opc_loader
Dé zijde-expert in NL&BE

Elke dag vertrekken tientallen pakketten! Hulp nodig? Bel +31 (0)251 750 276

Speciaal voor jou als consument

      

Betalingsmogelijkheden
Klantbeoordelingen

Serti/Gutta/Contourmiddel

Serti, Gutta of Contourmiddel, het zijn benamingen voor de vloeistof waarmee lijnen op stof worden aangebracht, vaak in gesloten vlakken die later worden ingekleurd.

Serti - Frans

Gutta - Duits

Contourmiddel - Nederlands

Er zijn twee soorten serti te onderscheiden:

-serti op wasbenzinebasis: sluit goed, transparante lijnen verdwijnen na enkele wasbeurten of in wasbenzinebad. Bij gekleurde lijnen is het kleurpigment gefixeerd in de stof na het fixeerproces (stoom).
-serti op waterbasis: grovere lijnen, goed drogen voordat je begint met schilderen. Wacht met schilderen van het vlak aan de ene kant van de lijn tot het eerste vlak aan de andere kant van de lijn volkomen droog is. transparante lijnen verdwijnen na de eerste wasbeurt.Bij gekleurde lijnen is het kleurpigment gefixeerd in de stof na het fixeerproces (stoom of strijk).

 

Serti's op wasbenzinebasis kun je alleen combineren met zijdeverf omdat deze serti moet worden gefixeerd door middel van stoom (ZIJDAR Zijdeverf 2.0, H.Dupont Classique of AVANTGARDE).

Serti's op waterbasis kun je combineren met zijdeverf of textielverf. Afhankelijk van de gekozen verf kies je het fixeerproces:

Zijdeverf: ZIJDAR Zijdeverf 2.0, H.Dupont Classique of AVANTGARDE -> stoomfixatie

Textielverf: ZIJDAR Textielverf 2.0 of Javana Textielverf -> strijkfixatie


Serti's bestaan in allerlei kleuren, ook in parelmoer- en metallickleuren, deze moet je iets royaler opzetten. Volg de instucties op en maak bij experimenten altijd eerst een proef.

Tip: wil je weten of je serti lijn goed sluit? Laat er dan eerst een beetje water in vloeien en kijk of dit stopt bij de lijn alvorens je dit met verf doet.


Burette: Serti's zitten of in een handige tube of kun je met behulp van een burette, een plastic spuitflacon, opbrengen. Om fijne en regelmatige lijnen te kunnen zetten wordt er eventueel op het spuitje van de burette een normograaf geplaats, een sjabloonpen. Dit doe je door eerst een centimeter van het plastic tuitje af te knippen. Daarna schroef je de normograaf vast.

(lukt het niet, dan heb je waarschijnlijk een te klein stukje van de spuitmond afgeknipt).

 

Even samengevat komen we hiermee tot het volgende schema :-)

Serti: Fixeren d.m.v. strijken Fixeren d.m.v. stomen Te combineren met Tip
Serti op waterbasis - tube X X Zijdeverf (stoom) of Textielverf (strijken) Je kunt de lijn sneller later drogen m.b.v. de föhn (water droogt door warme lucht)

Serti op waterbasis - flacon

Aan te brengen met een burette en eventueel normograaf

X X Zijdeverf (stoom) of Textielverf (strijken) Je kunt de lijn sneller later drogen m.b.v. de föhn (water droogt door warme lucht)
         
Serti op wasbenzinebasis - flacon   X Zijdeverf (stoom) Je kunt direct de verf opbrengen (GEEN warme lucht gebruiken om sneller te drogen, was-substantie smelt juist bij warme lucht)

Serti op wasbenzinebasis - tube

Niet verkrijgbaar

       

 

Ons assortiment:

 

Serti op Waterbasis

Serti op waterbasis kun je kopen in handige tubes of in flacons. De serti wordt gefixeerd door middel van strijken of stoomfixatie.

 

Tubes hebben we in het assortiment van Pebeo in de kleuren wit (parel), goud, koper, parelmoer, zilver, zwart en kleurloos/transparant. Deze serti fixeer je d.m.v. stoom of strijken.

 

Dupont heeft ook serti in handige tubes die gefixeerd wordt d.m.v. stoom of strijken in de kleuren:

- Antraciet, azuurblauw, koraal, abrikoos, chocolade en kleurloos.

- Parelmoer kleuren: goudgeel, warmgoud, koper & zilver.

- Basiskleuren: zwart, blauw, rood, groen, geel, bruin

 

Serti in flacons (opbrengen met een burette met eventueel normograaf voor de hele fijne lijntjes) hebben van we Dupont in parelmoer kleuren, zwart en kleurloos. Al deze serti's van Dupont fixeer je d.m.v. stoom of strijken.

Daarnaast hebben we kleurloze serti van ons eigen ZIJDAR label in assortiment met stoomfixatie of strijkfixatie.

Menu