Zijdar Zomerweek 2022 / Thema - Veranderend landschap

Start 2022-07-04 10:00:00
Einde 2022-07-04 16:00:00
Ticket Price
€ 795,00
Start Zijdar / Zijdewinkel
Locatie Het atelier van Zijdar / Zijdewinkel
Venue Address De Trompet 1936, 1967DB Heemskerk, Nederland
Space Title Workshop locatie
Space Description Mooi ruim atelier met veel licht.
€ 795,00

We hebben nog 1 plaats beschikbaar...

Wie oh wie is onze laatste deelnemer van deze toffe zomerweek?! In delen betalen is mogelijk. 

 

Een week vol creativiteit, nieuwe technieken en prachtige materialen

Het is zo ver, de ZIJDAR zomerweek is terug! 

Onder leiding van Ria van Els - Dubelaar en 4 fantastische gast docenten ga je aan de slag rondom het thema; Veranderend landschap. Samen met de docenten verken je het thema en ga je aan de slag met verschillende technieken rondom zijde, zoals vilten, drukken en nog veel meer.

Deze Zomerweek in 2022 is het vervolg op de reeks gestart in 2016 met het thema Letters. In 2017 volgde Floraal, in 2018 Portretten en in 2019 Japan! Door COVID zijn we twee jaar verder, maar dat mag de pret niet drukken. We hebben enorm veel zin in deze jubileum editie, de 5e ZIJDAR Zomerweek! 

 

Save the date!

Ria van Els Dubelaar: "Ik geef weer een Zijdar Zomer Week in Heemskerk van maandag 4 t/m vrijdag 8 juli. 5 dagen heerlijk aan de slag met zijde en kleur. Technieken: Schilderen, grafische technieken, mixed media, vilten en werken met mos. Naast mij 4 fantastische gastdocenten: Yvonne Zomerdijk, Nora van Klingeren, Britt Ottens en uit België Tania Verhasselt.

Na de eerdere thema’s Letters, Floraal, Portretten en Japan staat deze jubileum editie in het teken van Veranderend Landschap.

Je ultieme vakantieweek te midden van polders, meren, duinen en de zee…"

 

Weekprogramma ZIJDAR Zomer Week 2022

Thema: Veranderend Landschap

Data: maandag 4 juli- vrijdag 8 juli (je kunt je niet los inschrijven voor de lesdagen, daarom staan dag 2,3,4 en 5 ook op "sold out" op onze website).

Lestijden: 10.00 - 16.00 uur + een aanvullend en optioneel avondprogramma. 

Locatie: ZIJDAR Atelier, De Trompet 1936, 1967 DB Heemskerk, 1e en 2e verdieping, alleen met trap te bereiken. 

             

 

Maandag 4 juli

Introductie Veranderend Landschap, Ria van Els-Dubelaar

In de ochtend introduceert Ria het thema en geeft ze met een powerpoint presentatie toelichting op de veelzijdigheid ervan.

Wie langzaam kijkt ziet veel!

 

Middag

Workshop Verleg de horizon, Ria van Els-Dubelaar

Schilderend aan de slag op zijde in groot formaat. Geïnspireerd door het ochtendprogramma op de eerste dag volg je je opgedane plan of je gemaakte schetsje. Vloeibare verven en verdikte verven bieden ruimte voor  technieken die je beheerst, maar zeker ook voor minder bekende. Zo je wilt kun je het beeld aanvullen met details in bv  (minimaal) borduren, draad opnaaien, laagjes toevoegen, druk-stempeltechnieken etc.

 

Dinsdag 5 juli

Workshop  Sjabloondruk met Zornpalet, Yvonne Zomerdijk

Met de 4 kleuren van het beroemde palet van de Zweedse kunstenaar Anders Zorn ontwerp en maak je een print op zijde door middel van sjabloondruk. Na een introductie oefen je de druktechniek op een proeflapje en leer je verschillende manieren om sjablonen toe te passen: hoe druk je vormen en kleuren over elkaar, hoe maak je een kleurverloop en hoe kun je restvormen inzetten. Ook krijg je uitleg hoe je met eenvoudige beeldelementen een aansprekend ontwerp kan maken. Het veranderende landschap, het thema van de zomerweek, kun je op verschillende manieren verbeelden: door middel van kleurgradaties, van dorp naar stad, van dag naar nacht, verzin het maar. Je creëert deze dag een uniek werkstuk, draagbaar om je hals of opgespannen als kunstwerk. Je ontwerp ontstaat grotendeels tijdens het drukken. Neem eventueel afbeeldingen ter inspiratie van jouw favoriete plekken mee. Deze workshop is voor elk niveau geschikt. 

