opc_loader

STIPPEN!

workshop

Japanse stippen van Yayoi Kusama

Ken je haar? De dame van 83? Dat klinkt misschien oud, maar ze is super hip en werkte recent nog samen met modelabel Louis Vutton. Haar leven draait om stippen, en heel veel kleur. Ze is echt een begrip in de kunstenaarswereld, en terecht!
Kusama studeerde vanaf 1948 aan de School voor Kunst en Kunstnijverheid in Kyoto. Ze woonde in de jaren zestig in New York. In 1977 keerde zij terug naar Tokio en liet zich daar vrijwillig opnemen in een psychiatrische instelling. Ze had namelijk vanaf kinds af aan al hallucinaties waarbij zij polkadots - stippen - zag. Ze heeft er nooit een geheim van gemaakt en gebruikte haar polkadot hallucinaties als basis voorhaar kunstwerken. Met als resultaat grote, kleurrijke, vol fantastie gemaakte kunstobjecten met héél véél stippen!
Over het gebruik van de polkadots, die haar handelsmerk zijn geworden, schreef zij zelf: "...a polka dot has the form of the sun, which is a symbol of the energy of the whole world and our living life, and also the form of the moon, which is calm. Round, soft, colorful, senseless and unknowing. Polka dots become movement... Polka dots are a way to infinity."

yayoi-kusama yayoi-kusama

Staphorster stipwerk

Misschien heb je hier ook wel eens van gehoord. Staphorster Stipwerk. Klinkt ook zo leuk he? Het is een speciale en unieke tchniek die gebruikt werd om handstoffen te bedrukken en daardoor te versieren. Ontstaan begin 1900. Dit gebeurde met allerlei voorhanden materialen in huis, zoals kurk, klosjes hout of spijkers.  Stempels met verschillende motiefjes worden gecombineerd tot patronen. Elke 'stipper' ontwikkelt zijn / haar eigen patronen. Niet alleen de motieven, maar ook de kleuren van de stippen hebben hun betekenis. De kleurentradities rond de rouw speelden en spelen daarbij een belangrijke rol. De techniek werd later ook toegepast op andere voorwerpen dan textiel, zoals hout en porselein.
Dit kun je zelf ook goed doen, met bijvoorbeeld Pebeo Porselein verf. De traditionele kleuren zijn: rood, geel, groen, blauw, wit en paars. Je kunt van alles versieren, glas, borden, kledinghangers, krukjes, kistjes en panelen.

staphorster stipwerk

Stippen bij de Aborgininals

Aboriginals zijn de oorspronkelijke bewoners van Australië. Ze wonen al zo’n veertig- tot zestig duizend jaar op dit continent. De Aborigines kunsttraditie is tevens de oudste ter wereld.
De aboriginals gebruikten de stippen - dot painting - om een verhaal te vertellen. Rituele praktijken werden hiermee vastgelegd in de kunst. Een doek werd bedekt met allemaal kleine puntjes verf welke samen patronen en symbolen vormden. Je ziet deze stiptechniek overal terug in de aboriginal kunst, van schilderij tot zandtapijt, sculpturen en lichaamsversiering.

Workshop DOT painting

Wil je ook aan de slag met stippen?
In Nederland is het onwijs ontspannende schilderen nu ook bekend als 'stippen' wat letterlijk dus betekend dat je allerlei stippen gaat maken en dus op creatieve wijze een supergaaf patroon creëert. Naast dat je heel veel mooie creaties kan maken met deze schildertechniek wordt je er ook helemaal ZEN van en haalt je helemaal naar het hier en nu. Even alles om je heen vergeten en opgaan in jou project. Heerlijk!

Je kunt de techniek leren in een workshop 'Dot Painting'

  • Op welke materialen je deze techniek zou kunnen toepassen
  • Hoe je je eigen 'stip' gereedschap kan maken met alledaagse gebruiksvoorwerpen
  • Oefenen om grote en kleine stippen te maken en deze zo gelijkmatig mogelijk op te zetten
  • Oefenen om meerdere kleuren te gebruiken, helemaal leuk bij mandala patronen

Na het oefenen gaan we aan de slag met een bord van keramiek en keramiek verf om je eigen stippen patroon te maken en je zal ervaren hoe ontspannend dit is en wie weet heb jij er een nieuwe hobby bij. Maak met deze techniek van jou servies een pronkstuk of ga jij voor een grote canvas aan de muur? Mogelijkheden zijn eindeloos! 

Meld je nu aan voor Workshop DOT PAINTING op Dinsdag 3 juli of Dinsdag 7 augustus

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.

Menu