Dupont Alter Ego Viscoseverf

Artikelnummer
DP20
Vanaf € 7,10
Op bestelling
 • Type: Vloeibaar
 • Toepassing: Badverven, Kleding verven, Two color dying
 • Dekkend/transparant: Transparant
 • Geschikt voor: Cellulose (plantaardig) , Hennep, Katoen, Linnen, Natuurlijke stoffen, Viscose
 • fixeren: Fixatief

Viscoseverf eigenschappen (samenvatting)

Onderaan deze pagina lees je de uitgebreide eigenschappen, evenals informatie en recepten voor het fixeren.

Geschikt voor: Cellulosevezels, plantaardig, zoals katoen, linnen, hennep, ramie, viscose. Alleen de stoffen. Geen vezels.

Fixatie: Badverven (alleen voor egaal en afbinden) mét speciale fixateur. Stoom (snelkookpan of fixeerapparaat) wanneer je gebruik maakt van het Medium d' Etuvage en schildert met de vrije hand.

Transparant of dekkend: Transparant, alleen geschikt voor lichte ondergronden

Vloeibaar of verdikt: Vloeibaar

Onderling mengbaar: Ja

Dupont Alter Ego Viscoseverf is: Transparant en onderling mengbaar, vloeibaar. Geschikt voor cellulosevezels/plantaardig zoals viscose, katoen, linnen, hennep enz. Het is een badverf, dat wil zeggen dat je de verf fixeert door de stof, verf en water in een pan te doen met speciale fixateur die je hieronder vindt in ons assortiment in 250 ml.  De warmte en tijdsduur zorgen er samen met de fixateur voor dat de verf wordt gefixeerd op de stof.

Wanneer je plantaardige stoffen wilt beschilderen met deze verf voeg je een medium toe zoals hieronder te vinden in ons assortiment. Na het drogen kun je de stof fixeren door middel van stoom in snelkookpan of fixeerapparaat, (stoomstrijkijzer is niet voldoende).

It's Magic - Alter Ego Tweekleuren verven

Deze verf is uniek in haar combinatie voor het verven van stoffen opgebouwd uit eitwit(dierlijke) vezels en cellulose(plantaardige) vezels. Zoals zijde-viscose, zijde-katoen, zijde-linnen stoffen. Je maakt hierbij gebruik van Zijdeverf (bijvoorbeeld ZIJDAR of H. Dupont Classique) en de Dupont Viscoseverf.  Het exacte recept en gebruiksaanwijzing vind je onderaan deze pagina.

Instructie It's Magic, tweekleuren verven

De techniek van het 2-kleuren verven is gebaseerd op twee verschillende kleuren verf in één verfbad gecombineerd.

Er bestaan twee groepen natuurlijke grondstoffen:

 1. Eiwitvezels (dierlijke oorsprong) – zijde, wol, mohair etc.
 2. Cellulosevezels (plantaardige oorsprong) – katoen, linnen, hennep etc.

Ook viscose behoort tot deze groep. Viscose wordt gemaakt van houtpulp. Van deze pulp wordt een spinvloeistof gemaakt waaruit de viscose garens worden gesponnen en vervolgens verweven tot stof.

Wat heb je nodig om aan de slag te gaan:

 • Alter Ego viscoseverf (cellulosevezel)
 • ZIJDAR of Dupont zijdeverf (eiwitvezel)
 • Fixateur, azijn en zout
 • Stof die zowel uit cellulosevezels als eiwitvezels bestaan, bijvoorbeeld een geëtste stof (ausbrenner, devorée) waarbij het grondweefsel uit zijde bestaat en het motief uit viscose. Deze stoffen vind je hier in onze collectie!
 • Water
 • Warmtebron (fornuis, of elektrisch kookplaatje)
 • Roestvrij stalen pan die groot genoeg is voor de hoeveelheid stof en water
 • Pipetten
 • Roestvrij stalen roerlepel (hout neemt verf op)
 • Weegschaal
 • Maatbeker voor het water (liters)
 • Medicijnenbekertje (ml)
 • Handschoenen
 • Schort

