opc_loader

Puur Natuur! Viscose

puur natuur viscose

Puur Natuur! Viscose

Cellulose is de basisgrondstof die wordt gebruikt voor de vervaardiging van viscose. Hout of restanten van de katoenpluis worden hier van oudsher voor gebruikt. Uit de grondstoffen wordt de cellulose vrijgemaakt. De cellulose komt als vellen papier naar de fabriek. Door een speciaal procedé wordt de cellulose tot een vloeibare stroperige massa gemaakt, de zogenoemde spinvloeistof die viscose heet. Deze spinvloeistof wordt onder hoge druk door een kopje met nauwe gaatjes (de spindop) geperst. Wanneer deze vloeistof door de gaatjes wordt geperst, komt er een haarfijne eindeloze draad uit de spindop. Na het spuiten hebben de uitspoten straaltjes een vaste vorm aangenomen. Deze haarfijne vezels (filamenten) worden weer verder getwijnd tot garen.

Omdat de grondstof van kunstmatige cellulosevezels dezelfde is als die van de natuurlijke cellulosevezels (zoals katoen) komen ook de eigenschappen in grote lijnen overeen. Viscose vertoont normaal een hoge glans die weer kan worden veranderd door aan de spinvloeistof allerlei middelen toe te voegen zoals matteringsmiddelen en kleuringen. Viscose is ook wel bekend onder de naam Rayon of Kunstzijde. Door toevoeging van koper aan de spinvloeistof krijgt het product een metaalglans; dit product wordt Cupro genoemd. Cupro zie je bijvoorbeeld veel in de collectie van H&M terug komen.

Voordelen en praktische eigenschappen van Viscose

  • Viscose draagt net zo prettig als katoen terwijl de stof zachter en soepeler is en zijdeachtig aanvoelt (vandaar ook de naam Kunstzijde)
  • Vochtabsorberend
  • In natte toestand halveert de mechanische sterkte van de vezel
  • De vezel is kreukgevoelig
  • Vanwege bovenstaande twee punten, wring je viscose kledingstuk dus niet uit als het nat is (!)

Van Viscose kun je wel super leuke kleding maken, zoals dit rokje, gemaakt van Crepe de Chine van Viscose, geverfd met een Shibori techniek.

shibori rok blauw wit viscose crepe de chine

Waarom vinden wij Viscose nu zo leuk?

Viscose vind je ook vaak terug in bijvoorbeeld mengingen met zijde. Het leuke van viscose stoffen met zijde zoals een fluweel (basis zuiver zijde, pool van viscose), satijn (basis zuiver zijde, satijn van viscose) is dat je deze zelf kunt etsen. Ook wel bekend als Ausbrenner (Duits) of Devoré (Frans).

Met een textieletser maak je een compleet eigen textieldesign, zoals Jan Taminiau in zijn kledingcollecties. Hieronder zijn foto's te zien van de ontwerpers Donna Karan, Etro en Roberto Cavalli die ook het devoreren van fluweel toepasten op de catwalk.

modehuis donna karan modehuis etro roberto cavalli

DIY BLOGS Devoreren en Tweekleuren verven

Zelf zin om aan de slag te gaan? Het devoreren leggen we stap voor stap uit in de BLOG DIY techniek / recept: Devoreren

Je kunt stoffen opgebouwd uit een plantaardige cellulose vezel, zoals viscose, in combinatie met een dierlijke eiwit vezel, zoals zijde ook fantastisch verven middels de tweekleuren techniek. Hierover lees je alles in deze BLOG DIY techniek / recept: It’s Magic twee kleuren verven.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.

Menu