opc_loader

Veel gestelde vragen over:

 • Ik vind het lastig om online een kleur of valling van een stof te bepalen, sturen jullie ook stalen?

  Helaas is het anno nu nog niet mogelijk om digitaal stoffen te voelen : -)  Ook de kleurwaarneming via een beeldscherm blijft een lastig punt. Daarom kun je bij ons stofstalen tegen een kleine vergoeding eenvoudig bestellen. Hoe dit werkt? Bekijk hier onze "Stalen Spelregels"

 • Mijn zijden kleding is statisch, help, hebben jullie tips?

  In principe is zijde niet statisch, mocht je er toch last van hebben zijn eenvoudige tips:

  • Onder de rok aan de binnenkant spuiten met haarlak.
  • Geen kunststof schoenzolen dragen.
  • Kleding paar uur in diepvriezer leggen
 • Worden rupsen levend gekookt voor de zijde?

  NEE! Het verhaal over Levend gekookte rupsen is niet waar! In verband met sericultuur zijn dit echte broodje aap - verhalen. Wanneer de cocons klaar zijn bestaat de rups als zodanig namelijk niet meer. Het lichaam van de rups is helemaal leeg gesponnen en het vel transformeert in een chrysalide die na verloop van tijd ineen vlinder verandert. Verder moet opgemerkt worden dat  het stopzetten van de verpopping in de cocon de laatste decennia steeds diervriendelijker geworden is. Het laten inslapen (vacumering) van de chrysalide - die overigens volledig buitenbewustzijn is- gebeurt namelijk in een fractie van een seconde.

  Het beeld wat je ziet van dobberende cocons in heet water is om het afhaspelen van de zijden draden van de cocons te vergemakkelijken. Het warme water lost de zijdelijm op. Een draad van een cocon bestaat uit 2 draden, één is de pure zijde en de andere de zijdelijm. Samen vormt dit één draad. Lees er meer over in onze BLOG over zijde.

Menu