opc_loader

Patroon voor een deken breien met XXL lontwol

Patroon voor een deken breien met XXL lontwol

Een deken breien met lontwol - gratis patroon

Op verzoek van velen, hierbij ons patroon om een deken te breien met dikke wol. Je kunt op je armen breien, op tafel, of de dikke breinaalden gebruiken. Deze instructie is voor breien op je armen en breien op tafel. Jouw plaid kan lekker op de bank of op jouw loungeset. Klaar voor een zwoele zomeravond of koele winterse nacht. Het is echt niet moeilijk, alleen het opstarten - het opzetten van de steken - kan wat lastig zijn. Maar daar helpen we je bij met deze tutorial en youtube video's.

Wat heb je nodig?

 • 3 kilo wol in natuur of kleur. Onze afmeting is geworden 120 x 140 cm ongeveer. Afhankelijk van hoe strak je de steken maakt wordt je deken groter of kleiner. Oh en 3 kilo is straks ook een plaid van 3 kilo he ; -) Je kunt ook kiezen voor meer of minder kilo's. Met 2 kilo brei je ongeveer 1.00 x 1.00 meter en met 1 kilo ongeveer 100 x 50 cm. Met 5 kilo brei je een XXL plaid, maar die weegt dan ook 5 kilo... Dat is handig als leuke eye-catcher op de bank of als plaid naast je bed. Maar niet echt om door je huis heen te slepen....
 • Eventueel een clover punch en clover borstel. Dit vilt gereedschap is ook heel handig om jouw lontwol aan elkaar te punchen zoals dit zo mooi heet wanneer het lontwol is gebroken. Lontwol bestaat namelijk uit allemaal lange losse vezels. Wanneer je losjes trekt kan het lont breken. Door de twee eindes aan elkaar te leggen op de clover borstel, en met de clover punch de naalden in de wol te duwen, zet je dit eenvoudig aan elkaar. Je hebt hier geen kracht of speciale skills voor nodig!

Aan de slag, breien op je armen

 1. Ga lekker zitten, zorg dat je niet hoeft te plassen ; -) (niet handig met je armen in de wol) en pak je wol
 2. Meet 3 x een armlengtes af van je pols tot aan je oksel
 3. Maak een lus
 4. Steek je rechterarm erin
 5. Maak een "pistool" met je linker hand, maak met je linker duim en wijsvinger de vorm van een ‘V’
 6. Klem de streng vast om spanning te maken
 7. Haal je rechterarm naar beneden
 8. Steek je hand door de twee lussen
 9. En trek de twee strengen aan
 10. Zet op deze manier 16 steken op of hoeveel je wilt (16 steken is ca. 1 meter) - in het filmpje hieronder worden 6 steken opgezet
 11. Pak met je rechterhand de streng wol
 12. En haal met links de lus eroverheen
 13. Doe de lus over je linkerpols
 14. En trek deze aan
 15. Herhaal dit voor elke steek (totaal 16)
 16. Zo heb je de eerste rij steken opgezet
 17. En vervolgens ga je weer over op je andere arm
 18. Let op: Hou 3 x een armlengte over aan het einde. Dit is om af te hechten
 19. Zet 2 steken op
 20. Trek de achterste steek over de voorste steek
 21. En trek deze aan
 22. Doe weer twee steken
 23. En herhaal dit tot alle steken op zijn
 24. KLAAR!

Tutorial StyleCookie

Dit filmpje laat het heel goed zien: https://youtu.be/X18rTCAvQzs

Enjoy the Good Life Blog

Deken van lontwol

Op Instagram zag ik regelmatig de grof gebreide dekens van lontwol voorbij komen. Al lang stond zo’n deken op mijn verlanglijstje. Maar eigenlijk vond ik het altijd veel te duur om er één te kopen. Tot ik bij een trouwe lezeres van ENJOY! de deken op Insta voorbij zag komen. Vol trots showde ze haar zelfgemaakte plaid. Volgens haar ‘a piece of cake’ om te maken en zeker iets dat ik zou kunnen. Ik had daar zo mijn twijfels over. Binnen twee uur heb je de deken gefixt en kun je, je lekker warm nestelen. Klinkt aanlokkelijk én het is een heel stuk voordeliger om zo’n deken zelf te breien dan hem kant en klaar te kopen.

Zijdewinkel.nl

De volgende dag nam Lia mij op sleeptouw naar de Zijdewinkel.nl in Heemskerk, waar ze de lontwol verkopen. Wat een snoepwinkel! Grote balen prachtig gekleurde, superzachte merino wol en veel mooie voorbeelden. Natuurlijk was ik gelijk verkocht. Ik besloot het er op te wagen en ging voor de antraciet grijze kleur. Met een enorme baal wol ging ik huiswaarts.

Aan de slag

Gelukkig zette Lia mij gelijk aan het werk, anders had die baal er misschien nu nog wel gelegen. Het eerste opzetje was gedaan en ik had gelijk de smaak te pakken. Binnen een half uur was ik al een heel eind op weg.

XXL breien

Je kunt met de wol XXL breien. Dat doe je met je armen, mega grote breipennen, pvc buizen of bezemstelen;) Maar wij zijn gewoon op de eettafel gaan breien. Het voordeel daarvan is, dat als je even van je werk af moet, je niet met je armen vast zit in een breiwerk. Je legt het makkelijk even opzij en gaat later weer verder. Hoewel ik denk dat weinig mensen dat zullen doen. Als je eenmaal begint wil je hem gelijk afmaken.

Met dank aan José van Enjoy the Good Life. Lees de hele blog hier: http://www.enjoythegoodlife.nl/brei-razendsnel-een-deken-van-lontwol/

Direct bestellen

Alle wol kun je direct bij ons uit voorraad bestellen of kom langs in onze showroom. Hier kun je alle kleuren bekijken en direct meenemen. Op onze speciale pagina over XXL breien lees je ook alles over het onderhoud van jouw plaid.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.

Menu