Zijdar Zomerweek 2022 / Thema - Veranderend landschap / Dag 5

Start 2022-07-08 10:00:00
Einde 2022-07-08 16:00:00
Ticket Price
€ 795,00
Start Zijdar / Zijdewinkel
Locatie Het atelier van Zijdar / Zijdewinkel
Adres De Trompet 1936, 1967DB Heemskerk, Nederland
Space Title Atelier
Space Description Mooi ruim atelier met veel licht
€ 795,00

Boek hier de Zomerweek

Deze dag staat op sold out, omdat het niet mogelijk is om losse lesdagen te boeken voor de Zomerweek. Je kunt jezelf alleen aanmelden door via bovenstaande link een ticket te kopen. Je bent dan ingeschreven voor 5 dagen.

 

Een week vol creativiteit, nieuwe technieken en prachtige materialen

Het is weer zo ver, de Zijdar zomerweek is terug! 

Onder leiding van Ria van Els - Dubelaar en 4 fantastische gast docenten ga je aan de slag rondom het thema; Veranderend landschap. Samen met de docenten verken je het thema en ga je aan de slag met verschillende technieken rondom zijde, zoals vilten, drukken en nog veel meer.

Deze Zomerweek in 2022 is het vervolg op de reeks gestart in 2016 met het thema Letters. In 2017 volgde Floraal, in 2018 Portretten en in 2019 Japan! Door COVID zijn we twee jaar verder, maar dat mag de pret nie drukken. We hebben enorm veel zin in deze jubileum editie, de 5e ZIJDAR Zomerweek! 

 

Data

Maandag 4 juli t/m vrijdag 8 juli van 10 - 16 uur. 

Plus optioneel avond programma wat wordt aangeboden gedurende deze dagen. 

 

Praktische informatie

Docenten: Ria van Els - Dubelaar, Nora van Klingeren, Britt Ottens, Tania Verhasselt en Yvonne Zomerdijk

Onze workshops worden gegeven in het ZIJDAR Atelier op de eerste verdieping in onze shop/showroom op De Trompet 1936 – Heemskerk. De verdieping is alleen te bereiken via een trap. Je kunt gratis parkeren voor de deur zonder blauwe kaart. Voor een routebeschrijving klik hier. Wij zijn matig bereikbaar met het Openbaar Vervoer! Kom je voor een workshop, dan kun je bij aanmelding altijd even overleggen over de haal- en brengservice o.b.v. beschikbaarheid.

Na aanmelding ontvang je van ons een bevestiging. In de week ervoor nemen we nog even contact met je op voor de laatste ins&outs.

 

Kosten - All inclusief! En 10% korting!

 • Sample stoffen en zijden stoffen groot formaat 50 x 140 cm
 • Verven en gereedschappen
 • Koffie (cappuccino), thee, water, fruit, luxe lunches
 • Bezoek extern atelier
 • 10% korting alle materialen in de Zijdewinkel
 • Goodybag t.w.v. € 50,-

Deelbetaling van het cursus bedrag is mogelijk. 

 

Over de docenten en de workshops

Hoofd docent: Ria van Els - Dubelaar 

Textiel ontwerpster Ria van Els-Dubelaar heeft zich na haar opleiding als docent Nederlandse taal- en letterkunde en als docent Textiel blijvend verder ontwikkeld. De keuze voor het materiaal natuurzijde staat daarbij steeds centraal. Haar jarenlange verbondenheid aan de International Silk Association (ISA), een wereld overkoepelende organisatie van zijde producerende en zijdeconsumerende landen, heeft haar tot uniek expert gemaakt op het gebied van sericultuur, zijde productie en verwerking, en de vele boeiende cultuurhistorische aspecten van zijde. Zij leidde jarenlang de Zijdar Galerie.

Ria beheerst een enorm scala aan technieken en heeft een veelzijdige knowhow van surface design. Zij geeft trainingen en workshops in het Zijdar Atelier en is een veelgevraagd docent voor masterclasses in binnen- en buitenland.

