opc_loader

Puur Natuur! Hennep

puur natuur hennep

Puur Natuur! Hennep

Hennep valt onder de categorie Natuurlijke Stoffen, waar wij twee weken geleden een blog over schreven. Vorige week ging onze Special Natuurlijke stoffen over Zijde. Deze week nemen we je mee in de wereld van Hennep. Bij Hennep denken we vaak onmiddellijk aan wiet en cannabis, al dan niet in combinatie met een joint, laten we eerlijk zijn. Toch zit er een groot verschil in deze benamingen!

De woorden hennep, wiet en cannabis, wat is wat?

Hennep, wiet en cannabis zijn allemaal woorden voor dezelfde plantensoort: cannabis sativa. Twijfel je dus of je het woord hennep, wiet of cannabis moet gebruiken, dan zit je met cannabis altijd goed. Hieronder vallen ook cannabisproduct, cannabisbladeren, cannabishars, cannabisbloemen enz. Het woord wiet is de juiste benaming voor de bloem van de cannabisplant. Hier komt de combinatie met de eerder genoemde joint naar voren. Deze wiet, ook wel Marihuana genoemd, kun je namelijk roken. Je koopt dit in de coffeeshop of bij een dealer. De wiet bevat over het algemeen veel THC (tetrahydrocannabinol) en hier wordt je stoned van. Hasjiesj, in de volksmond hasj genoemd, is een vaste, teerachtige bereiding uit de hars van cannabisplanten. Ze kan worden bereid uit dezelfde plantdelen die gebruikt worden voor marihuana. Een wietkweker probeert cannabisplanten met zoveel mogelijk THC te kweken. Dit wordt gedaan door planten met de juiste eigenschappen te kruisen.

Hennep is het woord voor cannabisplanten die industriële doeleinden dienen, zoals touw, jute, veevoer, stoffen, medicijnen, isolatiemateriaal enz. De cannabisplant heeft echt talloze mogelijke toepassingen. In het Noorden van Nederland groeit ca. 6000 hectare aan Hennep. Met name gebruikt als goedkoper alternatief voor geïmporteerd veevoer door boeren. Waar de wietkwekers planten willen kweken met zoveel mogelijk THC, zo willen de boeren planten met zo min mogelijk THC kweken. De overheid maakt dan ook geen probleem van de hennep percelen van deze boeren. Om verwarring te voorkomen met legaal en illegaal is er een aparte benaming voor deze legale cannabisplanten; vezelhennep. De Europese Commissie heeft voor het gemak een lijst opgesteld van 51 henneprassen die geschikt zijn voor industriële doeleinden.

groene stof van hennep stoffe hennep canvas
touw van hennep

Waarom is hennep populair voor stoffen?

Hennep is een van de oudste door de mens gebruikte vezels voor stoffen en kleding en was tot de 19e eeuw het meest verhandelde gebruiksartikel samen met katoen. Het gewas groeit goed in heel uiteenlopende klimaten, op verschillende grond en heeft geen bestrijdingsmiddelen nodig omdat het van nature bestand is tegen schimmel en insecten. Alles van de plant is bruikbaar: voor olie,  voedsel, bouwmateriaal en textiel. Dat maakt het een duurzaam product omdat je niet tot nauwelijks restafval hebt.

Wist-je-datjes : -) over Hennep:

  • De eerste Amerikaanse vlag was van Hennep
  • De eerste spijkerbroek was gemaakt van Hennep
  • Hennep stoffen gaan 20 tot 40 jaar mee

Hoe wordt hennep uit de vezel gehaald?

Hennep wordt geoogst en dan op het veld gelaten om te “roten”. Door het rotings-proces komt de buitenste bastvezel los van de binnenste. Dan worden alle houterige delen eruit gehaald voordat de vezel wordt gesponnen. Net zoals bij andere bastvezels worden enzymen gebruikt in het proces om vervuiling terug te brengen en het proces te snellen, dus minder duur te maken. Omdat van enkele typen hennep planten drugs (marihuana) gemaakt wordt, was het verbouwen van hennep voor textiel tot de jaren 1960 verboden in Europa. De wet werd zoals hierboven verteld aangepast waarmee onderscheid werd gemaakt tussen de verschillende kwaliteiten, zodat de teelt van de hennepvezel weer op gang kon komen. Omdat ook hennep een duurzaam alternatief is voor milieubelastende producties zoals die van katoen, zijn er veel studies verricht om op grotere schaal henneptextiel te ontwikkelen. Dat gebeurde vooral in Australië en Engeland. Door de milieuvriendelijke manier van verbouwen en de vele mogelijkheden is er opnieuw interesse voor textiel gemaakt van hennep. Op dit moment is er in Nederland en in Frankrijk ontwikkeling in de productie van hennep en wordt ook vanuit China hennep geïmporteerd

Eigenschappen en toepassing van hennep

De lange vezels en goede kwaliteiten van hennep gebruikt met in gebreide en geweven stoffen. De vezels worden vaak gemengd met andere vezels. De natuurlijke sterkte, lange levensduur en stevigheid (vergelijk ook met vlas) maken hennep heel geschikt voor jeans en werkkleding. Hennep geleidt warmte heel goed en is gemakkelijk te verven. Textiel van hennep neemt vijf keer meer vocht op dan katoen, is fris om te dragen en kreukt minder snel dan linnen. Canvas (schilderijdoek), touw en papier, zeildoek, bouwproducten en gaas voor wondkompressen werden er vroeger op grote schaal van gemaakt.In Engeland gebruiken ondernemingen hennep weer als materiaal voor modetextiel, naast het gebruik in interieur- en woningtextiel. Mindere kwaliteiten (de korte vezels) worden, in combinatie met harsen, gevormd tot producten zoals isolatiemateriaal, maar ook gebruikt voor versterking van kunststof panelen, voor autodeuren, in de interieurbouw en voor het maken van papier. Er worden steeds met producten met afbreekbaar plastic ontwikkeld waarbij hennep als vulmateriaal voor de versteviging zorgt.

Hennep heeft een beetje een stoffig imago. Om dat imago positiever te maken heeft The Hemp Trading Company (THTC) het gebruik van hennep gepromoot. Grote modeontwerpers zoals Calvin Klein en Stella Mc Cartney hebben textiel van hennep opgenomen in hun kleding ontwerpen onder het motto: “The Hemp Effect: A Sustainable and Sophisticated Fabric”.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.

Menu