opc_loader

Puur Natuur! Zijde

puur natuur zijde

Zijde valt onder de categorie Natuurlijke Stoffen, waar wij vorige week een blog over schreven. In deze blog nemen we je mee in de zijdeteelt, vertellen we je over wilde zijdes, hebben we heel veel leuke zijde-weetjes en vertellen we je waarom je zulke mooie glanzende haren en een mooie huid krijgt van zijde.

De zijdeteelt

Zijde valt onder de categorie dierlijke natuurlijke stoffen (van de zijderups) en het grootste deel van de zijdeproductie komt uit China en van de Bombyx Mori zijderups - Mulberry Silkworm. Zijde van andere rupsen dan de Bombyx Mori wordt wilde zijde genoemd. Het telen van wilde zijde gebeurt in de vrije natuur maar wordt volkomen door de mens geregisseerd. India is na China de grootste producent van wilde zijde. Vanya zijde is een benaming staat voor de wilde zijdes van India: Tussah, Eri en Muga. De term Peace Silk refereert aan zijde van de Eri zijderups. Deze (slimme) zijderups laat een gaatje open in haar cocon, waaruit de Zijdevlinder kan komen, zonder de cocon kapot te maken. Het grappige is echter dat het vaak niet zover komt. De pop in de cocon wordt namelijk voor (veel) geld verkocht door de zijdeboeren. De pop levert namelijk meer op dan de zijde van de cocon. In onze zijde-collectie is 90% van de Bombyx Mori. Zo'n 10% is van de Tasar. Eri en Muga zijde hebben wij (nog) niet.

Officeel schema zijderupsen - Copyright Zijdar

Biologische zijde & het verven van zijde

In feite zijn alle zijdes biologisch. Voor de zijdeteelt worden geen insecticiden of pessiciden toegepast. Van insecticiden gaan de zijderupsen dood. De rupsen eten enkel blad van de moerbeiboom. Wanneer deze moerbeibladeren bestrijdt worden met pessiciden dan eten de rupsen de bladeren niet en gaan dus ook dood. Geen rupsen betekent geen zijde, en dus geen geld voor de zijdeboeren. Zij zijn er dus enorm bij gebaat om goed voor hun cocons, rupsen en vlinders (inkomsten) te zorgen.

Voor de zijdeteelt is geen extra water nodig. Voor de productie van bijvoorbeeld katoen zijn 1000-en liters zoet water nodig. En zoet water hebben wij niet in overvloed op deze aarde, wel zout water. De moerbeibomen hebben naast het voeden van de rupsen ook een andere taak. Zij gaan de bodem erosie tegen, een groot probleem in China. De Chinese overheid betaald daarom subsidies aan zijdeboeren voor het kweken van moerbeibomen en zijde. Ook het bleken van de stoffen zoals bij katoen is niet aan de orde. Hooguit het verven van de stoffen. Wij kiest ervoor om stoffen te laten verven in Europa. Wij importeren dus enkel natuurwitte, ongeverfde en ongebleekte zijden stoffen uit China. Dit gebeurt volgens de Ökotex-100 norm. Om te mogen voldoen aan deze norm moet een bedrijf o.a. aantonen dat er geen milieuvervuilende hulp- of verfstoffen gebruikt worden, dat het energiegebruik optimaal is en afvalwater en uitstoot goed verwerkt worden. Ook mag er geen sprake zijn van kinderarbeid, geen stof- en geluidsoverlast veroorzaakt worden en moeten medewerkers een veilige werkplek hebben. Onze geverfde zijdes hebben dus ook een hoger prijskaartje, echter betalen wij dit er graag voor gezien de strenge wet- en regelgeving in Europa waar wij grip op hebben. Geverfde stoffen uit India zijn vaak een goedkoper en ander verhaal. Daar kiezen wij heel bewust niet voor.

