opc_loader
Dé zijde-expert in NL&BE

Elke dag vertrekken tientallen pakketten! Hulp nodig? Bel +31 (0)251 750 276

Speciaal voor jou als consument

      

Betalingsmogelijkheden
Klantbeoordelingen

Wil je écht alles lezen en weten over zijde? Bestel dan nu het boek Zijde - Silk van Ria van Els - Dubelaar. Ruim 200 pagina's informatie en full-color beeldmateriaal over zijde, haar oorsprong, toepassingen, recepten en meer. Direct bestellen.

 

De eigenschappen en veelzijdigheid van zijde:

  • Van alle natuurlijke materialen heeft zijde de sterkste trekkracht; zijde kan tot 1/5 van haar lengte rekken voordat de draad breekt.
  • Tot en met de 2e wereldoorlog werden parachutes van zijde gemaakt (caterpillars), waarbij naast voedselpakketten ook de parachutes uit het veld werden gehaald om kleding te maken van de zijde.
  • Zijde heeft een enorm isolerend en regulerend vermogen; het voelt koel in de zomer en warm in de winter. Het past zich aan naar jouw lichaamstemperatuur.
  • In de ruimtevaart technologie wordt zijde toegepast als isolerende deken direct achter het gouden schild ter bescherming wanneer de capsule door de dampkring terug keert naar de aarde.
  • Zijde heeft een perfecte aansluiting met de mens door haar samenstelling uit eiwitvezels.
  • Zijde wordt als beste en eerste verdragen door een beschadigde huid en hecht niet aan de wond, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hydrofiel gaas, en daarom veelal toegepast in de medische wereld bij bijvoorbeeld brandwonden. De eerste kunstvaten werden gemaakt van zijde, in Azië worden nog steeds regelmatig zijden kunstvaten geïmplanteerd.

 

Zijde-Weetjes

  • Doordat de doorsnede van een zijden draad driehoekig is zorgt de lichtbreking voor een zeer intense glans en optimaal kleurrendement. (piramide-effect).  Wanneer je wol, katoen, linnen etc. en zijde in een verfbad dompelt heeft zijde hierdoor altijd het meest intense en briljante kleur resultaat.
  • In Nederland wordt de pop gebruikt als voer voor koi karpers.  De pop wordt in Azië veel gegeten als zeer proteïnerijke snack. Met een toekomst waarin insecten eten steeds een groter aandeel zal nemen in onze voedingsmaatschappij is deze pop als voeding zeer laagdrempelig.
  • Naast de pop worden ook andere stadia van de cocon gebruikt en toegepast;  het vliesje om de pop als zijden perkament. De zijdelijm in cosmetica, etc.
  • In de zijdeteelt worden geen insecticiden en pesticiden toegepast, Het is een zuiver natuurlijk proces. De zijderups eet alleen bladeren van de moerbeiboom.  Testcases met alternatieven zijn nooit geslaagd. 

 

Zijde toepassingen in de industrie

Mode&Fashion wereld, textieldesign, theater, ballet & kostuum, sportswear industrie (bourette zijde in Amerika), bruidsmode (Satin Duchesse de Luxe – Maxima trouwjurk) binnenhuisarchitectuur, geluidsindustrie (optimalisatie geluid door kabels omwikkeld met zijde), viltprojecten, antroposofie/Euritmi, non-profit sector en meer….

 

Zijdezachte huid & zijdezachte haren

Pure zijde is hydraterend vanwege de huid-eigen aminozuren (eiwitten) waaruit zijde is opgebouwd. In tegenstelling tot satijn van katoen of polyester, is zijde-satijn een 100% natuurproduct. Satijnen kussenslopen van polyester zijn synthetisch en vaak statisch. Een satijn kussensloop van 100% zijde is hydraterend voor de huid, voorkomt slaapvouwen en kan het ontstaan rimpels helpen vertragen, houdt je föhnbeurt langer mooi, voorkomt gespleten haarpunten en 'bedhair',  geeft je haar meer glans en veerkracht, is anti allergisch, anti transpiratie, brandvertragend, verkoelend en anti statisch. Bewezen door onderzoek!

