opc_loader
Dé zijde-expert in NL&BE

Elke dag vertrekken tientallen pakketten! Hulp nodig? Bel +31 (0)251 750 276

Speciaal voor jou als consument

      

Betalingsmogelijkheden
Klantbeoordelingen
Mengen van kleuren

De primaire kleuren zijn de kleuren die noodzakelijk zijn om, als ze door menging met elkaar gecombineerd worden, het grootst mogelijke kleurengamma, of gamut te verkrijgen.

De traditionele visie, dat de verfkleuren rood, blauw en geel de primaire kleuren zijn, wordt soms gezien als onjuist. Met deze drie kleuren is het namelijk niet mogelijk om bijvoorbeeld zowel een diep paars als een fris oranje te mengen. Volgens deze insteek zijn de primaire kleuren zijn rood, blauw en groen. Door deze te mengen ontstaan de 3 secundaire kleuren: magenta (rood), cyaan (blauw) en geel.

Dit wordt ook wel het CMYK Model genoemd.

 

CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key(zwart)) is een systeem om met vier basiskleuren, inclusief zwart, een groot aantal kleuren te kunnen verkrijgen door subtractieve kleurmenging. Dit systeem wordt vooral gebruikt bij drukinkten. Ook komt soms het CMY-systeem voor, waarbij geen zwart wordt gebruikt. Echter in druktechniek leidt dit doorgaans tot te lichte afbeeldingen, omdat de resultante van pure cyaan, magenta en geel donkergrijs is. Daarnaast doorweekt het papier met inkt bij een combinatie van 100% cyaan, magenta en geel.

C staat voor Cyan (cyaan), (bij additieve kleurmenging een combinatie van groen en blauw licht);
M staat voor magenta, een combinatie van rood en blauw licht;
Y staat voor Yellow (geel), een combinatie van rood en groen licht;
K staat voor Key, zwart.

 

Onze ZIJDAR zijdeverf kleuren zijn onderling prachtig mengbaar.

Wij hebben zelf bijvoorbeeld een kleurenpallet gemaakt met een 50/50 blend van een aantal basiskleuren. (links in beeld en bovenaan in beeld)

Dit laat al de tal van mogelijkheden zien met een prachtig pallet in bijvoorbeeld taupe, dieppaars en petrol.

Tip: Ga je mengen, noteer altijd je verhoudingen en maak kleursamples (op stof of op papier).

 

Kleurencirkel

Een veelgebruikt hulpmiddel voor het mengen van kleuren is het gebruik van een kleurencirkel. Een kleurencirkel geeft aan welke primaire kleuren gezamenlijk een secundaire kleur geven. Als je secundaire kleuren met elkaar mengt ontstaan tertiaire kleuren. Die kun je eenvoudig bij elkaar zoeken door de schijven te draaien en het resultaat van het mengen zichtbaar wordt.

 

Mengen door te doen

Door een kleurencirkel te schilderen, kun je echt ervaren uit welke primaire kleuren secundaire kleuren zijn opgebouwd. Verdeel een rondje in drie gelijke vlakken vul die met de drie primaire kleuren: geel, magenta en blauw. Meng een gelijke hoeveelheid magenta met een gelijke hoeveelheid geel. Je krijgt nu oranje. Magenta met blauw wordt paars en blauw met geel wordt groen. Deze kleurencirkel kun je verder uitbouwen door ook de secundaire kleuren met elkaar te laten mengen.

kleurencirkel

Menu