opc_loader

Recepten voor Dupont Zijdeverf

dupont-verven-assortiment

H. Dupont Classique Zijdeverf - wat is het voor verf?

Traditionele zijdeverven zijn transparante verven. Deze Dupont verf is geschikt voor lichte ondergronden, natuurwit is het beste. Wanneer je de verven aanbrengt op een crèmekleurige stof, zullen de verven een warme ondertoon krijgen. Je kunt met deze verven wel zwarte stippen op een gele stof zetten, maar geen gele stippen op een zwarte stof. De verf is vloeibaar. Wanneer je de verf aanbrengt op een stof vloeit deze automatisch uit. Je kunt de verf gebruiken voor:

  • zijdeschilderen, stoomfixatie (snelkookpan, fixeerapparaat)
  • badverven
  • magnetron techniek

Het grootste verschil met textielverf is de fixatie. Zijdeverf is stoomfixatie (zijdeschilderen), magnetron (vrije technieken) en badverven (egaal aanverven). Textielverf gaat door middel van strijken.

De zijdeverf van Dupont kun je bij ons kopen, in 125 ml, 250 ml en liters. Het is een sterk geconcentreerde verf, met intense kleur, mens- en milieuvriendelijk en specifiek voor eitwitvezels; zijde, wol, mohair enz. Dierlijke stoffen en vezels dus! Wij hebben alle 85 de kleuren uit voorraad leverbaar.

Recept - Fixatie door middel van stoom (zijdeschilderen)

Als de verf droog is, moet de zijdeverf moet gefixeerd worden door middel van stoom. Fixeren wil zeggen het was- en veegvast maken van de verf pigmenten op de stof. Het stomen gebeurt in een snelkookpan, 20 minuten onder druk. Of in een fixeerapparaat, 2,5 uur stomen. Een stoomstrijkijzer is helaas niet voldoende : -). Een snelkookpan kun je scoren voor een paar tientjes op bol.com of soms zelf voor een paar euro op marktplaats of de kringloopwinkel. Het nadeel van de snelkookpan is dat je relatief kleine stukken kunt fixeren. 1.40 x 1.00 meter dikke stof is vaak al te veel. Daarnaast moet je de stof vouwen om dit in de snelkookpan te laten passen. De vouwen worden ook in de stof gestoomd als het ware, en krijg je er soms weer moeilijk uit. Je kunt ook kiezen voor een fixeerapparaat. Het voordeel is dat je grote stukken stof kunt inrollen, tot wel 10 meter per keer (afhankelijk van de dikte van de stof). Daarnaast heb je door het rollen geen vouwen. De fixeerapparaten zijn wel wat duurder in aanschaf en heb je vanaf een paar 100 euro. Ga je veel zijdeschilderen dan rendeert dit op den duur wel. Je kunt tot die tijd ook gebruik maken van onze fixeerservice.

De zijdeverven kun je ook fixeren in de magnetron. Echter is dit niet mogelijk in combinatie met het traditioneel zijdeschilderen. Hierbij ga je uit van technieken waarmee je een kleur verloop maakt, lijnen zetten, bloemen of portretten schildert. Het werk moet drogen alvorens te fixeren. Bij de magnetron gaat het natte werk gevouwen in de magnetron. Dat is dus geen optie met het zijdeschilderen waarbij het werk eerst goed droog moet zijn (anders krijg je vlekken in je geschilderde bloemen of vlakken). Meer informatie over de zijdeschildertechniek, stoffen die hiervoor geschikt zijn en producten die je nodig hebt vind je op de pagina zijdeschilderen.

Recept - Fixatie door middel van magnetron (vrije vouw- en afbindtechnieken)

Bij afbind- en tie-dye technieken kun je de stof fixeren door de stof in de magnetron te doen (de stof mag niet droog zijn, anders zal deze beschadigen). Leg het natte werk in een magnetronschaal en dek deze af met een deksel of folie. Stel in op 4 minuten, 600 Watt. Na afloop het werk uit de schaal nemen en goed spoelen in water met een scheut azijn. Voorzichtig uitknijpen in een handdoek en vervolgens droog strijken. De stof is nu geverfd en gefixeerd. Een uitgebreide instructie voor deze techniek vind je onder de DIY Ibiza sjaal. Hier kun je ook direct een kant-en-klaar pakket kopen om mee aan de slag te gaan.

Tip: Het verven van wollen vezels en zijden vezels, zijden hankies en zijden accessoires (zoals linten & cocons) gaat ook heel goed via deze magnetrontechniek!

Recept - Fixatie door middel van badverven of in de wasmachine (egaal aanverven stoffen & kleding)

Je kunt de zijdeverven ook gebruiken voor het egaal aan- of oververven van stoffen of kleding. Hierover lees je meer op deze pagina zijden kleding en stoffen verven. Wil je een plantaardige stof egaal aanverven in een bad of gebruik maken van een tie-dye (afbind) techniek of in combinatie met was? Dan zijn de Javana Batik Badverven heel geschikt. Voor het aanverven van Viscose stoffen of de tweekleuren techniek (It's Magic Alter Ego) hebben we de Dupont Viscoseverven.

Op de foto links een Pongee 8 zijden jurk, geverfd met Dupont Zijdeverf en gefixeerd in de magnetron.

Op de foto rechts een Crepe Satin sjaal, opgespannen op een spanraam, met de hand beschilderd met een serti-techniek, en gefixeerd in het fixeerapparaat.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.

Menu