 

Het verhaal over (biologische) zijde

Het valt ons steeds meer op dat er Indianenverhalen en Broodje Aap verhalen bestaan over de zijde en zijdeteelt.

Soms krijgen we er een glimlach van, soms is het echt om te huilen....

Kom écht alle feiten te weten over zijde, bestel het boek Zijde-Silk van Zijde Expert Ria van Els - Dubelaar

 

Ken jij 'm al? Het verhaal over Levend gekookte rupsen? In verband met sericultuur zijn dit echte broodje aap - verhalen. Wanneer de cocons klaar zijn bestaat de rups als zodanig namelijk niet meer. Het lichaam van de rups is helemaal leeg gesponnen en het vel transformeert in een chrysalide die na verloop van tijd ineen vlinder verandert. Verder moet opgemerkt worden dat  het stopzetten van de verpopping in de cocon de laatste decennia steeds diervriendelijker geworden is. Het laten inslapen (vacumering) van de chrysalide - die overigens volledig buitenbewustzijn is- gebeurt namelijk in een fractie van een seconde.

Het beeld wat je ziet van dobberende cocons in heet water is om het afhaspelen van de zijden draden van de cocons te vergemakkelijken. Het warme water lost de zijdelijm op. (Een draad van een cocon bestaat uit 2 draden, één is de pure zijde en de andere de zijdelijm. Samen vormt dit één draad).


Toch liever 100% zekerheid dat de zijderups vlinder is geworden? Kies dan voor ons ZIJDAR Green Label - 100% diervriendelijk - non violent

 

Het grootste deel van de zijdeproductie komt uit China en van de Bombyx Mori zijderups - Mulberry Silkworm.

Zijde van andere rupsen dan de Bombyx Mori wordt wilde zijde genoemd. Het telen van wilde zijde gebeurt in de vrije natuur maar wordt volkomen door de mens geregisseerd.

India is na China de grootste producent van wilde zijde. Vanya zijde is een benaming staat voor de wilde zijdes van India: Tussah, Eri en Muga

De term Peace Silk refereert aan zijde van de Eri zijderups. Deze (slimme) zijderups laat een gaatje open in haar cocon, waaruit de Zijdevlinder kan komen, zonder de cocon kapot te maken. Het grappige is echter dat het vaak niet zover komt. De pop in de cocon wordt namelijk voor (veel) geld verkocht door de zijdeboeren. De pop levert namelijk meer op dan de zijde van de cocon.

 

Bourette zijde van de Bombyx Mori zijderups wordt ook wel China Noil Silk of Indian Noil Silk genoemd. Bourette wordt gemaakt van de laatste restjes zijde van de cocon waaruit de zijdevlinder is geboren. Een diervriendelijke zijde dus, deze bourette.

Een ander feit:  Ook voor de productie van de andere zijden stoffen van de Bombyx Mori  zijderups (Pongee, Chiffon, Crepe Satin enz.) komt een groot deel van de cocons gewoon uit. Want zonder nieuwe zijdevlinders, geen eitjes, geen rupsen en geen nieuwe cocons...

Voor de zijdeteelt worden geen insecticiden of pessiciden toegepast, want a) de rupsen eten dan de moerbeibladeren niet en b) gaan dan dus dood. Dit brengt geen geld op voor de zijdeboeren. Zij zijn er dus enorm bij gebaat om goed voor hun cocons, rupsen en vlinders (inkomsten) te zorgen.

 

Lees ook onze ZIJDAR blog  Van rups tot zijde – alles over zijdeproductie

 

Officeel schema herkomst zijde en zijderupsen - Official schedule silk and silkworms

 

 

© ZIJDAR Natural Silk

 

Menu