Onderstaande mengtabel is belangrijk voor de dosering van de kleuren en hangt samen met het gewicht van de te verven stof. Met deze mengvoorstellen wordt optimale kleurintensiteit mogelijk. Om lichtere of donkere kleurtonen te bereiken, kun je meerdere varianten en mengverhoudingen uitproberen. (tip: noteer altijd wat je hebt gedaan; gewicht stof, hoeveelheid verf)

Enkel in één kleur verven is  uiteraard ook mogelijk, hou er dan wel rekening mee dat wanneer je bijvoorbeeld de viscosevezel aanverft, de zijde ook een zweem kleur meepakt en visa versa. De stof blijft nooit 100% wit.

Werkwijze:

 1. Weeg de stof op de weegschaal. Noteer het gewicht. Aan de hand van het gewicht kun je het bijbehorende recept in de matentabel hierboven aanhouden. Noteer precies wat je doet!
 2. Giet koud water volgens de aangegeven hoeveelheid in de pan.
 3. Voeg nu de viscose- en zijde verf in het water daarna het fixeermiddel, azijn en het zout volgens het recept. Goed roeren!
 4. Maak de stof nat, voorzichtig het water uit de stof duwen en dan de nog vochtige stof goed uit elkaar halen en helemaal onder in het verfbad dompelen.
 5. Plaats de pan op een verwarmingsplaat. Roer ca. 5 minuten. Het beste is om langzaam te roeren bij een lage temperatuur, om een gelijkmatige verving te bereiken. Daarna in 20 minuten de temperatuur langzaam verhogen. Het verfbad moet aan het eind van die 20 minuten tot het kookpunt komen. Dan van de verwarmingsplaat nemen en de stof 10 minuten laten afkoelen in de pan.
 6. De stof uit het verfbad halen en uitspoelen. Je kunt in het laatste spoelwater een beetje azijn gebruiken.
 7. Strijk de stof aan de achterkant droog. Temperatuur strijkbout is katoenstand. Doordat de strijkbout de stof moet droogstrijken verliest hij veel van zijn hitte en beschadigd de stof hierdoor niet. NB. Droge zijde wél op zijdestand strijken, nooit heter! Fluweel aan de achterkant strijken, de pool spontaan laten drogen.

Gebruik van Medium D'etuvage

Dit medium gebruik je voor jouw Alter Ego viscoseverf wanneer je wilt schilderen of verven uit de vrije hand op je viscose (cellulose) stof. De verhouding is 1 dosis Medium op 5 dosis Viscoseverf. Bijvoorbeeld 20 ml Medium op 100 ml Viscoseverf. De stof fixeer je vervolgens als een stoomfixatie verf; in de snelkookpan of fixeerapparaat.

Als de verf droog is, moet de verf moet gefixeerd worden door middel van stoom. Fixeren wil zeggen het was- en veegvast maken van de verf pigmenten op de stof. Het stomen gebeurt in een snelkookpan, 20 minuten onder druk. Of in een fixeerapparaat, 2,5 uur stomen. Een stoomstrijkijzer is helaas niet voldoende : -). Een snelkookpan kun je scoren voor een paar tientjes op bol.com of soms zelf voor een paar euro op marktplaats of de kringloopwinkel. Het nadeel van de snelkookpan is dat je relatief kleine stukken kunt fixeren. 1.40 x 1.00 meter dikke stof is vaak al te veel. Daarnaast moet je de stof vouwen om dit in de snelkookpan te laten passen. De vouwen worden ook in de stof gestoomd als het ware, en krijg je er soms weer moeilijk uit. Je kunt ook kiezen voor een fixeerapparaat. Het voordeel is dat je grote stukken stof kunt inrollen, tot wel 10 meter per keer (afhankelijk van de dikte van de stof). Daarnaast heb je door het rollen geen vouwen. De fixeerapparaten zijn wel wat duurder in aanschaf en heb je vanaf een paar 100 euro. Ga je veel zijdeschilderen dan rendeert dit op den duur wel. Je kunt tot die tijd ook gebruik maken van onze fixeerservice.

Reviews

Reviews
U plaatst een review over:Dupont Alter Ego Viscoseverf