Tasar / Diverse kleuren en maten lijkwade beschikbaar

Artikelnummer
LWT738
Breedte 133 cm
Vanaf € 99,00

Pure natuurlijke lijkwades van zijde

100% zijde, 100% biologisch afbreekbaar, geschikt voor (natuur)begraafplaatsen.

Op bestelling: levertijd 1 tot 8 werkdagen
 • 40 jaar familiebedrijf, sinds 1982 in het vak 
 • Groot & divers assortiment stoffen en creatieve materialen
 • Inspiratie en expertise zijde & textiel
 • Persoonlijk; direct telefonische hulp bij bestellen
 • Voor iedereen; van hobbyist tot het Rijksmuseum bestelt bij ons 
 • Aangesloten bij Trusted Shops 

Afmeting lijkwade

 • 100 x 133 (klein, baby, kind)
 • 266 x 300 (volwassene)

Deze lijkwades zijn kant en klaar, afgewerkt, met zijden draad. Dit wordt door ons eigen team gedaan. 

 

Levertijden

Onze stoffen en lijkwades zijn op bestelling. Is er spoed, graag altijd even contact met ons opnemen, dan bespreken we samen wat er mogelijk is. 

 

Specifieke afmetingen, wensen, vragen

Neem gerust contact met ons op.

Ook het personaliseren of handbeschilderen door jouzelf of door de nabestaanden van een lijkwade behoort tot de mogelijkheden.

 

Tasar zijde lijkwade

De Tasar Zijde is een zogeheten wilde zijde, en wordt gemaakt van de zijde van de Tasar Rups. De draden zijn onregelmatig van dikte, en dit geeft een fijne structuur. De stof heeft van nature een zachte glans. Het lijkt bijna wel een linnen stof, maar het is echte pure zijde, 100%. 

De stof valt heel soepel en zacht. De stof heeft een stoer uiterlijk en hele mooie natuurlijke tinten in het verfbad welke allemaal zacht van kleur zijn. 

Deze stof is niet transparant. 

 

Wat is een lijkwade

Een lijkwade is een alternatief voor een (houten) kist en wordt gebruikt om een overledene in te wikkelen, op te baren en te begraven of te cremeren. Het vouwen van de stof gaat volgens een eenvoudige vaste vouwwijze.

Een wade is gemaakt van een stof, zoals zijde. Deze is fijn, zacht, mooi, tastbaar, laat de contouren nog enigszins zien, en geeft letterlijk het gevoel van een warme deken.

Zoals een pasgeboren baby wordt gewikkeld in een doek of deken na geboorte, wordt een overledene gewikkeld in een doek bij het afscheid.

 

Ervaring

Eigenaresse Sarah:

"Hoewel het een lastig onderwerp kan zijn en bezoekjes en telefoontjes vaak beginnen met “ik heb een hele gekke vraag” hebben we in de afgelopen jaren zoveel mensen mogen helpen met een zijden lijkwade.

En dat is in allerlei variaties geweest. Een dame die nog helemaal niet van plan was om dood te gaan, maar de Tasar zijde bestelde en zei “ik vouw het op in mijn kast, en als het zover is, dan kan mijn dochter het pakken”.

Een dame die wist dat ze ziek was, en zelf graag haar kleur wilde uitzoeken, hoewel dat nog best lastig was, want zie je er hetzelfde uit als je dood bent?

Een dochter, die in 4 weken tijd 2 keer langs kwam, voor haar vader en voor haar moeder. De lijkwade was bij de eerste uitvaart zo goed bevallen, en ze was er zo blij mee, dat ze dit ook voor haar moeder wilde.

Een extra moeilijke, thans vond ik, want alle verhalen zijn verdrietig als het zover is. Een hele kleine lijkwade voor een jonge vrouw die moest bevallen van een baby van 20 weken waarvan het hartje niet meer klopte in haar buik.  Ze koos een lichtblauwe Tasar zijde, welke ze zou combineren met een rieten Mozes mandje.

Geen verhaal is hetzelfde, en het is zo bijzonder, dat we met onze zijde kunnen helpen om een mooi afscheid te nemen.

Gewikkeld in een warme zachte doek, heeft het iets puurs, iets moois en iets vertrouwds. Niet zo beklemmend als een kist.

Het voelt altijd dubbel. Want je weet dat je stof levert voor iemand die gaat overlijden. Dat voelt gek. Het voelt ook fijn. Omdat je hiermee degene die gaat overlijden en/of de nabestaanden helpt. Omdat zijde hierin een hele goede keuze is. En misschien kiezen de nabestaanden er wel voor om een stukje stof te bewaren als aandenken, wat ik altijd als tip mee geef."

 

Antwoord op veel gestelde vragen:

1. Zijn er eisen waaraan een lijkwade moet voldoen?

Sinds 1991 mag je in Nederland worden begraven of gecremeerd in een lijkwade. Een wade moet wel voldoen aan wettelijke voor begraafplaatsen en crematoria. Het materiaal moet biologisch afbreekbaar zijn.. Het is belangrijk dat de stof op een natuurlijke manier vergaat bij het begraven en dat er bij het cremeren geen schadelijke stoffen ontstaan door de verbranding. Zijde is hiervoor bij uitstek geschikt, voor zowel begraven als cremeren en is 100% biologisch afbreekbaar.

 

2. Hoe vouw ik een lijkwade

 • Voorbeeld tekening

 

3. Wat heb ik verder nodig

Wanneer een lijkwade alleen gebruikt wordt voor het nemen van afscheid (opbaring) heb je geen draagbaar nodig. Wanneer je ook de lijkwade gebruikt bij de begrafenis of crematie heb je deze wel nodig. Als alternatief voor een kist is dit verplicht.  Het begraven of cremeren met een draagbaar is duurzamer dan met een kist.

 

4. Zijn er specifieke eisen voor een natuurbegraafplaats?

In geval van begraven op een natuurbegraafplaats is het een vereiste dat het milieu zo min mogelijk belast wordt. Naast de lijkwade, kist, urn of mand zal ook de kleding van de overledene van natuurlijk afbreekbaar materiaal gemaakt moeten zijn; zoals zijde.

 

Grande Collectie

Al onze gekleurde stoffen vallen onder de Grande Collectie. Gekleurde stoffen zoals deze lijkwades zijn op bestelling en niet retourneerbaar. Twijfel? Bestel een staal of kom langs in onze winkel. 

Het verven van onze gekleurde stoffen gebeurt volgens de Ökotex-100 norm, o.a. geen gebruik van milieuvervuilende hulp- of verfstoffen.

 • Stof (naam / soort): Wilde zijde
 • Dessin: Geen (effen/uni)
 • Samenstelling: 100% zijde
 • Weefsel: Plat/linnenbinding
 • Breedte in cm: 133
 • Uiterlijk: Lichte glans, Niet-transparant, Soepel vallend, Structuur
Reviews

Reviews
U plaatst een review over:Tasar / Diverse kleuren en maten lijkwade beschikbaar