Naast talrijke publicaties in vakbladen verschenen van haar hand de volgende boeken:

 • Ria van Els-Dubelaar, Zijde; Stof tot verven, 1992, ISBN 90-21309645
 • Ria van Els-Dubelaar, Dutch Felt - Vilt in Beeld, 2005, Uitgave Zijdar Book ISBN 90-9019078-3
 • Ria van Els-Dubelaar, Dutch Quilts - Quilts in Beeld, Uitgave Zijdar Book ISBN 978-9078376019 | NUR 646
 • Ria van Els-Dubelaar, ZIJDE SILK, 2015, Uitgave Zijdar Book ISBN 798-907837621-7

Haar laatste boek over natuurzijde, Zijde-Silk, is mei 2015 verschenen en met veel enthousiasme ontvangen.  De drie boeken Vilt in Beeld, Quilts in Beeld en Zijde-Silk kun je hier bestellen. Het boek Zijde Stof tot verven is niet meer verkrijgbaar. Soms heb je mazzel en vind je een exemplaar op marktplaats of bol.com.

Nieuwe kennis rondom zijde en diverse thema's wordt gebundeld in het tijdschrift Over Zijde, een uitgave van ZIJDAR Natural Silk.

Ria was van 2014 - juni 2020 voorzitter van de Stichting Textielcommisie Nederland. De Textielcommissie.nl levert een bijdrage aan het behoud van het textiele erfgoed door middel van het verzamelen en verspreiden van kennis van historisch en hedendaags textiel.

 

 

Tussen naturalistisch en abstract - Nora van Klingeren

Het landschap is altijd aan verandering onderhevig. Verandering kan vele oorzaken hebben, simpelweg door eb en vloed en de seizoenen, maar denk ook aan verstedelijking,  industrie, het gebruiken en misbruiken van de natuur, het aanleggen van nieuwe natuurgebieden en de last but not least de klimaatverandering.

In deze workshop gaan we het veranderende landschap verbeelden in wol (al dan niet samen met naaldvilt) en zijde (chiffon, zijde vezel en/of silk ribbons).  Eén – of tweezijdig werken? werken in lagen? Dat kan naturalistisch, dat kan abstract en alles daar tussen in. Waar ligt de grens? Is er wel een grens? Veel om te verkennen.

Op het moment van de workshop ben ik net terug van een artist in residence op IJsland. Over verandering gesproken. Daar kan ik nu nog geen werk over laten zien, maar wel het filmpje After-ice over het verdwijnen van de gletsjers daar met oogstrelende beelden die tegelijkertijd niet mooi zijn. (climatevis.com/after-ice)

 

Over Nora

Onlangs heb ik mijn 3 websites tot één website gemaakt. Het figuurtje duidt aan dat je dingen met je hoofd met je hart en met je handen en voeten doet. Je hebt verschillende kanten en je bent toch één en dezelfde. 

Mijn oorspronkelijke opleiding is  Bouwkunde. Ik heb vele jaren gewerkt in alles wat met bouw en huisvesten van vooral grotere en complexe organisaties te maken heeft, van onderzoek tot bouwbegeleiding, van beleid tot uitvoering.

Sinds een jaar of 15 heb ik daarnaast het vilten, zeefdrukken en zijde schilderen ontdekt en dat gaat nu de overhand krijgen. Ik combineer graag, zoals vilt en staal. In de komende tijd ga ik de mogelijkheden met lasersnijden verkennen.

Ik heb geen achtergrond in textiel, gevoel voor vormen en verhouding heb ik vanuit de Bouwkunde meegekregen. Mijn werk is vooral kleurrijk. Dat komt klaarblijkelijk vanzelf aanwaaien.

