opc_loader

Omdat je er zo blij van wordt ; -) Voor jou! t/m 30 november: € 2,50 korting op jouw lontwol bestelling met de (coupon)code NOVEMBERSCHAAP

Dé zijde-expert in NL&BE

Elke dag vertrekken tientallen pakketten! Hulp nodig? Bel +31 (0)251 750 276

Speciaal voor jou als consument

      

Betalingsmogelijkheden
Klantbeoordelingen

Eeuwenlang is de techniek van het marmeren in Europa een geheim geweest van boekbinders. In Japan, waar de techniek al sinds de 12de eeuw bekend is, wordt ze Suminagashi genoemd.
De techniek zoals wij deze hier presenteren is een simpelere, moderne methode. Het enige dat ze vraagt is wat geduld, aandacht en een beetje oefening.

ZIJDAR geeft ook workshops marmeren, mail info@zijdewinkel.nl of bel 0251 750 275 voor het actuele aanbod. Je kunt ook in onze online agenda kijken:  https://zijdar.nl/workshops/

Video instructie, wat heb je nodig om aan de slag te gaan

 

Video inspiratie

 

 

In deze video's zie je de Nederlandse ontwerper Frans Verschuren aan het marmeren in het Zijdar Atelier voor opdrachtgever Rebel Walls behang.

http://www.amsterstampa.com/ Amsterstampa is a design studio based in Amsterdam. We design fabrics for fashion, interior and accessories.

 

 

    

 

Dit heb je nodig:

·         Marmergrond en marmerverf ( Pebeo). Tip; de complete marmerset

De verven zijn onderling mengbaar en geschikt voor lichte én donkere stoffen. Geschikt voor alle natuurlijke stoffen: zijde, katoen, hennep, linnen, ramie etc.

·         Eventueel extra plastic pipetten voor de verfkleuren die je zelf hebt gemengd

·         Satéprikkers

·         Water, maatbeker (liters), garde of mixer

·         Lage platte bak met opstaande rand van plm. 5 cm hoog. Bijvoorbeeld: magnetronschaal, ovenplaat, oude deksel van gasfornhuis, of maak zelf een bak van een spanraam met dik plastic (te koop bij bijvoorbeeld Marskramer, of gebruik een dik oud tafelzeil, vastzetten met driepuntspunaises) zoals te zien in de inspiratie video van Frans Verschuren hierboven

·         Marmerkam, houten prikkers, oude tandenborstels, afwasborstels kranten

·         Strijkbout, strijkplank

·         Schone spoelbak, stromend water

·         Gestreken stof: zijde, katoen of linnen in passend formaat geknipt. Passend wil zeggen iets groter dan de bak waarin je gaat marmeren zodat je de stof aan de rand kunt optillen om deze in en uit het marmerbad te halen

 

Stoffentips

Wij werken zelf graag met mooie gladde stoffen. Je kunt ook werken op stoffen met een structuur, bijvoorbeeld Doupion of Bourette zijde, echter zal de marmer afdruk minder intens zijn en lastiger om goed af te drukken.

Je kunt werken op witte en gekleurde natuurlijke stoffen; zijde, katoen, linnen, hennep, ramie etc. Hoe dikker de stof, hoe intenser het resultaat, al vinden wij het marmeren op een mooie luchtige chiffon 6 zijde ook een feestje.

 

Experimenteren met verschillende stofjes is natuurlijk altijd leuk, en bij tevreden resultaat kun je groot gaan werken!

 

Zo doe je het:

1.    Maak de marmergrond 2 uur van te voren aan in dezelfde ruimte als waar je gaat marmeren. De grond is 24 uur houdbaar. De grond moet vloeibaar zijn als dikke olie. Is het er dik dan met een beetje water aanlengen, goed roeren en even laten staan.

Recept:

a.    3 koffielepels (1 koffielepel = 3 gram) op 1 liter water. Goed roeren / mixen. (er mogen geen klontjes in zitten). Dit heet een stamoplossing. Ga je groot werken? Dan kun je ook 6 lepels mixen 2 liter water, 9 lepels met 3 liter water etc.

b.    Deze stamoplossing minimaal 2 uur laten rusten in dezelfde ruimte als waar je gaat marmeren (temperatuur moet gelijk zijn). Zorg ook dat er geen tocht is (raam open)

c.    1 deel stamoplossing + 1 deel water voorzichtig mengen. Bijvoorbeeld 1 liter stampoplossing met 1 liter water.

d.    5 minuten laten rusten

e.    De marmergrond in de bak (platte bak van enkele centimeters diep) gieten

f.     Even laten staan en eventueel de luchtbelletjes met een satéprikker doorprikken.

g.    Na ongeveer 5 minuten met een stukje papier “het vlies” er vanaf vegen.

 

2.    Druppel behoedzaam de marmerverf op de grond. Kijk naar wat er gebeurt en houdt afstand tussen de stippen. De verf spreidt zich uit op het oppervlak.

NB. De verf spreidt zich niet uit of zakt naar de bodem betekent dat de grond te dik is, of de verf te dik is, of beiden. Dan de grond iets aanlengen met water.

3.    Druppel een volgende kleur in of naast de eerste stippen. Eventuele luchtbellen doorprikken.

4.    Maak een patroon door met een marmerkam, houten ( saté- ) prikker of tandenstoker heel voorzichtig in de verf te gaan “tekenen”, tot je dessin klaar is.

5.    Neem een stuk stof dat kleiner is dan de bak. Houdt de stof met twee handen aan de punten vast en doe de handen iets naar elkaar toe zodat de stof in het midden naar beneden hangt. Laat nu de stof precies in het midden op de bak zakken; de handen naar beneden brengen zodat de stof helemaal op de verf ligt.

6.    Minuut wachten.

7.    Voorzichtig aan twee punten vastpakken en van de bak nemen. Leg op kranten met de verfkant naar boven.

8.    Stof onder stromend water afspoelen en plat laten liggen.

9.    Tot slot (droog) strijken, temperatuur passend bij de stof.

10.  De verf is direct gefixeerd (was- en lichtvast).

Menu