opc_loader

Momme

gewicht

Wat betekent mm bij zijden stoffen gewicht?                                                                         

mm is een afkorting en staat voor momme. Het gewicht van stoffen wordt in het algemeen uitgedrukt in gram per vierkante meter. In het geval van natuurzijde wordt het gewicht bovendien vermeld in de nauwkeurige aanduiding momme. Dit is een traditionele Japanse gewichtseenheid: 1 momme is gelijk aan 4,306 gram per vierkante meter.

Een voorbeeld:

Pongee nummer 5 weegt 5 momme, dat wil zeggen (5 x 4,306 = 21.53) ongeveer 21gr/m². Hoe hoger de momme des te zwaarder is de zijde. Vertaal je de momme naar grammen dan krijg je de volgende uitkomst:

1 momme = 4,306 gram / vierkante meter.
16 Momme = 16X4.306 = 68,9 g / m².
19 Momme = 19X4.306 = 81,8 g / m².

Momme en dikte van de stof

Zijde is over het algemeen een semi-transparante stof, maar zal in een hogere momme minder doorzichtig zijn. Ongeverfde zijde ziet er bovendien altijd doorzichtiger uit dan dezelfde kwaliteit in een geverfde variant. De verf voorkomt dat er licht door het weefsel valt en lijkt daardoor zwaarder. Hoe hoger de momme des te hoger is ook de prijs, daar staat tegenover dat hoe dikker de zijde is des duurzamer de stof is.

Bovendien moet je rekening houden met het feit dat elk type weefsel zich weer anders gedraagt. Zo is er bijvoorbeeld een groot verschil tussen pongee 12, twill 12 en een crêpe satin12 ongeacht het feit dat ze allemaal even zwaar zijn. Voor shawls wordt een kwaliteit tot 12 momme gebruikt, voor kleding over het algemeen vanaf 12 momme en voor beddengoed is een dikte van 16-19 momme geschikt. Voor het vilten met zijde: neem de dunste kwaliteit want die vilt heel gemakkelijk. Zo zijn organza 2.8, chiffon 3.5, pongee 5 of bourette 22 perfect.

Nog een tip

Sommige leveranciers / fabrikanten laten het aantal mm zien op basis van het gewicht per vierkante meter. Andere doen dit per strekkende meter. Dat geeft een ander beeld! Kijk dus altijd goed of het gewicht over de vierkante of strekkende meter gaat.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.

Menu