, woven and finally turned into a kimono by a seamstress. Along the way we not only discover the history of the kimono tradition, but also the many difficulties facing the kimono industry in modern Japan.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Ter inspiratie

Museum Voorlinden, de beroemde Kusama

http://www.voorlinden.nl/tentoonstelling/yayoi-kusama/

Te zien van 22 maart t/m 1 september

Op vrijdag 22 maart 2019 wordt één van de belangrijkste en meest spraakmakende hedendaagse kunstenaars Yayoi Kusama 90 jaar! Voorlinden toont in de tuinzaal enkele iconische werken uit eigen collectie waaronder haar spiegelende Infinity Room tot haar wereldberoemde gestippelde pompoen en monumentale Infinity Nets. De presentatie wordt aangevuld met enkele bruiklenen van privéverzamelingen en musea.

Kusama wist al als klein meisje dat ze kunstenaar wilde worden. De Japanse kunstenaar wordt ook wel the princess of polka dots genoemd. Haar schilderijen, sculpturen, installaties en performances hebben één ding gemeen: stippen! Sinds haar jeugd heeft Kusama last van psychoses. Om haar angsten te overwinnen vult ze de ruimte met stippen. In haar hele oeuvre probeert ze iets ongrijpbaars als grenzeloosheid te vangen. Het concept van oneindigheid kun je in haar werk letterlijk ervaren: welkom in het universum van Yayoi Kusama.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ter inspiratie

Cool Japan in het Tropenmuseum

https://www.tropenmuseum.nl/nl/cooljapan

Cool Japan brengt de wereldwijde fascinatie voor Japan in beeld: van Hello Kitty tot samoerai en van de herkenbare Japanse horror tot kawaii (‘cute’) fashion uit de straten van Tokio. De tentoonstelling trok eerder een recordaantal bezoekers in Museum Volkenkunde te Leiden, en is nu in vernieuwde vorm te zien in Amsterdam.

Tropenmuseum laat met historische topstukken uit de wereldberoemde Japancollectie zien dat de iconen van nu in een lange traditie staan. Opvallend zijn de overeenkomsten tussen de oude meesters en moderne tekenaars. Zo ontdek je in Cool Japan dat eeuwenoude technieken en visuele trucs in historische prenten, houtsneden en schilderingen nog steeds worden toegepast door moderne mangaka (tekenaars) en animatoren. Een centrale blikvanger is het vier meter hoge schilderij Uki-Uki van Matsuura Hiroyuki waarin traditionele en hedendaagse elementen precies de kern van de tentoonstelling verbeelden.

De tentoonstelling Cool Japan is tot stand gekomen met steun van de BankGiro Loterij en t/m 1 september 2019 te zien.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tips voor activiteiten in de buurt

 1. Kasteeltuin Assumburg: http://www.kasteeltuinassumburg.nl/
 2. Strand en duinen Heemskerk (alleen lopend of met fiets bereikbaar), Wijk aan Zee, IJmuiden, Bloemendaal. Restaurants en cafés op locatie.
 3. Zaanse Schans: http://www.dezaanseschans.nl/
 4. Heemskerk ligt ca. 30 minuten met de auto van Amsterdam, 15 minuten van Haarlem en Alkmaar
 5. Activiteiten kalender Heemskerk: https://www.heemskerk.nl/vrije_tijd/evenementen_kalender/
 6. Activiteiten kalender Noord-Holland: http://www.uitinnoordholland.nl/

Alternatieve artikelen:

Menu