geverfde zijdes

Zijde-Weetjes

  • Doordat de doorsnede van een zijden draad driehoekig is zorgt de lichtbreking voor een zeer intense glans en optimaal kleurrendement. (piramide-effect).  Wanneer je wol, katoen, linnen etc. en zijde in een verfbad dompelt heeft zijde hierdoor altijd het meest intense en briljante kleur resultaat.
  • In Nederland wordt de pop gebruikt als voer voor koi karpers.  De pop wordt in Azië veel gegeten als zeer proteïnerijke snack. Met een toekomst waarin insecten eten steeds een groter aandeel zal nemen in onze voedingsmaatschappij is deze pop als voeding zeer laagdrempelig.
  • Naast de pop worden ook andere stadia van de cocon gebruikt en toegepast;  het vliesje om de pop als zijden perkament. De zijdelijm in cosmetica, etc.
  • In de zijdeteelt worden geen insecticiden en pesticiden toegepast, Het is een zuiver natuurlijk proces. De zijderups eet alleen bladeren van de moerbeiboom.  Testcases met alternatieven zijn nooit geslaagd. 

De eigenschappen en veelzijdigheid van zijde

  • Van alle natuurlijke materialen heeft zijde de sterkste trekkracht; zijde kan tot 1/5 van haar lengte rekken voordat de draad breekt.
  • Tot en met de 2e wereldoorlog werden parachutes van zijde gemaakt (caterpillars), waarbij naast voedselpakketten ook de parachutes uit het veld werden gehaald om kleding te maken van de zijde.
  • Zijde heeft een enorm isolerend en regulerend vermogen; het voelt koel in de zomer en warm in de winter. Het past zich aan naar jouw lichaamstemperatuur.
  • In de ruimtevaart technologie wordt zijde toegepast als isolerende deken direct achter het gouden schild ter bescherming wanneer de capsule door de dampkring terug keert naar de aarde.
  • Zijde heeft een perfecte aansluiting met de mens door haar samenstelling uit eiwitvezels.
  • Zijde wordt als beste en eerste verdragen door een beschadigde huid en hecht niet aan de wond, in tegenstelling tot bijvoorbeeld hydrofiel gaas, en daarom veelal toegepast in de medische wereld bij bijvoorbeeld brandwonden. De eerste kunstvaten werden gemaakt van zijde, in Azië worden nog steeds regelmatig zijden kunstvaten geïmplanteerd.

Zijde toepassingen in de industrie

Mode&Fashion wereld, textieldesign, theater, ballet & kostuum, sportswear industrie (bourette zijde in Amerika), bruidsmode (Satin Duchesse de Luxe – Maxima trouwjurk) binnenhuisarchitectuur, geluidsindustrie (optimalisatie geluid door kabels omwikkeld met zijde), viltprojecten, antroposofie/Euritmi, non-profit sector en meer….

Zijdezachte huid & zijdezachte haren

Pure zijde is hydraterend vanwege de huid-eigen aminozuren (eiwitten) waaruit zijde is opgebouwd. In tegenstelling tot satijn van katoen of polyester, is zijde-satijn een 100% natuurproduct. Satijnen kussenslopen van polyester zijn synthetisch en vaak statisch. Een satijn kussensloop van 100% zijde is hydraterend voor de huid, voorkomt slaapvouwen en kan het ontstaan rimpels helpen vertragen, houdt je föhnbeurt langer mooi, voorkomt gespleten haarpunten en 'bedhair',  geeft je haar meer glans en veerkracht, is anti allergisch, anti transpiratie, brandvertragend, verkoelend en anti statisch. Bewezen door onderzoek! Benieuwd welke stoffen geschikt zijn, lees hier alles over slapen op en onder zijde.

Meer leren over (biologische) zijde

Het valt ons steeds meer op dat er Indianenverhalen en Broodje Aap verhalen bestaan over de zijde en zijdeteelt. Soms krijgen we er een glimlach van, soms is het echt om te huilen....We hebben een pagina over Biologische Zijde waarop je van alles kunt lezen of kom écht alle feiten te weten over zijde, in het boek Zijde-Silk van Zijde Expert Ria van Els - Dubelaar of ons ZIJDAR Magazine Over Zijde. Hierin vertellen we je alles over de sericultuur (de zijdeteelt), geschiedenis, productie, verschillende soorten zijden stoffen, feiten en fabels. Bovendien zitten er prachtige afbeeldingen in en recepten om zelf aan de slag te gaan. 

Volgende week vertellen we je alles over de natuurlijke stof Hennep! Tot volgende week dinsdag!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.

Menu