opc_loader

Vilten op zijde

gereedschappen om te vilten

Vilt en zijde, een perfecte en dankbare combinatie.

De stoerheid van wol, de soepelheid, glans en luxe van zijde. Organza, chiffongeorgette, pongee, en zelfs transparante bourette zijn fantastische stoffen om op te vilten. Echter heb je niet genoeg aan alleen een zijde-component. Er moet altijd wol bij, in de vorm van losse vezels of naaldvilt. Met behulp van je eigen handen, gereedschappen als een punch of borstel, zeep en beweging kom je tot de mooiste viltresultaten. Al onze vilt materialen zijn top kwaliteit.

Wat is vilt?

Water, zeep en beweging veranderen wol in vilt. Water is nodig voor het vilten van de wol.  Zeep versnelt het viltproces. Savon de Marseille, met haar 72% olijfolie is onze favoriete viltzeep. Beweging; Tijdens het vilten hechten de wolvezels zich aan elkaar vast. Maar vooral ook aan de zijde. Wol krimpt tijdens het vilten, de wolvezels verbinden zich met de transparante zijde en geven een verrassend effect in het eindresultaat. Zijde en wol zijn écht ideale partners!

Het schaap is waarschijnlijk het oudste huisdier dat de mens kent. Al in de oudheid (vermoedelijk vanaf 6000 jr. v. Chr.) leverde het schaap de mens kleding, vlees en melk. Merinowol komt van - hoe kan het ook anders - het Merinoschaap, één van de bekendste schapenrassen ter wereld. De meeste Merino schapen wonen in Australië. Door zijn vele huidplooien produceert een Merinoschaap wel 5 kilo wol per jaar. De wolmerino blinkt niet alleen uit in de hoge wolproductie, maar ook in de bijzondere kwaliteit van die wol. Per vierkante centimeter groeien bij een merino tien keer zoveel haartjes als bij een gemiddeld ander schaap. De wol heeft een zeer fijne structuur en is daarom zeer geschikt voor tal van toepassingen. Bijvoorbeelt vilten : -)

Lontwol om te vilten

Onze lontwol is gewassen, gekaard en vervolgens tot lont (lange streng) gekamd. Onze merinowol is zeer scherp geprijsd en verkrijgbaar in vele kleuren en wit. Onze Merino Kamband bij collega leveranciers uit Australië en Europa vandaan. Familiebedrijven die hun schapen goed behandelen (immers wordt hier hun broodje al jarenlang mee verdient). We hebben nu ook prachtige Fairtrade Wol in ons assortiment, gecertificeerd volgens GOTS (Global Organisation Textile Standard). In natuurwit 19.5 micron. Het lontwol is geschikt voor vilten, maar ook voor XXL (arm) breien. Bekijk onze uigebreide collectie lontwol hier!

Collectie Naaldvilt

Naaldvilt wordt ook wel kaardvlies genoemd of wolvlies. Het is in feite een half fabrikaat. Klaar om mee te gaan vilten. Het is een luchtige deken die zo van de kaardmolen komt. Je ziet vaak in het naaldvilt nog de gaatjes van het kaarden. Je kunt met ons naaldvilt natvilten, maar ook spinnen. Je kunt het ook gebruiken als ondergrond voor het vachtvilten. Je vilt deze dan vast aan de onderkant van de vacht (scheerzijde) en zo krijg je een stevige basis voor jouw handgevilte schapenvacht. Met name het dikke ongeverfde naaldvilt (5 mm) is hiervoor zeer geschikt. Naast de dikke, standaard en het dunne naaldvilt in natuurwit hebben we ook een collectie kleuren. Naast 100% merinowol naaldvilt hebben we ook een prachtige collectie waarin 80% wol met 20% zijde wordt gecombineerd. Een feestje om mee te vilten! Een luchtige "deken" van wol die direct van de kaard­molen komt. Geschikt voor naaldvilten, natvilten en spinnen.

Gereedschappen om te vilten

Wij gaan voor top kwaliteit. In onze atelier werken we al jaren met de Clover gereedschappen omdat dit jarenlang mee gaat en onze cursisten heel goed helpt om hun viltwerk op hoog niveau af te werken. Deze gereedschappen zijn dan ook te koop in onze showroom en webwinkel. Denk je aan vilten dan denk je aan Clover. Basisproducten van een absolute topkwaliteit voor een goede vilt uitrusting.

Sample set vilten op zijde

Een aantal zijden stoffen zijn bij uitstek geschikt om op te vilten. Wij hebben deze in een handige zijden stoffen set samengesteld zodat je hem makkelijk kan bestellen bij ons.

stalenset zijde

De samples zijn lekker groot zodat je er ook zelf mee kunt testen of het iets voor je is. Iedere stof geeft namelijk een ander resultaat. In de set zitten de volgende zijden stoffen:

  • Pongee 5, samenstelling 100% zijde
  • Chiffon 3.5, samenstelling 100% zijde
  • Crinckle chiffon 4.5, samenstelling 100% zijde
  • Organza 5.5, samenstelling 100% zijde
  • Georgette 8, samenstelling 100% zijde
  • Bourette transparant, samenstelling 100% zijde
  • Tule, samenstelling 100% zijde
  • Devorée dessin , samenstelling 18% zijde / 82% viscose

Workshops vilten op zijde

Leren = doen! Heb je altijd al leren natvilten of nuno vilten (Nunovilten is het vilten van wollen vezels op zijde). Met structuren vilten of vilten op zijde? Leren hoe je wollen vezels kamt, hoe je zijden vezels in een viltwerk verwerkt of hoe verschillende zijden stoffen vilten? Je bent bij ons aan het juiste adres! Wij geven diverse workshops vilten, bijvoorbeeld een sjaal vilten, of een vestje vilten, of een XXl omslagdoek vilten. Ook kun je bij ons leren hoe je bloemen of een vaas vilt. Je vindt het actuele aanbod in onze workshop agenda. Staat een bepaalde workshop nog niet in de agenda, wil je een privé les of een groepsarrangement. Bel ons gerust op 0251 750 276 of mail info@zijdewinkel.nl. We helpen je graag verder!

sjaal vilten op zijde workshop vilten

Boek over vilten

Dutch Felt - Vilt in Beeld - is dé bestseller in Nederland en internationaal op het gebied van vilten. Wil je leren vilten of heb je inspiratie nodig op het gebied van vilten, dan is dit het boek wat je echt moet hebben!

In 'Vilt in Beeld' toont Ria van Els - Dubelaar naast haar eigen werk veel van haar inspiratiebronnen en geeft ze een aantal van haar technische geheimen prijs. Het galeriegedeelte met werk van bekende textielkunstenaars maakt het beeld van hedendaags, Nederlands vilt compleet. Ria van Els-Dubelaar is in hart en ziel schepper van textiele creaties en voelt zich tegelijkertijd sterk gedreven om haar kennis en kunde door te geven. Ze is kunstenaar en docent, de ideale combinatie voor het schrijven van dit boek. Kunst en design, maar ook de alledaagse schoonheid van zoiets als Hollandse tulpen inspireren haar bij haar voordurende zoektocht naar nieuwe mogelijkheden voor vilt van zijde en wol.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.

Menu