 

Woensdag 6 juli

Workshop Experiment & Plezier, Tania Verhasselt

Het motto van deze workshop is “experiment & plezier”. Binnen deze context en het thema “landschap” gaan we onze keuzes qua kleurgebruik en motieven beperken en binnen deze beperking experimenteren met zijde en tissutex, gelliplate en kleur om een (imaginair) landschap te ontwerpen. We doen dit op diverse soorten zijde zodat je kennis maakt met verschillende texturen en voelt wat materiaal en kleur betekenen in combinatie met een andere ondergrond. Formaat 50cm x 50cm zodat je met een echt werkstuk naar huis gaat, geproefd hebt van je fantasie en desgewenst later op eigen tempo verder werkt.

 

Donderdag 7 juli

Workshop Mosschilderij, Britt Ottens

Ochtend

In deze workshop maken wij een kunstwerkje van geprepareerd rendiermos of IJslandsmos. Dit is een natuurlijk korstmos dat voornamelijk groeit in IJsland, maar ook in Nederland te vinden is.  Het mos is geprepareerd zodat het zacht blijft en ook nadat het kunstwerk is gecreëerd mooi blijft. Het mos heeft geen water nodig en is onderhoudsvrij.

Geïnspireerd op het landschap van bovenaf gezien, creëren wij een schilderij van dit natuurlijke materiaal. De prachtige kleuren, lijnen en vormen in het landschap, vertalen wij naar een uniek (groen) kunstwerk dat lang meegaat.

Het mosschilderij wordt gemaakt op een ronde schijf.

 

Middag

Workshop Verleg de horizon, Ria van Els-Dubelaar

Schilderend aan de slag op zijde in groot formaat. Geïnspireerd door het ochtendprogramma op de eerste dag volg je je opgedane plan of je gemaakte schetsje. Vloeibare verven en verdikte verven bieden ruimte voor  technieken die je beheerst, maar zeker ook voor minder bekende. Zo je wilt kun je het beeld aanvullen met details in bv  (minimaal) borduren, draad opnaaien, laagjes toevoegen, druk-stempeltechnieken etc.

 

Vrijdag 8 juli

Workshop Vilten, Veranderend Landschap, Nora van Klingeren                     

Deze workshop gaan we het veranderende landschap verbeelden in lontwol (al dan niet samen met naaldvilt) en zijde (chiffon, zijde vezel en/of silk ribbons).  Eén – of tweezijdig werken? Werken in lagen? Dat kan naturalistisch, dat kan abstract en alles daar tussen in. Waar ligt de grens? Is er wel een grens?   Veel om te verkennen. Tussen naturalistisch en abstract:                

Het landschap is altijd aan verandering onderhevig. Simpelweg door eb en vloed en de seizoenen, maar denk ook aan verstedelijking,  industrie, het gebruiken en misbruiken van de natuur, het aanleggen van nieuwe natuurgebieden en de last but not least de klimaatverandering. 

            

Meer weten over de inhoud? Mail: ria@van-els.com

 

 

Praktische informatie

Docenten: Ria van Els - Dubelaar, Nora van Klingeren, Britt Ottens, Tania Verhasselt en Yvonne Zomerdijk

Onze workshops worden gegeven in het ZIJDAR Atelier op de eerste verdieping in onze shop/showroom op De Trompet 1936 – Heemskerk. De verdieping is alleen te bereiken via een trap. Je kunt gratis parkeren voor de deur zonder blauwe kaart. Voor een routebeschrijving klik hier. Wij zijn matig bereikbaar met het Openbaar Vervoer! Kom je voor een workshop, dan kun je bij aanmelding altijd even overleggen over de haal- en brengservice o.b.v. beschikbaarheid.

Na aanmelding ontvang je van ons een bevestiging. In de week ervoor nemen we nog even contact met je op voor de laatste ins&outs.

 

Kosten - All inclusief! 

 • Sample stoffen en zijden stoffen groot formaat 50 x 140 cm t.w.v. € 50,- per dag 
 • Verven en gereedschappen t.w.v. € 20,- per dag 
 • Koffie (cappuccino), thee, water, fruit, luxe lunches t.w.v. € 20,- per dag 
 • Bezoek extern atelier
 • 10% korting alle materialen in de Zijdewinkel
 • Goodybag t.w.v. € 50,-

Deelbetaling van het cursus bedrag is mogelijk. 

