opc_loader

Puur Natuur! Katoen

Puur Natuur! Katoen

Puur Natuur! Katoen!

Als ik zelf aan katoen denk, zie ik onmiddellijk die lieve pluizige bolletjes voor me. Maar ik denk ook onmiddellijk aan de enorme hoeveelheden zoet (!) water die er nog zijn voor de productie van katoen. En het proces van het bleken. Hoe zit het nu met katoen, en hoe belastend is het eigenlijk voor mens- en milieu.

Hoe wordt katoen gemaakt

Katoen is de meest verbreide en meest gebruikte natuurlijke grondstof voor de productie van textiel. Andere natuurlijke grondstoffen zijn bijvoorbeeld Hennep, Linnen en Zijde. De eerste grote industriële productie vond plaats in India zo’n 3000 jaar geleden. Al zijn er ook aanwijzingen dat katoenen producties al plaats vonden 12000 jaar voor Christus. Tegenwoordig wordt katoen geproduceerd in alle delen van de wereld waar het zonnig en warm is. De ruwe katoenplanten (die pluizige bolletjes dus waar ik aan denk) rijpen aan de plant tot een flinke zaadbol. Uit de opperhuid van de zaden rijpt het katoen tot een soort watten van zachte vezels. Dit is de katoenpluis die gebruikt wordt voor de productie. Na het reinigen van de pluis wordt deze gekamd tot draden, dit noem je lont. Als je aan de lont plukt, valt deze uit elkaar. De lonten worden dus gesponnen tot draden, die vervolgens worden verwerkt tot textiel. Het materiaal kan worden geweven en worden gebreid, en heeft een grote verscheidenheid in gewicht. De katoenplanten worden zo gekweekt dat iedere plant zoveel mogelijk vezel opbrengt.

Zoet water hebben we niet in overvloed op deze wereld, in tegenstelling tot zout water. Voor één t-shirt is gemiddeld 250 gram katoen nodig. Een gemiddelde van 8000 liter zoet water is nodig om een kilo katoen te oogstend en gemiddeld 2000 liter water voor de productie van een t-shirt.

De grootste producent van katoen ter wereld is China, met een productie van 25,5 miljoen balen per jaar. De Verenigde Staten (17,6 miljoen balen) en India (12,5 miljoen balen) zijn de volgende grootste producenten. In Europa is Griekenland de grootste producent met 1,7 miljoen balen.

katoen oogst

Eigenschappen en toepassing

De meest gebruikte toepassing is kleding, denk aan t-shirts en jeans. 40% van alle kleding is gemaakt van katoen. Ook zie je het veel terug in bedtextiel, handdoeken, theedoeken en interieur zoals gordijnen. Ook watten worden gemaakt van katoen, van de ruwe katoenvezel.

  • Katoen is heel sterk
  • Katoen is luchtig en ademend
  • Het heeft het vermogen veel vocht op te nemen en ook weer af te geven
  • Katoen kun je zeer goed aanverven, bijvoorbeeld met Javana Batik Badverf
  • Katoen is zeer goed wasbaar, ook op hoge temperatuur
  • Katoen kreukt snel

Hoe langer de vezel, des te beter de kwaliteit. Een voorbeeld hiervan is Egyptisch katoen.

Organisch en biologisch katoen

De katoenindustrie gebruikt enorm veel chemische bestrijdingsmiddelen bij de teelt, zoals kunstmest en pesticide. Iets wat bijvoorbeeld voor de teelt van de natuurlijke stof zijde niet wordt gebruikt. Doordat de katoenteelt zo intensief is, verarmt de bodem en treedt er erosie op; er is kunstmatige mest nodig. Ruim eenvijfde van alle pesticiden op de hele wereld wordt gebruikt voor het verbouwen van katoen. Het brengt schade mee aan andere gewassen en is een gezondheidsrisico voor de arbeiders op de plantages. Pesticiden komen ook in drinkwater terecht. De Wereldgezondheidsorganisatie probeert producenten aan te sporen om katoen te verbouwen en te verwerken zonder gebruik van pesticiden. En te werken met schone, organische mest. Dit noem je organische of biologische katoen. Dit is duurder dan gewoon katoen, maar levert wel een positieve bijdrage aan mens en milieu. Hoewel het aanbod groeit, is het in 2010 nog maar 0,04% van de totale katoen productie. Merken als Nike, Timberland, H&M en Levi’s maken wel gebruik van milieuvriendelijk geproduceerd katoen.

biologisch katoen h&m katoen spijkerbroek levi`s

GOTS katoenen

Zijdewinkel.nl heeft een collectie GOTS gecertificeerde stoffen in haar collectie. Onze biologische katoenen gecertificeerd stoffen zijn volgens de "Global Organic Textile Standard" (GOTS), die in 2008 werd geïntroduceerd en sindsdien een wereldwijd erkend bedrijf is. De GOTS-standaard reguleert de duurzame en sociaal aanvaardbare productie van textiele eco-producten conform strenge eisen. Alle stappen in het productieproces worden volledig gedocumenteerd door middel van certificaten en gecontroleerd door geaccrediteerde certificeerders binnen de EU. Een hoogwaardige kwaliteit is een belangrijk element in de GOTS-standaard. Enkel hoogwaardige garens en kleurstoffen (indien van toepassing) zijn toegestaan​​. Uitbuiting en kinderarbeid zijn strikt verboden en er moet exact worden voldaan aan de eisen van de Internationale Arbeidsorganisatie. Het certificaat van CU Control Union Certifications BV / NL voor de aangeboden biologische katoenen op Zijdewinkel.nl is op aanvraag beschikbaar.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.

Menu