opc_loader

Aan de slag met zijden HANKIES

zijden-hankie

Bij hankies denk ik altijd aan Hankie Pankie Shanghai! Maar daar hebben deze zijden hankies helemaal niks mee te maken ;-). Ik krijg er wel altijd een glimlach van, net als bij dat liedje dus. De silk hankies zijn super zacht, en je kunt er heel veel leuke dingen mee doen. Zoals vilten en spinnen! Hier zijn veel video's van te vinden online, die we ook in deze blog delen. Verder delen we onze DIY voor het verven van de zijden hankies. Heel erg makkelijk om te doen, en daarna kun je ermee vilten en spinnen, bijvoorbeeld.

Eerst even praktisch, wat is een zijden hankie?

Zijden hankies zijn dunne vliezen van moerbijzijde, 90% van de zijde komt van de Bombyx Mori zijdevlinder, die enkel moerbeiblad eet. Door de zijdelijm uit de cocons te weken met warm water en de cocons vervolgens voorzichtig uit elkaar te trekken ontstaan deze zogenoemde hankies, afgeleid van het woord handkerchief.

Afmeting

De afmetingen zijn ongeveer 25 x 25 cm, zo groot als een zakdoek dus. Je kunt de hankies verven met zijdeverf van Dupont, Zijdar of AvantGarde. Bijvoorbeeld door te badverven, of maak gebruik van de magnetrontechniek. De hankies kunnen ook voor een spectaculair effect zorgen in je viltwerk, je kunt de hankies spinnen of gebruiken bij het maken van zijdepapier. De hankies worden verpakt per gewicht, omdat niet iedere hankie precies even groot is of evenveel weegt. Het is en blijft puur natuur ; -)

Voorbeelden voor het werken met Hankies, vilten en spinnen

Op internet zijn heel veel leuke video's met inspiratie en informatie te vinden over het werken met hankies. Bijvoorbeeld:
Video Pre Felt & Silk Hankies
Video  Silk Hankie Preperation for Spinning
How to spin silk hankies: www.knitty.com

DIY verf je zijden hankies met Dupont zijdeverf in de magnetron!

Nodig:

 • Zijdeverf, bijvoorbeeld van Dupont (tip: met geel, rood en blauw kun je zelf heel veel kleuren mengen!)
 • Zijden hankies
 • Stuk folie voor magnetron
 • Handschoenen (onze zijdeverf is spciaal voor eiwitvezels - zijde. Onze haren en huid zijn ook eiwitvezels. Knoei je snel, zijn handschoenen handig. Met name je nagelriemen kleuren vrolijk mee, en moet je goed boenen om schoon te krijgen)
 • Optioneel: Azijn - voor een mooie zijden glans

Ook nodig:

 • Magnetron (of een moeder, vriendin, buurman met een magnetron)
 • Glazen schaal voor de magnetron
 • Oude handoek
 • Schone spoelbak en stromend water

Zo doe je het:

 1. Neem de hankies uit de verpakking.
 2. Splits de hankies eventueel, dit kan een beetje gaan pluizen maar is geen probleem.
 3. Maak deze goed nat onder de kraan of in een bak water (anders beschadigt de hankie straks bij het fixeren in de magnetron). Vouw de hankies voorzichtig weer uit en zorg dat elk stukje nat is. Je kunt daarna het overtollige water zachtjes uit de hankie duwen. Niet wringen als een vaatdoek, dat vindt zijde niet fijn.
 4. Nu ga je de hankie afbinden met elastiekjes. Je kunt de hankie ook vouwen. Of gewoon verven zonder enige afbindtechniek.
 5.  Leg de sjaal in de schone magnetron schaal. Omdat je deze gevouwen, geplooid, afgebonden of gedraaid hebt past dit perfect.
 6. Trek je handschoenen aan : -)
 7. Je zuigt de verf op met behulp van de pipet. Knijp in het tuutje om de verf op te zuigen in de glazen pipet. Leg de pipet op de stof en knijp in het tuutje om de verf op de sjaal aan te brengen.
 8. Op eigen gevoel kun je de verf nu aanbrengen op de hankies. Veel, weinig, verdund of puur. Eén kleur of meerdere kleuren.
  • De verf gaat altijd een beetje vloeien en is onderling mengbaar. Doe je rood en geel naast elkaar, dan krijg je op de plek waar de verf elkaar raakt oranje. Rood en blauw wordt paars. Geel en oranje wordt groen. Enz.
  • Wil je stukken natuurwit laten, sla dan een stuk over met de verf
  • De verf is transparant. Je kunt wel de hankies geel maken en dan zwarte stippen erop. Maar niet zwart maken met gele stippen erop. En maak de de hankie geel met rode stippen, dan krijg je...juist...oranje stippen : -)
 9. Als de verf op de zijde zit dan dek je de schaal af met magnetron folie (check even of er gaatjes inzitten, anders zelf prikken met een vork) en gaat het werk in de magnetron.       
 10. De magnetron op 600 watt. 4 minuten. De magnetron zorgt ervoor dat de verf in de vezel wordt gefixeerd en daarna was- en veegvast is.
 11. PING! Klaaaaaaar voor het resultaat. De schaal uit de magnetron halen, voorzichtig uitspoelen onder de kraan (let op: de stof is heet!!)
  • Zorg voor een schone spoelbak
  • Het spoelwater moet helder zijn
 12. Spoel de zijden hankies eventueel met een scheut azijn. Spoel daarna de azijn uit.
 13. Daarna de zijde in de handdoek leggen en water uit de zijde drukken. De zijde niet wringen....
 14. Aan de lucht laten drogen

Klaar!

Nu kun je de hankies verder verwerken, bijvoorbeeld vilten of spinnen. Veel plezier!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.

Menu