 

Over de docenten en de workshops

Hoofd docent: Ria van Els - Dubelaar 

info@ria-vanels.com of contact Zijdar Natural Silk info@zijdar.nl

Ria is voor de vijfde keer samensteller van het programma van de Zijdar Zomer Week en inhoudelijk verantwoordelijk.  Anderhalve dag verzorgt ze de workshops alleen, de andere dagdelen ondersteunt ze de 4 gastdocenten.

 

Introductie van het thema Veranderend Landschap

Op de eerste dag introduceert Ria het thema en geeft ze met een powerpoint presentatie toelichting op de veelzijdigheid ervan.

Wie langzaam kijkt ziet veel!

 

Workshop Verleg de horizon

Schilderend aan de slag op zijde in groot formaat. Geïnspireerd door het ochtendprogramma op de eerste dag volg je je opgedane plan of je gemaakte schetsje. Vloeibare verven en verdikte verven bieden ruimte voor  technieken die je beheerst, maar zeker ook voor minder bekende. Zo je wilt kun je het beeld aanvullen met details in bv  (minimaal) borduren, draad opnaaien, laagjes toevoegen, druk-stempeltechnieken etc.

 

Workshop Zijde; Rond het landschap

Na de ochtendworkshop mosschilderij, volgt in de middag de workshop op zijde. Een landschap in het rond, met een knipoog naar het mos van de ochtend.

Als eerste stap wordt transparante zijde in kleur en sfeer gebracht. Daarna wordt het beeld verdiept en uitgebreid met extra laagjes en details. Verschillende materialen staan voor je klaar: zijden  garens, silkrods, hankies, zijden lint, veertjes en mos…

Zo maak je op een dag twee keer de cirkel rond.

 

Over Ria

Ria Van Els-Dubelaar is initiator en ontwikkelaar van de opleiding Master ZIJDE die sinds 2019 door ZIJDAR Natural Silk gegeven wordt. Inmiddels is de vijfde groep studenten van start gegaan.

De opleiding is opgebouwd uit modules. Een module bestaat uit 4 maandelijkse lesdagen op locatie, en wordt ondersteunt door tussentijdse support en opdrachten. Kerndoel van de opleiding is

het opdoen van kennis en kunde van alle aspecten van het materiaal natuurzijde. Stofsoorten, eigenschappen, toepasbaarheid van verfstoffen en technieken. Je leert de fijne kneepjes van het vak en tegelijkertijd je creativiteit te ontwikkelen.

Doordat er in kleine groepen (maximaal 8 personen) gewerkt wordt ben je verzekerd van een echt persoonlijke begeleiding.

Ria is voor de vijfde keer samensteller van het programma van de Zijdar Zomer Week en inhoudelijk verantwoordelijk.  De eerdere edities hadden als thema respectievelijk: Letters, Floraal, Portretten en Japan. Textiel ontwerpster Ria van Els-Dubelaar heeft zich na haar opleiding als docent Nederlandse taal- en letterkunde en als docent Textiel blijvend verder ontwikkeld. De keuze voor het materiaal natuurzijde staat daarbij steeds centraal.                      

Van 1988- 2003 was ze member van de  International Silk Association (ISA), een wereld overkoepelende zijdeorganisatie. Dit heeft haar tot uniek expert gemaakt op het gebied van sericultuur en de vele boeiende cultuurhistorische aspecten van zijde.Zij leidde jarenlang de Zijdar Galerie.                                                  

Van 2014 - juni 2020 voorzitter Textielcommissie Nederland. Momenteel is zij bestuurslid van het Cultuurhuis in Heemskerk.Ria beheerst veel textieltechnieken en heeft een veelzijdige knowhow van surface design. Zij geeft trainingen en workshops in het Zijdar Atelier en is een veelgevraagd docent voor masterclasses in binnen- en buitenland.                                          

Van haar hand de volgende boeken:                                                                                

 • Ria van Els-Dubelaar, Zijde; Stof tot verven, 1992                        
 • Ria van Els-Dubelaar, Dutch Felt - Vilt in Beeld, 2005                           
 • Ria van Els-Dubelaar, Dutch Quilts - Quilts in Beeld 2007                 
 • Ria van Els-Dubelaar, ZIJDE SILK, 2015

 

