opc_loader

VKG Regiodagen bij Zijdar in Heemskerk

vkg-regiodag

Regiodagen bij Zijdar in Heemskerk

De regio Noord Holland Flevoland deed in februari en april liefst drie keer een workshop bij Zijdar in Heemskerk. Een populaire workshop, want alle bijeenkomsten zaten snel vol. Alisa van Zijdar heette ons welkom en liet ons een aantal mooie voorbeelden van gedecoreerde stoffen zien. Aan de hand van deze voorbeelden legde ze iets uit over de werkwijze. We gingen daarna aan de slag met het devoreren (etsen) van Zijde-Viscose stoffen. We kregen daarvoor 2 samples. Een van zijde viscose satijn en 2 van zijde viscose fluweel, in wit en in zwart. Deze stoffen bestaan allemaal uit een mix van een plantaardige stof en een dierlijke stof. Het etsmiddel brandt de plantaardige delen van de stof weg. Er blijft dan een transparante gaasachtige stof achter. Daardoor kun je de stof na het etsen vervilten.

Aan de slag met devoreren

Na de uitleg gingen we aan het werk met een tamponeerkwast en etsmiddel. Met schildertape kun je stukken van de stof afdekken. Daar komt het etsmiddel niet. Je kunt ook uit de hand werken. Je moet een aantal keren een dunne laag maken met weinig etsmiddel. En dat was nog niet zo makkelijk om uit te vinden. Hoe dik is een dunne laag….?
Na het drogen van de stof verwijder je de tape, en strijk je de stof. Door de warmte wordt de ets actief. Daarna kun je op de plek waar de etsstof zat de plantaardige textieldelen wegspoelen.

Invilten van satijn devoree stoffen

Na de lunch gingen we een machinaal gemaakte satijn devoree invilten. Daarbij was het belangrijk om niet te ver door te vilten, want het verschil tussen de gevilte en de viscose delen van de stof wil je goed zichtbaar houden.
Als afsluiting bekeken we alle lapjes die waren gemaakt. Bij sommigen was er erg veel wegge-etst, bij anderen juist weer heel weinig. En er waren ook mooie voorbeelden van verschillende vormen. Leuk om alle verschillende creaties te zien. En het effect van het etsen op verschillende stoffen. Wij bedanken Zijdar voor de gezellige en leerzame dag.

Tekst:  Brigit Huijbens
Foto’s: Dorie van Dijk, Willeke Paauwe

Meer informatie over de Vilt Kontakt Groep dagen

Dan gaan we jullie nog een aantal keren uitnodigen om op woensdagmiddag te komen vilten, spinnen, weven enz. in de schaapskooi in Bergen. Dit worden vrije inloop middagen. Website: https://www.viltkontaktgroep.nl/

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.

Menu