opc_loader
Dé zijde-expert in NL&BE

Elke dag vertrekken tientallen pakketten! Hulp nodig? Bel +31 (0)251 750 276

Merken

Wasvoorschrift voor zijde en stoffen

Wasvoorschrift voor zijde en stoffen: Test altijd een klein stukje, alvorens het hele stuk te wassen! Zeker met handbeschilderde zijden stoffen loont het enorm om een test stukje of proeflapje van het zijdeschilderen mee te fixeren en daarna als test te wassen. Zo zie je hoe de stof en verf reageert.

Tips voor de maker, verkoper en koper

 • Voor de maker: Maak je zelf handbeschilderde zijde? Zorg ervoor dat je alle producten op de juiste manier toepast en fixeert. Wij geven ook workshops, masterclasses en privéles, neem contact op voor de mogelijkheden. Je kunt ook een klein flesje van het juiste wasmiddel cadeau doen aan de (ver)koper.
 • Voor de verkoper: Verkoop je handbeschilderde zijde? Zorg dat je op de hoogte bent van de producten en toepassingen door de maker, en dat je het juiste advies geeft aan de koper. Geef dit ook mee op papier indien mogelijk, of verwijs naar onze informatie online. Zoals de (on)mogelijkheden van het wassen. Ook al is een stof goed geverfd en gefixeerd, met een machinewas op 60 graden en een scheut Vanish houdt alles op.  Je kunt ook een klein flesje van het juiste wasmiddel cadeau doen aan de koper.
 • Voor de koper: Volg de instructies en wasvoorschriften juist op.

Onze adviezen voor wassen van (handbeschilderde) zijde

 • Het allerbeste is lauwwarme handwas. Met een wasmiddel voor fijne was (wol en zijde), liefste een vrijwel neutrale PH waarde.
 • Wij adviseren het fijne wasmiddel van Dupont, hier online te bestellen in 100 of 1000 ml. Of de fijne witte zeep van Savon de Marseille. De Savon de Marseille Blanc is gemaakt voor de was, ‘Pour Le Linge’, op basis van plantaardige oliën, zonder kleurstoffen en parfum en zonder chemische stoffen. De Blanc zeep is geschikt voor alle textielsoorten, met name voor de fijne en delicate was, zoals baby kleertjes, wol, zijde en kant. Ook heel efficiënt tegen hardnekkige vlekken.
 • Vermijd te allen tijde agressieve wasmiddelen zoals Vanish, of middelen met bleek erin.
 • Zijde niet langer dan 1 a 2 minuten laten weken in water.
 • Je kunt voorzichtig wrijven om vlekken te verwijderen (niet boenen of stof schuren op elkaar)
 • Zijde goed uitspoelen in schoon water (zonder sop)
 • Droog deppen in een schone handdoek, niet wringen! (dat vind zijde niet leuk)
 • Je kunt zijde nat heel goed en mooi gladstrijken op een hoge temperatuur. Het water in de zijde koelt dan de temperatuur van het strijkijzer.
 • Je kunt de zijde ook natuurlijk laten drogen en later strijken op de zijde-stand.

Onze voorkeur heeft te allen tijde handwas. Was zijde ook alleen wanneer dit echt nodig is. Even laten luchten is vaak ook al prima. Wanneer je toch voor de wasmachine kiest, kies voor een zijde-wol programma (laag centrifugeren). Het wassen in de wasmachine van handbeschilderde zijden stoffen wordt afgeraden. Wasmiddel voor fijne was (wol en zijde) liefste een vrijwel neutrale PH waarde.

Je kunt je overigens afvragen of delicate, zijden stoffen en handbeschilderde werkstukken en kleding überhaupt gewassen moeten worden. Vaak is luchten ook voldoende! En zorg ervoor dat je jouw mooie handbeschilderde zijden sjaal af doet als je het huis gaat poetsen of de vieze vaat weg werkt of inruimt in de machine. Voorkomen is beter dan genezen. Maar heb je echt een vlek, dan helpen deze tips je misschien verder!

Zijde met een vlek van Vet verwijderen

Een vetvlek op een zijden das kan je verwijderen door er over te wrijven met wit brood of door er wat bloem op te strooien.

Zijde met een vlek van Mayonaise verwijderen

Schraap de mayonaise eerst weg. Niet aandrukken om indringen te beperken. Vervolgens deppen met spiritus. Laat goed drogen en was de stof in handwarm water met een scheutje ammoniak.

Zijde met een vlek van Gras verwijderen

Grasvlekken in zijde kan je verwijderen met een mengsel van zeepspiritus en ammoniak. Steeds eerst testen op een verborgen stukje, bijvoorbeeld een stukje voering.

Menu