Sjabloondruk met Zornpalet - Yvonne Zomerdijk

Met de 4 kleuren van het beroemde palet van de Zweedse kunstenaar Anders Zorn ontwerp en maak je een print op zijde door middel van sjabloondruk. Na een introductie oefen je de druktechniek op een proeflap en leer je verschillende manieren om sjablonen toe te passen: hoe druk je vormen en kleuren over elkaar, hoe maak je een kleurverloop en hoe kun je restvormen inzetten. Ook krijg je uitleg hoe je met eenvoudige beeldelementen een aansprekend ontwerp kan maken. Het veranderende landschap, het thema van de zomerweek, kun je op verschillende manieren verbeelden: door middel van kleurgradaties, van dorp naar stad, van dag naar nacht, verzin het maar. Je creëert deze dag een uniek werkstuk, draagbaar om je hals of opgespannen als kunstwerk.

Je ontwerp ontstaat grotendeels tijdens het drukken. Neem eventueel afbeeldingen ter inspiratie van jouw favoriete plekken mee. Deze workshop is voor elk niveau geschikt. 

Materiaal: schaar, mesje, materiaal om sjablonen te maken, verfrollers, textielverf, sjaal vierkant of rechthoekig.

 

Over Yvonne

Beeldend kunstenaar Yvonne Zomerdijk (1973) woont en werkt in Beverwijk. Ze maakt kleurrijke schilderijen en prenten in kleine oplages door middel van druktechnieken. Haar inspiratie haalt ze veelal uit de natuur en uit haar directe omgeving. Blauwe en witte reigers, merels, spechten, meerkoeten, klaprozen aan de kant van de weg, maar ook de fabrieken van Tata Steel zijn terug te vinden in haar oeuvre. 

Instagram: @yvonnezomerdijk

Website: yvonnezomerdijk.nl

 

Workshop Experiment & Plezier

Het motto van deze workshop is “experiment & plezier”. Binnen deze context en het thema “landschap” gaan we onze keuzes qua kleurgebruik en motieven beperken en binnen deze beperking experimenteren met zijde en tissutex, gelliplate en kleur om een (imaginair) landschap te ontwerpen. We doen dit op diverse soorten zijde zodat je kennis maakt met verschillende texturen en voelt wat materiaal en kleur betekenen in combinatie met een andere ondergrond. Formaat 50cm x 50cm zodat je met een echt werkstuk naar huis gaat, geproefd hebt van je fantasie en desgewenst later op eigen tempo verder werkt.

 

Over Tania

Tania Verhasselt (1964 Brussel) wist heel jong dat ze haar passie in kunst tot leven kon wekken ... Zij volgde vrije Grafiek aan het St Lucas Instituut te Brussel en bleef zich steeds professionaliseren.  

Zij heeft ervaring met zijdeschilderen, beeldhouwen, batik op zijdepapier. Vanaf 2008 nam ze haar oude liefde voor druktechnieken (etsen, linosnede , monotype ...) weer op.

Van 2012 -2016 volgt ze aan de academie van Sint Niklaas het atelier "textiele kunsten" waar zij in juni 2016 afstudeerde met "grote onderscheiding". In 2016 volgt zij bij Zijdar een vervolmakingscursus o.l.v. Gil De Vloo. Ondertussen werkt zij verder aan haar oeuvre in haar atelier. 

 

‘ Tania Verhasselt is vol creativiteit, vol onderzoekend en analyserend talent. Ze absorbeert, ze zuigt de buitenwereld naar zich toe, verinnerlijkt en creëert.
Ze werkt met mixed media. Ze naait, ze schildert, ze tekent, ze perst, lijmt, ze knipt, versnippert, plakt, ze stelt samen. Heel intuïtief, organisch, onderzoekend met oog voor abstracte composities in diverse dimensies. Haar werken krijgen reliëf, volume en vertellen een abstract, experimenteel verhaal.’

Recensie Fons Vandergraesen mei 2019

 

 

 

Mosschilderij, een landschap van gezien van boven - Britt Ottens

In deze workshop maken wij een kunstwerk van geprepareerd Rendiermos of Ijslandsmos. Dit is een natuurlijk korstmos dat voornamelijk groeit in IJsland, maar ook in Nederland te vinden is.  Het mos is geprepareerd zodat het zacht blijft en ook nadat het kunstwerk is gecreëerd mooi blijft. Het mos heeft geen water meer nodig en is onderhoudsvrij.

