opc_loader

Vilten van Organza zijde

Vilten van Organza zijde

DIY techniek / recept: Vilten op organza zijde 

Een stap vooruit in je vilttechniek. Het is herfst, de winter komt er aan. Tijd voor ander vilt. Bijna iedereen heeft wel eens op chiffon gevilt. Dat gaat snel en makkelijk. Het is dun en soepel, de stof verdwijnt bijna in het vilt. De open stukken zijn dunnetjes in contrast met het gevilte deel. Tijd dus voor iets zwaarders. Een stapje vooruit in je techniek en met nieuw resultaat!

Organza zijde

Als je organza zijde vilt dan blijven de open stukken ‘ staan’. Het frommelt niet in elkaar maar houdt zijn vorm en volume, en past zo veel beter bij een winterjas of een stoer grof gebreid vest. Je kunt starten met naturel zijden organza in dikte 2,8 om te voelen hoe de stof vilt.  De volgende stap is dan de standaard dikte 5.5. Deze organza is verkrijgbaar in wit, ivoor en kleuren. Bekijk hier onze collectie organza stoffen.

Op de foto drie stukken waarbij ik de organza heb dubbel genaaid tot een shawl. Alleen de open uiteinden zijn gevuld met Merino wol en vervolgens gevilt. Een paar tips: Het natmaken van de wol duurt iets langer omdat de organza een tamelijk gesloten weefsel is. Om die zelfde reden duurt het ook iets langer om de wolvezels goed door te zijde te vilten. Hoe meer vezels door de stof gaan des te fijner wordt de ‘ bobbeltjes’- structuur na het viltproces. Zijn er maar weinig vezels door de stof dan ontstaan er grote blazen. Je kunt wol uit de shawl laten komen en vervilten om zo franje laten zien.

Instructie vilten op zijden stoffen zie:

Ria van Els-Dubelaar, Vilt in Beeld- Dutch Felt, pag. 139 en Quilts in Beeld- Dutch Quilts, pag.  156-157.

Ria van Els-Dubelaar is in hart en ziel schepper van textiele creaties en voelt zich tegelijkertijd sterk gedreven om haar kennis en kunde door te geven. Ze is kunstenaar en docent, de ideale combinatie voor het schrijven van dit boek. Kunst en design, maar ook de alledaagse schoonheid van zoiets als Hollandse tulpen inspireren haar bij haar voordurende zoektocht naar nieuwe mogelijkheden voor vilt van zijde en wol. In 'Vilt in Beeld' toont ze naast haar eigen werk veel van die inspiratiebronnen en geeft ze een aantal van haar technische geheimen prijs. Het galeriegedeelte met werk van bekende textielkunstenaars maakt het beeld van hedendaags, Nederlands vilt compleet. 

Auteur: Ria van Els- Dubelaar
159 pagina's | 2005 | Nederlands-Engels 
ISBN 90-9019078-3 | NUR 646

Verf & vilt

Het allermooiste is wel om de zijde eerst te beschilderen en dan tot een shawl te vilten. Doordat de transparante organza dubbel gevouwen wordt, krijgt het geschilderde patroon er namelijk een extra dimensie bij. Ook de hoeveelheid en de kleur wol waar je mee vilt  bepaalt het eindresultaat. Al deze nieuwe technieken leer je tijdens een ZIJDAR Workshop. Hier vind je al onze workshops en aanbod.

Veel plezier en wie weet tot ziens in het ZIJDAR Atelier.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.

Menu