opc_loader
Dé zijde-expert in NL&BE

Elke dag vertrekken tientallen pakketten! Hulp nodig? Bel +31 (0)251 750 276

Merken

Wilde zijde / Tasar

Geschikt voor:

 • Tops
 • Jurkjes
 • Jasjes
 • Broeken
 • Interieur, kussens!
 • Bekleding stoelen en bankjes
 • Gordijnen, paneelgordijnen
 • Zeefdrukken

Minder geschikt voor:

 • Vilten (niet)
 • Zijdeschilderen
 • Transparante creaties

Meer informatie over deze zijde vind je onderaan deze pagina.

Artikel 1 tot 10 (van de 10 artikelen).  Resultaat: 1
Artikel 1 tot 10 (van de 10 artikelen).  Resultaat: 1

Tasar - Tussah zijde

Het grootste deel van de zijdeproductie komt uit China en van de Bombyx Mori zijderups - Mulberry Silkworm. Zijde van andere rupsen dan de Bombyx Mori wordt wilde zijde genoemd. Het telen van wilde zijde gebeurt in de vrije natuur maar wordt volkomen door de mens geregisseerd. Het is dus een illusie te denken dat deze rupsen echt in het wild leven.  India is na China de grootste producent van wilde zijde. Vanya zijde is een benaming staat voor de wilde zijdes van India: Tussah, Eri en Muga. 

Peace Silk

De term Peace Silk refereert aan zijde van de Eri zijderups. Deze (slimme) zijderups laat een gaatje open in haar cocon, waaruit de Zijdevlinder kan komen, zonder de cocon kapot te maken. Het grappige is echter dat het vaak niet zover komt. De pop in de cocon wordt namelijk voor (veel) geld verkocht door de zijdeboeren. De pop levert namelijk meer op dan de zijde van de cocon. Onze stoffencollectie is grotendeels zijde van de Bombyx Mori. Maar wij hebben ook zeker wilde zijde in de collectie.

"Natuurwit" en geverfde wilde zijde

Natuurwit - onbewerkt, ongeverfd, ongebleekt - is de wilde zijde vanzich zelf roomkleurig tot zelfs diepbruine schakeringen. Dat komt door het voedsel wat deze wilde zijderupsen eten zoals blad van de kastanjeboom. De Bombyx Mori eet enkel moerbeiblad en geeft dus wittere zijde daardoor. De wilde zijde heeft ook een wat stuggere valling. Dit wordt veroorzaakt door de restjes zijdelijm (sericine). De wilde zijde is namelijk niet ontdaan van de zijdelijm (het officiële woord of term voor het ontdoen van zijdelijm is ontgommen of ontbasten ).

Bijvoorbeeld voor kleding en interieur

De wilde zijde kun je prachtig verwerken tot kleding. Bijvoorbeeld een jurkje, rok, pantalon en zelfs jasjes kun je maken van deze zijde. Voor interieur is de stof ook zeer geschikt. Kussens, bekleding van banken en stoelen en gordijnen. Je kunt kiezen voor de natuurwit of een geverfde wilde zijde. Het verven van onze wilde zijdes gebeurt in Europa conform de strenge (!) wet- en regelgeving. Wanneer je de stof eerst gaat beschilderen, hou dan rekening met een warme ondertoon in het uiteindelijke restultaat. Dit komt omdat de stof niet natuurwit is, maar crème. Alle kleuren worden dus iets warmer en donkerder op de stof.

Ps. we hebben ook Tussah vezels te koop. Dit zijn losse vezels om te spinnen, te vilten of gewoon mooi om te hebben en te voelen. Dit zijn dus de vezels vóór het proces van stoffen weven.Super zacht en mooi. De Tussah vezels zijn wat geliger van kleur dan de Bombyx Mori vezels die we ook hebben.

Tasar Top gemaakt door Natuurlijk Textiel

Menu