Geïnspireerd op het landschap van gezien van bovenaf, creëren wij een schilderij van dit natuurlijke materiaal. De prachtige kleuren, lijnen en vormen in het landschap, vertalen wij naar een uniek (groen) kunstwerk dat lang meegaat.

Het mosschilderij wordt gemaakt op een ronde houtenschijf van 30cm.

 

Over Britt

Britt Ottens (1988) – Creatief ondernemer                              

5 jaar geleden startte ik mijn creatieve onderneming Vang je droom. In deze periode maakte ik dromenvangers wat de start was van mijn bedrijf. Daarna volgden lampen van glas en koper.

Ik werk nu meestal met natuurlijke materialen zoals (droog)bloemen en planten, om daarmee terraria en mos wanden te maken. Na bijna 10 jaar als trainer/coach in de Jeugdzorg te hebben gewerkt, zegde ik mijn baan op om mijn droom te kunnen vangen. Om zo te kunnen werken met mijn handen en hart, en eigen creativiteit met ondernemerschap te kunnen combineren.’

Bij Vang je droom kun je terecht voor creatieve workshops en DIY-pakketten. De workshops worden gegeven aan particulieren en bedrijven, op locatie of online.

@vang_je_droom

Www.vangjedroom.com

 

Tussen naturalistisch en abstract - Nora van Klingeren

Het landschap is altijd aan verandering onderhevig. Verandering kan vele oorzaken hebben, simpelweg door eb en vloed en de seizoenen, maar denk ook aan verstedelijking,  industrie, het gebruiken en misbruiken van de natuur, het aanleggen van nieuwe natuurgebieden en de last but not least de klimaatverandering.

In deze workshop gaan we het veranderende landschap verbeelden in wol (al dan niet samen met naaldvilt) en zijde (chiffon, zijde vezel en/of silk ribbons).  Eén – of tweezijdig werken? werken in lagen? Dat kan naturalistisch, dat kan abstract en alles daar tussen in. Waar ligt de grens? Is er wel een grens? Veel om te verkennen.

Op het moment van de workshop ben ik net terug van een artist in residence op IJsland. Over verandering gesproken. Daar kan ik nu nog geen werk over laten zien, maar wel het filmpje After-ice over het verdwijnen van de gletsjers daar met oogstrelende beelden die tegelijkertijd niet mooi zijn. (climatevis.com/after-ice)

 

Over Nora

Onlangs heb ik mijn 3 websites tot één website gemaakt. Het figuurtje duidt aan dat je dingen met je hoofd met je hart en met je handen en voeten doet. Je hebt verschillende kanten en je bent toch één en dezelfde. 

Mijn oorspronkelijke opleiding is  Bouwkunde. Ik heb vele jaren gewerkt in alles wat met bouw en huisvesten van vooral grotere en complexe organisaties te maken heeft, van onderzoek tot bouwbegeleiding, van beleid tot uitvoering.

Sinds een jaar of 15 heb ik daarnaast het vilten, zeefdrukken en zijde schilderen ontdekt en dat gaat nu de overhand krijgen. Ik combineer graag, zoals vilt en staal. In de komende tijd ga ik de mogelijkheden met lasersnijden verkennen.

Ik heb geen achtergrond in textiel, gevoel voor vormen en verhouding heb ik vanuit de Bouwkunde meegekregen. Mijn werk is vooral kleurrijk. Dat komt klaarblijkelijk vanzelf aanwaaien.

 

 

Vragen?

Wil je meer weten over de inhoud van deze of een andere cursus. Heb je vragen? Neem contact met ons op, wij helpen je graag verder!

 

Reviews

Reviews
U plaatst een review over:Zijdar Zomerweek 2022 / Thema - Veranderend landschap
Op bestelling
 • Voor 15:00 besteld uit voorraad = vandaag verstuurd
 • 40 jaar familiebedrijf, sinds 1982 in het vak 
 • Groot & divers assortiment stoffen en creatieve materialen
 • Inspiratie en expertise zijde & textiel
 • Persoonlijk; direct telefonische hulp bij bestellen
 • Voor iedereen; van hobbyist tot het Rijksmuseum bestelt bij ons 
 • Klanten beoordelen ons met een 9+ via Kiyoh, en aangesloten bij Trusted Shops 
 • Gratis workshop t.w.v. € 39,- bij besteding vanaf € 100,- (uitnodiging volgt automatisch)
Artikelnummer
ZZ22