 

 

Sjabloondruk met Zornpalet - Yvonne Zomerdijk

Met de 4 kleuren van het beroemde palet van de Zweedse kunstenaar Anders Zorn ontwerp en maak je een print op zijde door middel van sjabloondruk. Na een introductie oefen je de druktechniek op een proeflap en leer je verschillende manieren om sjablonen toe te passen: hoe druk je vormen en kleuren over elkaar, hoe maak je een kleurverloop en hoe kun je restvormen inzetten. Ook krijg je uitleg hoe je met eenvoudige beeldelementen een aansprekend ontwerp kan maken. Het veranderende landschap, het thema van de zomerweek, kun je op verschillende manieren verbeelden: door middel van kleurgradaties, van dorp naar stad, van dag naar nacht, verzin het maar. Je creëert deze dag een uniek werkstuk, draagbaar om je hals of opgespannen als kunstwerk.

Je ontwerp ontstaat grotendeels tijdens het drukken. Neem eventueel afbeeldingen ter inspiratie van jouw favoriete plekken mee. Deze workshop is voor elk niveau geschikt. 

Materiaal: schaar, mesje, materiaal om sjablonen te maken, verfrollers, textielverf, sjaal vierkant of rechthoekig.

 

Over Yvonne

Beeldend kunstenaar Yvonne Zomerdijk (1973) woont en werkt in Beverwijk. Ze maakt kleurrijke schilderijen en prenten in kleine oplages door middel van druktechnieken. Haar inspiratie haalt ze veelal uit de natuur en uit haar directe omgeving. Blauwe en witte reigers, merels, spechten, meerkoeten, klaprozen aan de kant van de weg, maar ook de fabrieken van Tata Steel zijn terug te vinden in haar oeuvre. 

Instagram: @yvonnezomerdijk

Website: yvonnezomerdijk.nl

 

Mosschilderij, een landschap van gezien van boven - Britt Ottens

In deze workshop maken wij een kunstwerk van geprepareerd Rendiermos of Ijslandsmos. Dit is een natuurlijk korstmos dat voornamelijk groeit in IJsland, maar ook in Nederland te vinden is.  Het mos is geprepareerd zodat het zacht blijft en ook nadat het kunstwerk is gecreëerd mooi blijft. Het mos heeft geen water meer nodig en is onderhoudsvrij.

Geïnspireerd op het landschap van gezien van bovenaf, creëren wij een schilderij van dit natuurlijke materiaal. De prachtige kleuren, lijnen en vormen in het landschap, vertalen wij naar een uniek (groen) kunstwerk dat lang meegaat.

Het mosschilderij wordt gemaakt op een ronde houtenschijf van 30cm.

 

Over Britt

Britt Ottens (1988) – Creatief ondernemer

5 jaar geleden startte ik – na een burn-out-  mijn creatieve onderneming Vang je droom. In de periode dat het minder goed met mij ging maakte ik een dromenvanger, wat de start was van mijn bedrijf. Na bijna 10 jaar als trainer/coach in de Jeugdzorg te hebben gewerkt, zegde ik mijn baan op om ‘mijn droom te kunnen vangen’. Het kunnen werken met mijn handen en hart, eigen creativiteit & ondernemerschap combineren.

Bij Vang je droom kun je terecht voor creatieve workshops en DIY-pakketten. De workshops worden gegeven aan particulieren en bedrijven, op locatie of online. Ik werk veel al met natuurlijke materialen zoals (droog)bloemen en planten, zoals het maken van terraria en moswanden.

@vang_je_droom

Www.vangjedroom.com

 

Vragen?

Wil je meer weten over de inhoud van deze of een andere cursus. Heb je vragen? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!

Reviews

Reviews
U plaatst een review over:Zijdar Zomerweek 2022 / Thema - Veranderend landschap / Dag 5
Op bestelling: levertijd 1 tot 8 werkdagen
 • 40 jaar familiebedrijf, sinds 1982 in het vak 
 • Groot & divers assortiment stoffen en creatieve materialen
 • Inspiratie en expertise zijde & textiel
 • Persoonlijk; direct telefonische hulp bij bestellen
 • Voor iedereen; van hobbyist tot het Rijksmuseum bestelt bij ons 
 • Klanten beoordelen ons met een 9+ via Kiyoh, en aangesloten bij Trusted Shops 
 • Gratis workshop t.w.v. € 39,- bij besteding vanaf € 100,- (uitnodiging volgt automatisch)
Artikelnummer
ZZ22-5