opc_loader

Puur natuurlijke stoffen

natuurlijke stoffen

Natuurlijke stoffen

Er zijn twee categorieën natuurlijke stoffen, namelijk dierlijke en plantaardige stoffen. Enkele voorbeelden van dierlijke stoffen zijn: Zijde van de zijderups, wol van het schaap, mohair van de angorageit en leer van dierenhuiden. Plantaardige stoffen zijn bijvoorbeeld katoen van de katoenplant, linnen van vlas en hennep van de hennep plant. Viscose is deels plantaardig maar met een menselijke twist. Hout of restanten van de katoenpluis worden hier van oudsher voor gebruikt. Uit de grondstoffen wordt de cellulose vrijgemaakt. De cellulose komt als vellen papier naar de fabriek. Door een speciaal procedé wordt de cellulose tot een vloeibare stroperige massa gemaakt, de zogenoemde spinvloeistof die viscose heet. Deze spinvloeistof wordt onder hoge druk door een kopje met nauwe gaatjes (de spindop) geperst. Wanneer deze vloeistof door de gaatjes wordt geperst, komt er een haarfijne eindeloze draad uit de spindop. Na het spuiten hebben de uitspoten straaltjes een vaste vorm aangenomen. Deze haarfijne vezels (filamenten) worden weer verder getwijnd tot garen. Omdat de grondstof van kunstmatige cellulosevezels dezelfde is als die van de natuurlijke cellulosevezels (zoals katoen) komen ook de eigenschappen in grote lijnen overeen.

Voorbeelden van natuurlijke stoffen zijn dus:

 • Zijde
 • Wol
 • Mohair
 • Katoen
 • Linnen
 • Hennep
 • Bamboe
 • Ramie
 • Viscose (deels)
de natuurlijke stof katoen de natuurlijke stof bamboe

Voordelen natuurlijke stoffen

 • Minder tot nauwelijks milieu belasting t.o.v. synthetische vezels
 • Geen fossiele brandstoffen nodig
 • Doorgaans van betere kwaliteit
 • Hoogste draagcomfort; huidirritatie of allergieën komen zelden voor
 • Goede warmtegeleider, koel in de zomer, warm in de winter
 • Zijde en wol hebben een perfecte aansluiting met de menselijke huid en haar door haar samenstelling uit eiwitvezels

De grootste collectie natuurlijke stoffen

Dierlijke stoffen bestaan voor 100% uit eiwitvezels, net als onze huid en haren. Plantaardige stoffen voor 100% uit cellulosevezels. Er bestaan ook mengweefsels zoals zijde-katoen, zijde-linnen en zijde-viscose. Zijdewinkel.nl heeft de grootste collectie natuurlijke stoffen.

Synthetische stoffen

Naast natuurlijke stoffen bestaan er ook synthetische stoffen. Voorbeelden hiervan zijn polyester, nylon en polyamide. Ze worden gemaakt uit aardgas en aardolie. Dit is ook direct het grootste nadeel van de synthetische stoffen; er zijn fossiele brandstoffen nodig voor de productie, de aardolie, en dat bij het productieproces ook chemische stoffen worden gebruikt die schade kunnen toebrengen aan mens en milieu. De giftige chemische stoffen zijn nodig om de stoffen ondermeer slijtvast, kreukvrij, waterafstotend, krimpvrij, brandveilig en/of kleurvast te maken.Het kan ook zorgen voor irritatie. Dat komt dan omdat vocht dat vrijkomt door zweten niet altijd goed wordt opgenomen door deze vezels, waardoor huidirritatie kan ontstaan. Hierdoor kunnen rode plekken, jeuk, bultjes of eczeem voorkomen. Het is dan beter geen synthetische vezels te dragen. Mensen die overmatig zweten kunnen ook beter natuurlijke vezels zoals katoen en linnen dragen. Zijdewinkel.nl heeft wel een collectie waarin lycra is verwerkt met een maximum van 7%. De lycra is fijn omdat deze voor flexibilteit zorgt zonder dat je de directe nadelen ervan ondervindt. Mocht je geen lycra willen, dan kun je ook voor een zijden breisel (tricot / jersey) kiezen. Deze zijn 100% zijde, zonder lycra, maar wel met stretch. Bijvoorbeeld de bourette jersey of haspelzijde jersey.

Komende weken bloggen wij SPECIALS over natuurlijke stoffen

Komende week schrijven we iedere week een special. We nemen je mee in het productie proces, we vertellen over de eigenschappen en de toepassingen van een natuurlijke stof. Volgende week starten we met zijde, en daarna komen ook katoen, linnen, hennep, ramie enz. aan de beurt. We hopen je hier te mogen ontmoeten & begroeten in de mooie wereld van natuurlijke stoffen. Graag tot volgende week!

Lees onze SPECIAL Over Zijde

Lees onze SPECIAL Over Hennep

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.

Menu