opc_loader

Omdat je er zo blij van wordt ; -) Voor jou! t/m 30 november: € 2,50 korting op jouw lontwol bestelling met de (coupon)code NOVEMBERSCHAAP

Dé zijde-expert in NL&BE

Elke dag vertrekken tientallen pakketten! Hulp nodig? Bel +31 (0)251 750 276

Speciaal voor jou als consument

      

Betalingsmogelijkheden
Klantbeoordelingen

Zijdewinkel.nl Special: Pongee zijde

In deze special nemen we je mee in misschien wel de meest bekende zijde: Pongee (pongé). En hoe spreek je dat nu precies uit? Je zegt ponzjee, op z'n Frans dus. Een veelgehoorde uitspraak in onze showroom en aan de telefoon is ook ponkee zijde, klinkt wel leuk op z'n Chinees : -)

Direct online particulier kopen: stof aan de meter in natuurwit, wit variaties, zwart & kleur, gerolzoomde pongee sjaals, wit & kleur

Groothandel: https://www.zijdargroothandel.nl/

Kenmerken van de stof

Pongee is een dunne, gladde 100% zijden stof. De voor- en achterkant van de stof zijn gelijk. Je kunt de stof in de breedte toepassen en in de lengte. Deze stof is zeer fijn, licht qua gewicht en heeft een prachtige subtiele zijden glans. Pongee zijde vind je in de Zijdewinkel.nl en Zijdargroothandel.nl collectie in Pongee 5, Pongee 6, Pongee 8, Pongee 10, Pongee 15. Hoe hoger het nummer, des te zwaarder de stof.

Paj & Habotai

Soms wordt er gerefereerd naar Paj of Habotai. In feite zijn dit Chineze benamingen voor de kwaliteit van de Pongee. De lichte Pongee 5 en 6 noemen de Chinezen Paj. En de zwaardere kwaliteiten Pongee 8,10, 12 etc. worden Habotai genoemd.

Stofbreedtes en gerolzoomde sjaals

Pongee zijde is er in stof aan de meter, en verkrijgbaar in gerolzoomde sjaals. De pongee 5, 6, 8, 10,  en 15 stoffen zijn er in verschillende breedtes: 90 cm breed en 140 cm breed. Afhankelijk van het project dat je gaat uitvoeren kies je de gewenste breedte. Voor kleding is 140 cm breed vaak fijn, zijdeschilderen gaat vaak ook prima op de 90 cm brede variant.

De pongee zijdes 5, 6, 8 en 10 zijn ook verkrijgbaar in gerolzoomde sjaals.Van kleine pochets / hankies van 28x28 cm tot grote sjaals van 180x90 en 220x110 cm. De populairste pongee zijde voor sjaals zijn de lichtste pongee 5 en iets zwaardere pongee 8. De keuze in maten sjaals is hierin het grootst. De sjaals worden met de hand gerolzoomd in China (dus niet gelokt op de lok machine). Dit geeft een luxe uitstraling aan de sjaals.

Stof aan de meter is altijd iets voordeliger. Ga je kleding maken, een wandpaneel of iets anders waarbij je geen rolzoom nodig hebt, kies dan voor stof aan de meter. Ben je van plan om de pongee zijde als sjaal te dragen, dan loont het om voor de kant-en-klaar gerolzoomde sjaals te kiezen. Dat scheelt een hoop tijd in de afwerking.

Het kan natuurlijk zijn dat je een bepaalde maat sjaal zoekt die niet in de collectie te krijgen is, bijvoorbeeld 45 cm breed x 220 cm lang. Dan kun je het beste toch stof uitkiezen, en de breedte van de stof (bijvoorbeeld 90 cm) door midden scheuren bij een lengte van 220 cm. Het scheuren van de pongee zijde kan zowel in de lengte als de breedte. Dit doe je door de stof een cm of 3 in te knippen, de stof vast te pakken aan beiden kanten met duim en wijsvinger, en beheerst maar daadkrachtig te scheuren. De eerste keer is misschien even eng, maar het voordeel is dat je altijd recht op de draad scheurt. Knippen kan natuurlijk ook, of snijden met een rolmes op een snijmat. Zo kun je iedere gewenste maat zelf uitvoeren.

Wit, zwart en kleur

Alle pongee zijdes aan de rol en sjaals zijn er in natuurwit. Natuurwit is een mooi uitgangspunt (om te dragen, in interieur als gordijnen etc.) en daarnaast prettig als basis voor zijdeschilderen (de meeste verven vragen een witte ondergrond) en vilten (kleur op wit is altijd mooi).

Pongee 5 en pongee 8 hebben we daarnaast ook in zwart aan de meter verkrijgbaar, op 90 cm breed en 140 cm breed en in een kleurencollectie. De pongee 5 alleen op 90 cm breed, de pongee 8 op 90 cm breed en op 140 cm breed omdat dit gunstiger is voor bijvoorbeeld kleding patronen (zie ook hieronder kleding van pongee zijde).

