opc_loader

Puur Natuur! Wol

puur natuur wol van het schaap

Puur Natuur! Wol

Voor mij zijn wol en zijde onlosmakelijk met elkaar verbonden. Beiden dierlijk – schaap en rups – met al haar specifieke eigenschappen. Het zijn voor mij echt het stoere broertje en glanzende zusje, die elkaar heel veel te bieden hebben. Denk aan de combinatie van wol en zijde in vilt waar we eerder over schreven in de blog Vilten op zijde.

In deze blog van Puur Natuur! Wol vertellen we je over de bijzondere eigenschappen van wol!

Een stukje geschiedeenis

Het schaap is vermoedelijk het oudste huisdier wat de mens kent. Al in de oudheid – waarschijnlijk vanaf 6000 jaar voor Christus – leverde het schaap de mens kleding, vlees en melk. Toen de mens het spinnen en weven meester werd, leverde het schaap de spinvezel als grondstof voor geweven kleding. Grieken en Romeinen droegen behalve de linnen tunieken ook wollen kleding. Vooral in de koude klimaten was wollen kleding noodzakelijk in de winter.

Tegenwoordig is Australië de belangrijkste producent van wol, dat geldt zowel in productieomvang als de kwaliteit. Merinoschapen vormen het hoofdras, dat fijne, zachte, sterke wol levert. En hij ziet er ook zo grappig en lief uit, wist je dat een merinoschaap er zo uit zag?

merino schaap

Door zijn vele huidplooien produceert een Merinoschaap wel 5 kilo wol per jaar. De wolmerino blinkt niet alleen uit in de hoge wolproductie, maar ook in de bijzondere kwaliteit van die wol. Per vierkante centimeter groeien bij een merino tien keer zoveel haartjes als bij een gemiddeld ander schaap. De wol heeft een zeer fijne structuur en is daarom zeer geschikt voor tal van toepassingen. Bijvoorbeelt vilten : -)

Door kruisingen van deze schapen met andere soorten ontstaan er ook soorten met verbeterde eigenschappen wat betreft lengte, fijnheid en kroezing / krul van de vezel. Australië en Nieuw Zeeland leveren samen 50% van de andere wolsoorten. Daarnaast komt wol uit Argentinië, Engeland, Rusland en Zuid-Afrika.

In Nederland kennen wij het Drentse Heideschaap en het Texelse schaap. Deze leveren grovere wol, die heel lang gebruikt werd voor tapijtgaren. Ook nu nog wordt deze wol gebruikt, bijvoorbeeld voor het maken van vilt.

Wat is vilt

Water, zeep en beweging veranderen wol in vilt. Water is nodig voor het vilten van de wol.  Zeep versnelt het viltproces. Beweging; Tijdens het vilten hechten de wolvezels zich aan elkaar vast.

Naaldvilt wordt ook wel kaardvlies genoemd of wolvlies. Het is in feite een half fabrikaat. Klaar om mee te gaan vilten. Het is een luchtige deken die zo van de kaardmolen komt. Je ziet vaak in het naaldvilt nog de gaatjes van het kaarden. Je kunt met ons naaldvilt natvilten, maar ook spinnen. Je kunt het ook gebruiken als ondergrond voor het vachtvilten. Je vilt deze dan vast aan de onderkant van de vacht (scheerzijde) en zo krijg je een stevige basis voor jouw handgevilte schapenvacht. Met name het dikke ongeverfde naaldvilt (5 mm) is hiervoor zeer geschikt. Naast de dikke, standaard en het dunne naaldvilt in natuurwit heeft Zijdewinkel.nl ook een collectie kleuren. Naast 100% merinowol naaldvilt hebben we ook een prachtige collectie waarin 80% wol met 20% zijde wordt gecombineerd. Een feestje om mee te vilten! Een luchtige "deken" van wol die direct van de kaard­molen komt. Geschikt voor naaldvilten, natvilten en spinnen.

Een bekend voorbeeld van een Nederlandse kunstenaar die vilt van Nederlandse wol gebruikt is Claudy Jongstra. Zij stond ook met haar portret en werk in het boek Vilt in Beeld – Dutch Felt van Ria van Els - Dubelaar.

Lontwol

Een ander bekend product van wol is lontwol, momenteel razend populair vanwege het XXL breien, maar ook om mee te vilten. Lontwol zijn vezels van wol in één richting gekamd, in de vorm van een lang lont. Daarom hoor je ook de term "kamband" vaak. Het lontwol kan ongeverfd, dus puur natuur, worden verwerkt of eerst worden geverfd.

Hier vind je meer informatie over het breien, vilten, verven van deze lontwol.

Eigenschappen van wol

  • Wol scoort gunstig op brandbaarheid en dooft vanzelf
  •  Wol reguleert je lichaamstemperatuur, net als zijde. Houdt je koel in de zomer, en warm in de winter. Daardoor is wol als kleding en beddengoed ook ideaal voor baby’s!
  • Wol is kreukherstellend
  • Wol kan goed en langzaam vocht opnemen
  • De vezels in de wol hebben een natuurlijke elasticiteit en grote buigsterkte, waardoor wol zich goed vormt om een lichaam. Daardoor zijn wollen stoffen ideaal voor kleding
  • Wol kan vervilten
  • Wol kan krimpen, vandaar dat je bij het wassen druk en wrijving moet vermijden en de temperatuur laag moet houden
  • Het is een volledig natuurlijk materiaal, en het is (meestal) heel diervriendelijk geproduceerd, zonder grote impact op milieu of samenleving.

Ook leuk om te weten, bijzondere wolsoorten

Behalve het schaap, dat alleen wol heeft, hebben andere dieren twee typen haar in hun vacht; wolharen (zacht, kort en fijn) en kroonharen (hard, lang en glanzend). Wanneer de haren soepel en zacht aanvoelen, waardoor ze veel op schapenwol lijken, worden zij ook wel bijzondere wolsoorten genoemd, zoals de angorawol.

angorawol mohair wol

Geiten produceren haren die vaak wol wordt genoemd. Specifieke geiten leveren mohair en cashmier. Mohair is elastisch en heeft een zijdeachtige glans. Cashmier is extreem zacht en drapeert heel goed, het is alleen niet zo sterk. Het wordt gebruikt voor exclusieve kledingstukken, zoals bijvoorbeeld shawls. Vroeger werd het in combinatie met wol en andere dierenharen ook gebruikt in vilt.

Angorawol is afkomstig van het konijn en heeft een lange, witte, zijdeachtige vezel. Deze wol isoleert heel goed. 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.

Menu