Compleet pakket voor mondkapjes

Artikelnummer
KZ12037
€ 15,00
Op bestelling

Inhoud

 • 1 keer 50 cm x 90 cm stevig wit 100% katoen a 380 grams per meter
 • 2 keer 50 x 90 cm 100% zijden chiffon wit a 14 grams per meter
 • 100 meter katoenen naaigaren van Guterman wit
 • 1 meter Restyle geweven elastiek 15 mm

Met het patroon van de Rijksoverheid haal je ca. 6 kapjes uit de stoffen.

Ons mondkapje

Collega Alisa is aan de slag gegaan met ons stoffenpakket en het patroon van de Rijksdienst overheid. 1 laag katoen en 2 lagen chiffon aan de binnenzijde. Ze heeft het elastiek gebruikt als kleine tunneltjes/rondjes en daar doorheen een zijden lint gemaakt. Reden is dat ze het elastiek niet fijn vindt zitten achter haar oren met een bril op. Door de elastiekjes is er toch rek om het geweven en gestrikte lint gewoon te laten zitten. Steeds het lint strikken op je hoofd is ook niet fijn! Verder heeft ze de randen netter en beter afgewerkt dan het patroontje van de Rijksdienst Overheid. En als tip voor de brildragers; sla het randje op je neus naar binnen dan beslaat je bril niet. Op de laatste foto zie je het kapje als het niet gevouwen is met het randje. Het ademt fijn door de natuurlijke stoffen.

Let op; er zit dus geen lint bij! Dit kun je wel bij ons bestellen, in diverse breedtes.

Informatie

Vanuit de overheid is het advies om mondkapjes te dragen bijvoorbeeld in het Openbaar Vervoer. Omdat er een onderzoek is vanuit Chicago waarin het stoffenadvies stevig katoen met twee lagen zijden chiffon is, krijgen wij hier veel vragen over. Wij zijn geen mondkapjes expert, maar wel een stoffen expert. Daarom hebben we deze set gemaakt, met de stoffen waarvan wij denken dat deze het meest aansluiten bij dit onderzoek. Namelijk een stevige katoen, en een transparante luchtige chiffon zijde.

De combinatie van materialen werkt volgens de onderzoekers goed omdat de stoffen de druppeltjes op twee verschillende manieren wegfilteren. Grotere druppels kunnen niet door de strak geweven vezels van het katoen dringen. De kleinere druppeltjes die door de katoenvezels heen glippen, stuitten op het zijde, chiffon, dat een elektrostatische barrière vormt. De druppeltjes worden aangetrokken door de elektrostatische lading van dit materiaal, waardoor ze eraan blijven plakken.

Van zijde weten wij bovendien dat het een 100% eiwitvezel samenstelling heeft. Net als onze haren en huid. Hierdoor voelt het prettig op je huid aan.

 • Hieronder vind je links naar de verschillende tutorials op internet, er zit geen beschrijving bij van ons!
 • De beschermers zijn niet geschikt voor medisch gebruik
 • Wij hebben ons advies gebaseerd op dit onderzoek

Rijksoverheid informatie

Een niet-medisch mondkapje is vanaf 1 juni 2020 verplicht in het openbaar vervoer. Hoe maak je het en hoe gebruik je het? De benodigdheden beschreven in het patroon van de Rijksoverheid zitten in dit pakket.

COVID-19 niet-medisch mondkapje: voorbeeldinstructie. Informatie en patroon vind je hier.

Tips qua naaien / machine naald.

Aanbevolen machine naald : Universal naald NM 60 - 80

Gütermann creativ naaigaren gemaakt van 100% katoen zijn veelzijdig en geeft alle naden een natuurlijk karakter;

 • Voor naaien en quilten
 • Zacht en soepel
 • Scheur-en slijtvast
 • Elastisch, licht-bestendig en kleurvas

Wasvoorschriften

Voor mondkapjes en mondmaskers is het advies; kookwas 90 / 95 graden. Een veelgestelde vraag is dan ook aan ons: Je kunt zijde toch helemaal niet zo heet wassen?!

Antwoord: Zijde kan zeker tegen een hoge temperatuur. Als wij stoffen verven met de hand doen we dit ook 15-20 minuten tegen de kook aan. Gewoon lekker ouderwets met een pan op het vuur. Zijde houdt alleen niet van wringen. Denk aan centrifugeren. Dat voorkom je met een kookwas op de hand / in de pan. Je kunt dan rustig roeren in het water. Zorg wel dat de stof steeds onder water blijft! Je kunt er een pollepel op leggen. Of bijvoorbeeld de deksel van een kleinere pan. Bovendien is steeds de wasmachine aan voor een kookwas van een paar mondkapjes ook best duur en zeker niet fijn voor het milieu. 

Een ander punt is het wasmiddel. Ik heb de chiffon zijde op 95 graden in de wasmachine een aantal keer gedraaid. Met een flinke scheut roze wasmiddel voor gekleurde was. Dan zie je dat de stof nauwelijks krimpt, en dit prima kan hebben. Alleen laat het wasmiddel een roze laagje achter op de stof. Het advies is dan ook een wasmiddel voor fijne was, zoals wol en zijde. Of een paar schaafsels van witte zeep of olijfzeep.

Je kunt de zijde aan de lucht laten drogen.

De wetenschap van zeep: zo wordt het coronavirus uitgeschakeld.

In de Volkskrant en in de Engelse krant de Guardian legt wetenschapper Pall Thordarson uit waarom 'gewone zeep' effectief is tegen het Covid-19 virus.
Zeep bevat vetachtige deeltjes die de vetten in het virus kunnen vervangen. Daarna stort het geheel 'als een kaartenhuis in elkaar'. Wie de handenwasinstructies – lang genoeg wassen en de hele hand grondig inzepen – goed volgt, heeft zo de grootste kans dat alle daarop aanwezige virusdeeltjes de geest geven.

Dat geldt dus ook voor de kookwas, met de hand of in de machine.

Reviews

Reviews
U plaatst een review over:Compleet pakket voor mondkapjes