opc_loader

Showroom SALES! 10% korting op alles in onze showroom t/m 31 augustus - m.u.v. sales artikelen!

Voorraad inforatie: i.v.m. een update zijn de voorraden die momenteel online staan niet actueel. Je mag ons altijd bellen of mailen om de voorraad na te vragen! Bijna alles staat op - geen voorraad - terwijl praktisch alles uit voorraad leverbaar is ; -)

Stempelen en vilten combineren – Stempel- vilt(en)

Stempelen en vilten combineren – Stempel- vilt(en)

DIY techniek / recept: Stempelen en vilten op chiffon zijde

Vandaag eens al mijn stempels uitgezocht. Wel vier dozen vol met van alles: Van kostbare antieke stempels, Disney- en  letterstempels uit speelgoedwinkels tot hiërogliefen stempels uit de museumwinkel. Maar ook  eenvoudige, uit hout gesneden stempels vanuit de hele wereld die in de loop van de jaren scoorde in de meest uiteenlopende (wereld-)winkeltjes.

Ik ga weer eens lekker stempelen met Setacolor verf. Ik denk op chiffonzijde. En dat dan combineren met vilten. Chiffonzijde is transparant en wordt tijdens het vilten één met de wol, ‘ verdwijnt’ als het ware dus min of meer.  Maar de stempels zie je des te beter.  Een verrassend nieuwe twist aan je viltwerk.

STEMPELEN Zo doe je het:                                                                                                                                        

- Strijk eventuele vouwen uit de chiffonzijde                                                                                                       

- Bedek je werktafel met absorberend papier of  dunne katoen. De verf gaat namelijk straks bij het stempelen door de chiffon heen. Zo krijg je tegelijkertijd - gratis en voor niks- een tweede stofje of een prachtig papier om je cadeau in te pakken!

TIP: Papier of katoen beiden zonder kreuken of vouwen, anders zie je die later terug in je gestempelde vormen

  • Leg  de chiffonzijde  over papier of katoen en tape  het aan de randen vast op je werkblad
  • Doe wat Setacolor verf op een plat bakje en neem een gouache-roller om de verf op de stempel te doen. Hoe dunner het laagje verf op de stempel hoe mooier. Test eerst op papier.
  • Druk de stempel op de stof , goed aandrukkenen voorzichtig zonder te verschuiven weer optillen

TIP: De stempel is bij een tweede of derde afdruk  steeds iets lichter, je kan daar gebruik van maken in je ontwerp

  • Doe regelmatig nieuwe verf op de stempel                    
  • Als het werk klaar is  de Chiffonzijde voorzichtig van de ondergrond tillen. Zo voorkom je dat het gaat vast plakken. Uithangen en  laten drogen. Daarna aan de achterkant strijken om de verf te fixeren. Strijkbout op de zijdestand. Je kunt de bedrukte zijde zo dragen of als in de intro staat, gaan vilten met naaldvilt of lontwol. Zie bladzijde 133, 139-140 van ‘ Vilt in Beeld - Dutch Felt’ of bladzijde 156-157 van ‘ Quilt in Beeld- Dutch Quilts’  van Ria van Els-Dubelaar

TIP: Zachte stempels ( bijvoorbeeld van rubber) gebruik je op een harde ondergrond. Harde stempels( bijvoorbeeld hout) gebruik je op een zachte ondergrond.  Een oude molton of handdoek op je werktafel is al prima.                    

                                 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.

Menu