De pongee 5 sjaals zijn er ook in een kleurencollectie, afmetingen 90x90 en langwerpig 180x45. Deze sjaals kun je fijn zo dragen, of bewerken met verven die ook geschikt zijn op gekleurde ondergronden (zeefdrukverf, verdikte pebeo verf, marmerverf). Op de gekleurde sjaals kun je ook vilten.

Wil je een pongee 8 of 10 gerolzoomde sjaal in kleur, dan kun je deze eenvoudig zelf verven. Hoe? Dat lees je verderop in deze special.

Zijdeschilderen op pongee zijde

Deze zijde is ideaal voor zijdeschilderen: De verf vloeit zeer goed en regelmatig uit in alle richtingen op op deze stof. Succes gegarandeerd! Je kunt op pongee zijde allerlei technieken uitvoeren denk aan; nat in nat schilderen, aquarel, de serti-techniek, zouttechniek, kleurverloop en de alcoholtechniek.

 

Ben je beginner, ga je oefenen, experimenteren of voorbereidingen treffen voor een groter werkstuk? Dan werken wij graag op de lichte pongee zijdes, 5, 6 en 8. Voor een groter werkstuk loont het om een zwaardere pongee zijde te kiezen. De verven komen extra mooi tot hun recht, en de investering van de verven, materialen en tijd blijft hetzelfde. (schilders maken ook geen meesterstuk op kladpapier, maar kiezen dan voor mooi zwaar dik papier).

Ook hier geldt dat je een keuze kunt maken tussen stof aan de meter of kant-en-klare gerolzoomde sjaals.

Vilten op pongee zijde

Of om te vilten (nuno vilten - wolvezels vilten met zijden stof). Het is handig om dan ervaring te hebben met vilten, omdat het vilt procedee iets moeilijker gaat. Ben je startende vilt(st)er, dan kun je het beste aan de slag gaan met chiffon zijde. Heb je meer ervaring, dan kun je ook aan de slag op pongee 5 zijde. Zwaardere pongee zijdes (6, 8, 10, 12, 14) zijn niet geschikt voor het vilten. De wol vezels kunnen hier niet doorheen.

Kleding van pongee zijde

Wil je de pongee zijde als voeringsstof gebruiken, dan adviseren wij de zwaardere kwaliteit zoals de Pongee 8 of Pongee 10. De pongee 8 is er ook in een enorme kleurencollectie. De zwaardere pongee zijdes 8, 10, 15 zijn ook prachtig voor een semi-transparante blouse of top. De pongee 10, 12 en 14 worden ook veel verkocht voor (bruids)jurken en couture.

Pongee zijde in interieur en theater

Van pongee zijde kun je prachtige lichte vitrages maken (pongee 5, 6) en zwaardere gordijnen (pongee 10 en 15).

Pongee zijde wordt ook veel toegepast in theater. Bijvoorbeeld in de (dans)kostuums of in de doeken op de achtergrond. Hieronder zie je een foto van witte pongee 5 zijde welke met de hand geverfd is in diverse (pastel)kleuren en is toegepast in danskostuums.

Inspiratie voor overige toepassingen

  • In fotostudio's als witte of gekleurde achtergrond of als sjaal in een newbornshoot
  • Als lakenzak op reis, als iedere gram telt. Bijvoorbeeld bij het lopen van de Santiago de Compostella route
  • Het dragen van een zijden sjaal wordt als zeer prettig ervaren door dames in de overgang, zijde houd je koel, in tegenstelling tot synthetische stoffen (polyester sjaals
  • Als pareo op het strand of vakantie
  • Als sjaal in je haren tegen bescherming van wind en zon
  • Of verf 'm in een aantal kleuren bijpassend bij een thema (bijvoorbeeld het WK), de kleuren van jullie zangkoor, of samen met een groep vriendinnen, familie of collega's in je favoriete kleuren! Kijk bijvoorbeeld eens bij onze workshops! Een zijden sjaal verven in je favoriete kleuren

Het verven van pongee zijde in één kleur

Je kunt witte pongee zijde aan de meter en witte pongee zijden sjaals zelf eenvoudig thuis verven. Dit doe je in een pan met water, verf en stof op het vuur. Wij noemen dit badverven.

Het badverven geeft een mooi resultaat, omdat je dit met zijdeverf kunt doen speciaal voor eiwitvezels, waaruit zijde bestaat. Dit zorgt ervoor dat a) de stof mooi soepel blijft omdat de verf in de vezel gaat (de stof verhard dus niet, in tegenstelling tot andere textielverven) en b) de glans optimaal blijft van de zijde (omdat de verf in de vezel gaat en niet eromheen). Zijdeverven geschikt voor badverven zijn: Zijdar Zijdeverf, Dupont Zijdeverf . De instructie lees je hier.

Magnetrontechniek met pongee zijden sjaal

Bestel hier jouw instructie en DIY pakket. 

Stoffen bestellen

Pongee stof aan de meter in natuurwit, wit variaties, zwart & kleur, gerolzoomde pongee sjaals, wit & kleur

Groothandel: https://www.zijdargroothandel.nl/

Menu